“Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”: brandweer bouwt stelling van tientallen meter lang boven overstroomde dreef

Voortaan hoeft het gezin Logghe niet meer door de golven van hun overstroomde dreef te ploeteren om van en naar hun huis te geraken in Noordschote, bij Lo-Reninge. De brandweer bouwde een speciale stelling van veertig meter lang boven het water. “Nu voelen we ons veiliger.”

Het is al pikdonker wanneer Lene (9) met mama Tine (44) maandagavond naar de dokter vertrekken via de enige dreef die hun woning verbindt met de buitenwereld. Lene moet normaal gedragen worden, want het water is er gestegen tot een meter en veranderd tot een golvende zee door een toegenomen westenwind.

Veilig en droog

“Voor het eerst in dagen geraken we veilig en droog tot aan de auto, want we wandelen nu over het water”, vertelt Lene. “Met dank aan de vrijwilligers van Brandweer Westhoek.”

Met man en macht bouwden zij een stelling boven de overstroomde dreef en brug over de Ieperlee. “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”, vindt brandweerkapitein Guido Snick. “Er wordt ook voorspeld dat het water hier zeer traag zal zakken. Van een aannemer kregen we deze stelling in bruikleen van zo’n veertig meter lang tot zeventig centimeter hoog, wat nog zo’n twintig centimeter is boven het huidig waterpeil. Dat zou moeten volstaan.”

“De laatste tijd moest ik zelfs op de rug van papa”

De ‘waterstelling’ is een primeur voor de lokale brandweerpost. “We zijn er trots op. De ondergrond is er stabiel genoeg”, verzekert Snick. “We hebben ze eerst getest met veel brandweermannen die zich extra verzwaarden met zandzakken op de schouders. Aan de stelling hebben we een leuning voorzien om het evenwicht van de gebruikers te verzekeren.”

“Héél handig”, vindt Tine. “Wij wonen hier intussen langer dan acht jaar en het is de eerste keer dat de toegangsweg naar ons huis zo sterk overstroomt. Het water komt tot boven onze laarzen en het valt op dat het sinds maandag harder waait. De auto gebruiken we hier al sinds woensdag niet meer, want het werd te riskant.”

“Daarna moesten we met onze botten door het water en de laatste tijd moest ik zelfs op de rug van papa”, zegt Lene. “Mijn zus zou meegesleurd worden deze sterke stroming en wind, dat wil ik niet meteen”, lacht Briek (13).

“Een pluim voor iedereen die ons hielp”, aldus papa Youri (44). “We gaan dit jaar zeker weer een kalender kopen bij de brandweer.” (TP)

The post “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”: brandweer bouwt stelling van tientallen meter lang boven overstroomde dreef is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

‘Turkse investeerders’ van Eendracht Aalst laten weer van zich horen: “Zelfs al zetten ze ons buiten, vinden we een manier om onze wedstrijden te spelen”

Een dag nadat de stad Aalst de sloten van het Pierre Cornelisstadion liet vervangen en de Turkse ‘investeerders’ samen met hun Eendracht Aalst dus op straat staan, sturen die opnieuw een communiqué de wereld in. Aan blufpoker ook deze keer opnieuw geen gebrek. “Het faillissement van de SC Eendracht Aalst is dit jaar, volgend jaar en op geen enkel moment

Lees meer »

Katje Rambo (15) twee keer beschoten met loodjesgeweer, eigenaar waarschuwt voor kattenhater in Menenstraat in Izegem

Rambo, de 15-jarige kater van Maité Slambrouck uit Izegem, werd tot twee keer toe beschoten met een loodjesgeweer. Dat werd deze week duidelijk bij een bezoek aan de dierenarts. “Wie doet er nu zoiets”, aldus Maité die graag andere dierenliefhebbers waarschuwt voor een kattenhater in de omgeving van de Menenstraat in Izegem.
The post Katje Rambo (15) twee keer

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »