Geen straf maar tóch ontgoocheling bij Brugse klimaatactivist die zich vastkleefde aan schilderij: “Hier stopt het niet voor mij”

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) is voor de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan het beschadigen van een schilderij van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum. Tijdens een spraakmakende actie kleefde de Bruggeling zich vast aan het wereldberoemde werk. En hoewel de rechtbank hem geen straf oplegde, reageert Mouton ontgoocheld. “Dit is een heel kortzichtige beslissing”, zucht hij.

Op 19 juli vorig jaar lijmde Wouter Mouton zijn hand vast aan het veiligheidsglas voor Madonna met kanunnik Van Der Paelen van Van Eyck, een van de absolute topstukken van het Brugse Groeningemuseum. Hij wou zo de klimaatcrisis onder de aandacht brengen. Met zijn actie richtte hij voor 1.700 euro schade aan. Er was extra personeel nodig om het glas te reinigen en het museum moest ook een tijdje sluiten.

Verbod

Na de feiten kreeg Mouton een levenslang verbod opgelegd om de Brugse musea te bezoeken. Hij werd ook voor de strafrechtbank gedaagd voor de aangerichte beschadigingen. “Het klimaat is belangrijk, maar meneer moet beseffen dat dit niet de juiste manier is om actie te voeren”, stelde procureur Marthe Bogaert tijdens de pleidooien op 9 oktober. De strafmaat liet ze evenwel over aan de rechtbank.

“Deze zaken horen niet thuis in een rechtszaal. Mijn cliënt gebruikte geen geweld en veroorzaakte geen enkele schade aan het schilderij.”

Volgens de verdediging paste de actie binnen het recht op vrije meningsuiting. “Activisten vervolgen die gebruikmaken van dit recht is een zorgwekkende evolutie”, stelde advocate Annelies Nachtergaele. “Dergelijke zaken horen niet thuis in een rechtszaal. Mijn cliënt gebruikte geen geweld en veroorzaakte geen enkele schade aan het schilderij.” Meester Joke Callewaert voegde ook nog toe dat verstorende acties de motor vormen van maatschappelijke verandering.

Naar eigen zeggen zag Mouton geen andere mogelijkheid om de crisis onder de aandacht te brengen. “Ik heb zeker 300 keer met een bordje op de Brugse markt gestaan om de mensen te informeren. Maar dat had geen effect”, stelde hij. De verdediging ging voluit voor de vrijspraak. Ondergeschikt vroeg meester Callewaert de gunst van de opschorting.

“Doel heiligt middelen niet”

Het werd uiteindelijk dat laatste. “Het recht op vrije meningsuiting is niet onbeperkt en houdt op waar de strafrechtelijke inbreuk begint”, oordeelde de rechtbank. “Er was geen enkele noodzaak om zich in het kader van de vrije meningsuiting te vergrijpen aan cultureel werelderfgoed. En de beklaagde wordt zeker niet monddood gemaakt als hij dat niet mag doen. Hij moet beseffen dat het doel niet alle middelen heiligt.”

Mouton krijgt een proeftijd van drie jaar opgelegd. Mocht hij in die periode nieuwe feiten plegen, kan hem alsnog een straf worden opgelegd. “Dat beperkt mij natuurlijk in mijn mogelijkheden”, zuchtte hij ontgoocheld na de uitspraak. “Wat moet een bezorgde burger nog gaan doen om de criminele nalatigheid door de overheid te bevechten? Volgens de klimaatklok resten er ons nog 2076 dagen vooraleer we een onomkeerbaar kantelpunt bereiken. Oktober was opnieuw een recordmaand qua hitte.”

“Kortzichtige uitspraak”

Mouton noemde de uitspraak teleurstellend. “Ze is ook heel kortzichtig. We beraden ons dan ook over een eventueel beroep. Burgerlijke ongehoorzaamheid is altijd al een motor van verandering geweest. Hier stopt het dan ook niet voor mij. Zolang het schip bestuurd wordt door piraten, is muiterij de boodschap.”

Het lid van Extinction Rebellion verstoorde eerder ook al diverse sportmanifestaties en enkele maanden na zijn actie in het Groeningemuseum haalde Mouton zelfs het wereldnieuws met een gelijkaardige actie in het Mauritshuis in Den Haag. Daar kleefde hij zich vast aan ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Dat leverde hem in Nederland twee maanden gevangenisstraf op, waarvan de helft met uitstel. Tegen die veroordeling ging Mouton alvast in beroep. (AFr)

The post Geen straf maar tóch ontgoocheling bij Brugse klimaatactivist die zich vastkleefde aan schilderij: “Hier stopt het niet voor mij” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “Een menage à trois? Da’s een verkeerd beeld”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Ex-minister Pieter De Crem spreekt na vier jaar op zijn tanden bijten: “De kiezer heeft Vlaams en rechts gestemd, maar niet op CD&V. Dat moet een belletje doen afgaan”

“Dit was het slechtste resultaat voor CD&V sinds 1946.” Vier jaar beet ex-minister voor CD&V Pieter De Crem (61) op zijn tanden, maar ‘Crembo’ is noch zijn streken noch zijn strijdvaardigheid kwijt. “Voor wat moderniteit zijn we ons programma uit het oog verloren.” En: “CD&V moet de lokale verkiezingen winnen, of de partij verliest nog meer haar handelsfonds.” De Crem

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »