Als nazaten concessie niet hernieuwen wordt gemeente eigenaar: Graf familie Callewaert kan blijven

Het graf van de familie Callewaert waarin ook ereburgemeester Maria Casselman rust, verdwijnt niet, ondanks een vervallen grafconcessie. Dat bevestigt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V). “Dat is ook het geval voor andere graven met erfgoedwaarde op het kerkhof”, weet de burgemeester.

“In 1971 werd beslist dat een eeuwigdurende vergunning werd omgezet naar een vergunning die goed was voor 50 jaar. De vergunning voor die graven verviel eind 2021. Om familie die de graven komt bezoeken te informeren, hebben we al twee opeenvolgende jaren rond de allerheiligenperiode bij de graven een informatiebord gezet dat meldt dat de concessie vervallen is en dat de concessie vernieuwd kan worden”, legt burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn uit.

Erfgoedwaarde

“Ook aan de ingang van de begraafplaats wordt vermeld van welke graven de concessie vervallen is. Families die beslissen om een grafconcessie te verlengen, verplichten zich er meteen ook toe om in te staan voor het onderhoud van het graf. Als de familie niet reageert, worden de graven eigendom van de gemeente. Ook zullen mensen die in de graven geïnteresseerd zijn die in concessie kunnen nemen en in gebruik kunnen nemen.”

“Een aantal van de graven heeft ook erfgoedwaarde. De graven met erfgoedwaarde werden in samenwerking met de heemkundige kring geïnventariseerd. Een aantal graven met erfgoedwaarde zal door de gemeente in ere worden hersteld, al zal daar een serieuze investering mee gepaard gaan. Ook het graf van de familie Callewaert is er één met erfgoedwaarde. Het is de laatste rustplaats van ereburgemeester Maria Casselman, één van de eerste vrouwelijke burgemeesters in ons land. Ze was de weduwe van burgemeester Eugène Callewaert die als lid van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt werd door de Duitsers en in 1944 in Wolfenbüttel onthoofd werd. Naar ik weet, zijn er nog steeds nazaten van de familie die het graf bezoeken.”

“Ik verwacht dan ook dat de concessie door de familie hernieuwd zal worden. Indien dit toch niet het geval is worden wij eigenaar van het graf en staan we ook in voor het in stand houden”, besluit de burgemeester.

The post Als nazaten concessie niet hernieuwen wordt gemeente eigenaar: Graf familie Callewaert kan blijven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Vrijdag 28 juni was voor Sabine Himpens (61) haar laatste schooldag in de Sint-Pieterschool in Oostkamp. Na 41 jaar lesgeven is het tijd voor een nieuwe fase in haar leven en een verdiend pensioen. Ze was koningin voor één dag en werd uitgezwaaid door meer dan 500 leerlingen.
The post Juf Sabine Himpens gaat na 41 jaar met pensioen

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »