Kjenta Vanden Bussche (21) wil blinden en slechtzienden een platform geven: “Veel lotgenoten durven niet praten”

Het moest een alledaagse uitstap worden, het eindigde in een hindernissenparcours. Het zoveelste geval van onbegrip dreef Kjenta Vanden Bussche (21) uit Menen in de richting van het internet, waar haar korte video meteen viraal ging. “We zijn geen buitenaardse wezens, we zijn mensen zoals iedereen met één enkel verschil: we kunnen niet zien.”

‘Glijlijnen’, de kans is groot dat je het hoort donderen in Keulen bij het uitspreken van het woord. Toch zijn het zaken die cruciaal zijn in het dagelijkse leven van Kjenta. De pittige dame is slechtziend, een gevolg van een aangeboren probleem, en kan zich dankzij die lijnen zelfstandig doorheen de straten van de stad oriënteren.

“Menen is geen eenvoudige stad voor blinden en slechtzienden”, klinkt het. “Er zijn weinig plaatsen die echt aangepast zijn aan mensen met een beperkt zicht en dat zorgt vaak voor ware uitdagingen. Toen het plein voor het ziekenhuis werd heraangelegd, hield men wel rekening met slechtzienden en daar was ik blij om.”

“Er werd werk gemaakt van glijlijnen, aangepaste stenen waardoor wij onze weg kunnen vinden. Ze zijn op één hand te tellen, de plaatsen waar dergelijke stenen worden gebruikt in Menen, maar hier werd er wel rekening mee gehouden. Natuurlijk was dat voor mij een verademing!”

Net niet gevallen

Het plezier was echter van korte duur, want al snel werd duidelijk dat niet iedereen de functie van die stenen had begrepen. Afgelopen week kreeg Kjenta opnieuw te maken met dergelijk onbegrip, voor de zoveelste keer en trok ze richting sociale media. Haar bericht en video gingen in geen tijd viraal.

“Er zijn stenen met lijnen in en je hebt stenen met een soort van halve bollen op. Het zijn beiden hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De stenen met lijnen helpen ons oriënteren en ga je in meer en meer steden zien. Ze worden in de omgeving van belangrijke gebouwen, in Menen heb je ze voor het ziekenhuis, geplaatst.”

“Fietsen en zelfs moto’s? We komen ze dagelijks tegen, geparkeerd op de stenen die ons vooruit moeten helpen”

“De stenen met halve bollen duiden dan weer aan dat er gevaar is. Die zul je meer en meer gaan zien aan kruispunten of andere plaatsen waar we even halt moeten houden. In Menen heb je die bijvoorbeeld aan het station. Toen ik afgelopen week op de parking voor het ziekenhuis aan het wandelen was, maakte ik gebruik van die glijlijnen, maar zoals het zo vaak voorvalt, ging dit niet bepaald vlot. Er stonden opnieuw fietsen op de stenen, waardoor ik net niet ten val kwam.”

Verhaal online delen

Kjenta bleef ter plaatse wachten in de hoop de fietsers in kwestie te kunnen aanspreken, wat ze ook deed. “Het ging om een ouder koppel”, gaat ze verder. “Toen ze hun fietsen kwamen halen, sprak ik hen aan. In eerste instantie namen ze me niet serieus. Na een korte babbel bleek al snel dat ze geen idee hadden dat die lijnen er wel degelijk lagen voor een bepaald doel en niet zozeer vanwege esthetische redenen.”

“Ze hebben zich verontschuldigd, maar het was het zoveelste voorbeeld van hoe mensen eigenlijk niet op de hoogte zijn van dergelijke zaken. Op dat moment heb ik beslist mijn verhaal online te gaan delen. Ik wil helemaal niemand aan de schandpaal nagelen want we hebben meer en meer te maken met een maatschappij waar de mensen het gewoon niet weten.”

Stenen met een doel

Kjenta, die in Gent naar school gaat, wil op die manier blinden en slechtzienden een platform geven om hun bezorgdheden uit te drukken. “Fietsen en zelfs moto’s? We komen ze dagelijks tegen, geparkeerd op de stenen die ons vooruit moeten helpen. Niemand doet dat met slechte bedoelingen, voor velen onder hen zijn het gewoon stenen met een motiefje. Vanuit de overheid moet echter meer werk worden gemaakt van sensibilisering.”

“Wanneer niemand weet waarvoor bepaalde dingen dienen, gaat ook niemand er rekening mee houden. Heel wat van mijn lotgenoten durven zelf ook niet te spreken. Leven met een beperking is niet meteen iets waar velen te koop mee lopen, vooral niet in ons geval. Je ziet ook helemaal niet dat ik een beperking heb. Ik ben een mens zoals iedereen. Ik ben dus geen buitenaards wezen, er zijn enkel wat aanpassingen nodig.”

The post Kjenta Vanden Bussche (21) wil blinden en slechtzienden een platform geven: “Veel lotgenoten durven niet praten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

ILVO stelt Vlaanderens eerste zaai-drone voor: “Minder druk op de bodem, en ook minder onkruid”

Op termijn kunnen landbouwers een zaai-drone gebruiken in plaats van zware machines, als ze nieuwe gewassen willen zaaien. Zeker op akkers die er slecht bijliggen kan zo’n drone nuttig zijn. ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, heeft de drone uitgetest en spreekt alleen van voordelen. "Het enige nadeel, is het ontbreken van een goed wettelijk kader", zo klinkt

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »