Geen straf, wel fikse boete voor zwaar ongeval met bobcat in Zeebrugse haven

Bijna vier jaar nadat een arbeider levensgevaarlijk gewond raakte op de terreinen van Depre Storage & Handling in de Zeebrugse binnenhaven, komen de ploegbaas en manager weg zonder straf. Het bedrijf zelf kreeg wel een stevige geldboete opgelegd.

Op 18 februari 2020 was het slachtoffer reinigingswerken aan het uitvoeren op een bobcat met een aangekoppelde borstelmachine. Toen hij op de kade de laadbak in het water wou ledigen kantelde de bobcat voorover en raakte de man gekneld tussen het voertuig en een meerpaal. Hij werd met levensbedreigende verwondingen, waaronder een gescheurde lever, naar het ziekenhuis overgebracht en moest lange tijd revalideren.

Geen opleiding

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer geen opleiding had genoten om met de bobcat te mogen rijden. “De beklaagden waren daarvan op de hoogte maar grepen niet in”, stelde arbeidsauditeur Evi De Clercq. Plant manager L.B. (61) uit Beernem en voorman G.C. (55) uit Oostende werden voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de welzijnswet, maar De Clercq nam genoegen met een strafopschorting gekoppeld aan probatievoorwaarden. Voor de vennootschap vroeg ze de minimumboete van 24.000 euro.

Lesje geleerd

Bij een hercontrole twee jaar na het ongeval bleek het op het bedrijf nog altijd mogelijk voor onbevoegden om met een bobcat te rijden. Intussen werd wel een badgesysteem ingevoerd zodat enkel opgeleide arbeiders zo’n voertuig kunnen activeren. “Bovendien werd het aantal voormannen verhoogd en álle arbeiders hebben nu de opleiding gevolgd”, klonk het bij de verdediging. “Deze mensen hebben hun lesje geleerd.”

De rechter toonde zich vrijdag mild en gaf B. en C. de gunst van de strafopschorting, zonder probatievoorwaarden en met een proeftijd van drie jaar. Het bedrijf zelf moet wel een effectieve geldboete van 24.000 euro ophoesten. (AFr)

The post Geen straf, wel fikse boete voor zwaar ongeval met bobcat in Zeebrugse haven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Wie vertrekt er dit weekend op reis? En zijn jullie valiezen al gemaakt??
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Britse kranten kijken vooruit naar klinkende overwinning voor Labour en afgang van “arrogante clowns” van conservatieve partij

De Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Premier Rishi Sunak en zijn Tories staan er historisch slecht voor in de polls en dat is te zien op de voorpagina’s van de Britse kranten. De tabloid ‘Daily Star’ zet zelfs clownsschoenen op de cover en verkneukelt zich erover dat de conservatieve “clowns” en “bedriegers” morgen

Lees meer »

Drugdealers op Werchter zullen meteen gedagvaard worden of voorgeleid

Bezoekers van het muziekfestival Rock Werchter die betrapt worden op het dealen van drugs, zullen meteen gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, of voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter. Druggebruikers krijgen dan weer een minnelijke schikking voorgesteld die ter plaatse kan betaald worden. Dat meldt het Leuvense parket vrijdag.

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Spectaculaire beelden: waterhoos te zien in Blankenberge

Wie woensdagochtend in Blankenberge vertoefde, kreeg spectaculaire beelden te zien. Een waterhoos boven de zee was van ver zichtbaar. Een atypisch zicht, al lijkt het natuurfenomeen wel vaker voor te komen. “De schade bij een waterhoos is niet te vergelijken als bij een tornado of wervelwind”, zegt weeranalist Nicolas Roose van weerdienst MeteoSupport, de overkoepelende naam voor NoodweerBenelux en Weerflash.<br

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »