368 jongeren leren bij over koloniale sporen in Oostende: “Ik besef nu maar wat er toen allemaal gebeurd is”

De studiedag voor leerlingen van het secundair onderwijs rond de aanwezigheid van koloniale sporen in Oostende is een succes: 368 jongeren namen deel. De stad verlengt het aanbod waardoor scholen het hele jaar door de interessante wandelingen kunnen volgen.

Oostende legde al een aardig traject af rond de koloniale sporen in de stad en focuste met de studiedag op het onderwijs. Participatieambtenaar Lora Patteeuw : “We wilden een wandeling rond koloniale sporen en een wandeling rond racisme en vooroordelen uittesten. Die laatste wandeling is op maat van het secundair onderwijs. Beide wandelingen worden voortaan permanent aangeboden aan scholen. We hopen dat ook andere scholen er op intekenen. Volgend jaar komt er wellicht opnieuw een dag met lezingen en wandelingen.” 368 leerlingen van SBSO, het college, SIGO Gistel en Sint Jozef namen deel. Voor de startdag waren er ook lezingen rond racisme, kinderen uit Congo en over de kolonisatie.

Onderwijs

Leerkracht geschiedenis Bart Broidioi (College Oostende) zag zijn signaal aan de stad beantwoord: “Er is wel nood aan zo’n initiatief. Veel geschiedenis gaat over de wereld, maar het is even interessant om te zien wat hier lokaal gaande is. De aanknopingspunten naar het koloniaal verleden van België liggen in Oostende voor de hand. Geschiedenis boeit hen wel en we hebben het in het zesde jaar vaak over actuele conflicten, maar het is even belangrijk om de minder leuke bladzijden uit onze eigen geschiedenis te bekijken. Ik volgde de gidsbeurt en merk bij een aantal leerlingen toch een bewustwording. We gaan hier mee nu aan de slag in de klas en ik ben van plan om dit ook volgend jaar met de vijfdes op te nemen.”

Positieve reacties

Ook de leerlingen staken wat op. Eline Young (5e jaar humane wetenschappen college) : “Ik wist hier vooraf niet zoveel over en stak tijdens de wandeling heel wat op over Leopold I en Leopold II. De plaatsen in de stad die verwijzen naar het koloniaal verleden loop ik voortaan niet zomaar voorbij. Het is helemaal niet ok wat daar toen gebeurd is.”

Dirk Beirens was één van de gidsen van Lange Nelle die de jongeren op sleeptouw nam : “Een aantal wist niets van het koloniale verleden en aantal had er dan, zelfs in de lagere school, al over geleerd. Het onderwerp wordt tijdens de gidsbeurten zeer voorzichtig aangepakt. We geven feiten en verhalen en geen oordeel. Doel is dat de toehoorders nadenken over het thema kolonisatie. Ik had een zeer gemotiveerde groep en deed met hen zes locaties aan, zoals de Drie Gapers, het Leopoldpark en het Marie Joséplein. Daar staan we stil bij het borstbeeld van premier August Beernaert die enerzijds het beleid van Leopold faciliteerde maar ook later felle kritiek uitte.”

The post 368 jongeren leren bij over koloniale sporen in Oostende: “Ik besef nu maar wat er toen allemaal gebeurd is” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Verlengingen in Hamburg, Ronaldo mist reuzenkans

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »

Tennisser Zizou Bergs geplaatst voor Olympische Spelen: “Zullen met plezier afreizen naar Parijs”

Opluchting in het Belgische tenniskamp: met Zizou Bergs neemt deze zomer toch een landgenoot deel aan het olympische enkelspel. Dankzij een aantal afzeggingen haalde hij nipt de hoofdtabel. In het dubbelspel zijn het duo Sander Gillé en Joran Vliegen geselecteerd door de Internationale Tennisfederatie. Zij zien Parijs 2024 als een hoog doel, in tegenstelling tot Elise Mertens die zelf verzaakte

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »