Extra pompen, politie en zand: Westhoek wapent zich tegen onheilspellend weer

Extra pompen, politie en zand: dat zijn de maatregelen die de gouverneur aankondigt om de Westhoek en West-Vlaanderen te beschermen tegen onheilspellende weersvoorspellingen.

“Er is al serieus wat werk gedaan en de schade valt voorlopig mee. Het is de bedoeling om dit in de komende dagen zo te houden”, zegt gouverneur Carl Decaluwé die donderdag het provinciaal algemeen nood- en interventieplan ontplooit voor wateroverlast in de Westhoek.

In Poperinge, waar de IJzer ons land binnenkomt vanuit Frankrijk, worden opnieuw de eerste overstromingen gevreesd. De gouverneur riep er de provinciale crisiscel bijeen en kondigt extra pompen, politie en zandzakjes aan.

Pompen van zestien ton

“Er is extra pompcapaciteit op weg, zodat er ter hoogte van De Ganzepoot in Nieuwpoort zo veel mogelijk kan geloosd worden, los van laag- en hoogtij”, aldus Decaluwé. “Het is niet evident om daar pompen van zestien ton te plaatsen. De technici bekijken nu om daar een maximaal debiet te realiseren. De ambitie is om daar binnen een tiental uur operationeel te zijn. Ook ter hoogte van het sas van Veurne komt extra pompcapaciteit om proactief de druk weg te nemen.”

Dertig ton zand

“Intussen is in Poperinge dertig ton extra zand binnengekomen om meer zandzakken klaar te maken”, vervolgt Decaluwé. “We laten deze verdelen over verschillende gemeenten. Uur per uur kijken we waar extra bedeling kan gebeuren. De keermuur aan het Poperingse dorp Roesbrugge wordt versterkt en verhoogd met zandzakjes en bekisting.”

Federale politieversterking

“Ik heb ook federale politieversterking gevraagd omdat we merkten dat verschillende wegen de voorbije dagen zijn overstroomd. We werken aan een platform met een overzicht waar men wel en niet mag rijden, ook voor de veiligheidsdiensten. Bepaalde mensen rijden toch door. Deze politiebescherming en -controle is nodig om ongevallen te vermijden, zeker in het donker. We roepen ook nog eens op om de preventietips te volgen, zoals het beschermen van kelderopeningen en buitendeuren, het hoog plaatsen van waardevolle spullen in risicozones, auto’s in veiligheid brengen en de gsm en powerbank opladen. Wees ook solidair en help buren.”

Provinciale crisiscel

“We zullen uiteindelijk wel zien waar het wanneer en hoeveel zal regenen”, zegt Decaluwé. “Vandaag om 19 uur zitten we nog eens samen met alle waterbeheerders om te kijken wat er uiteindelijk nog moet gebeuren. Als het nodig zou zijn, dan komt de provinciale crisiscel nogmaals bijeen voor eventuele extra maatregelen. Ook morgen wordt de situatie nauwlettend opgevolgd. Ik zou zeggen: cross fingers dat het minder zal regenen dan voorspeld.” (TP)

The post Extra pompen, politie en zand: Westhoek wapent zich tegen onheilspellend weer is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt

Op zaterdag 13 juli organiseren Ferm Watou en Landelijke Gilde Watou opnieuw hun kampvuuravond. De Faute Bendt en studio Fashion zullen voor ambiance zorgen.
The post Kampvuuravond in Watou met de Faute Bendt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

(School)poort open voor appartementen in Jabbeke?

De nieuwe Permekeschool staat in de steigers. De schoolgemeenschap wenst de omliggende stukken bouwgrond te verkopen om te verkavelen. Maar het gloednieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan RUP omvat ook de hele zone tussen de Stationsstraat, Kroondreef en Graaf de Renesselaan met de Varsenareweg. Groen vreest voor verdere appartementsgebouwen in het centrum.
The post (School)poort open voor appartementen in Jabbeke? appeared first

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »