Alpaca Oracle huppelt opnieuw rond dankzij prothese: “Inslapen leek enige optie, maar beestje had zoveel levensvreugde”

Een schattig diertje met een plus! Geen betere manier om Oracle de alpaca te omschrijven. Nadat zijn voorste pootje moest worden geamputeerd, kreeg hij een prothese in de plaats. Een unicum in België en zelfs in Europa, zo blijkt. “Zijn levenslust is wat ons die beslissing liet nemen!”

Rampscenario

Met 80 zijn ze, de alpacas die rondhuppelen in fokkerij Flanders Alpacas in Geluwe, bij Wervik. Met witte, bruine en zelfs zwarte kleuren groeiden ze de afgelopen jaren uit tot ware lievelingen voor eender wie er voorbij komt. Toch is het vooral Oracle die met de nationale, zelfs internationale aandacht gaat lopen. De kleine knaap beschikt over een prothese, die zijn voorpoot moet gaan vervangen. De allereerste in Europa, zo blijkt. “Botontstekingen zijn niet ongewoon bij alpaca’s. Zo moesten we vorig jaar ook de achterpoot amputeren van een van onze merries en kreeg ook zij een prothese.”

Hanne Van de Winkel (41) runt samen met haar echtgenoot de fokkerij en vreesde voor het ergste toen Oracle ook een ontsteking kreeg. “Bij alpaca’s gaat nagenoeg het volledige gewicht op de voorpoten dus wanneer die gaan ontsteken, krijg je met een rampscenario te maken. Zowat alles werd geprobeerd om Oracle erdoor te krijgen, maar de medicatie sloeg niet aan. Op zo een momenten lijkt ‘inslapen’ de enige optie. Maar het beestje had zoveel levensvreugde dat we zowat alle registers wilden opentrekken.”

Enige in Europa

Het koppel kwam op die manier terecht bij Pet Orthopedics uit Nijlen. “De voorpoot van Oracle werd geamputeerd en die mensen slaagden erin een prothese te maken voor het diertje”, klinkt het opgelucht.

“Protheses voor alpaca’s zijn niet heel uitzonderlijk, aan de voorpoten dan weer wel. We kunnen zelfs zeggen dat Oracle zowat de enige in Europa moet zijn. Het is ook een prothese die is aangepast voor de groei. Het kan dus aangepast worden naar zijn evolutie, waardoor we niet iedere keer een nieuwe gaan moeten laten maken. Is het een dure optie geweest? Natuurlijk, maar we zijn vooral blij dat Oracle nu volop gaat kunnen genieten van het leven. En ergens is het ook geruststellend te weten dat we die stap hebben genomen. Iemand moet ooit de eerste zijn en als er nu ergens nog alpaca’s met dezelfde aandoening te maken hebben? Dan kunnen die zich ook beroepen op een prothese.”

The post Alpaca Oracle huppelt opnieuw rond dankzij prothese: “Inslapen leek enige optie, maar beestje had zoveel levensvreugde” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vincent Verbeecke (29) wil voorzitter Open Vld worden, de jongste kandidaat ooit: “Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Ultraconservatieve aartsbisschop geëxcommuniceerd wegens verwerpen van autoriteit paus

Een ultraconservatieve Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano is geëxcommuniceerd. Dat heeft het Vaticaan vrijdag laten weten. Excommunicatie is een ernstige kerkelijke straf die de gestrafte uitsluit van deelname aan het volle sacramentele leven van de kerk. De 83-jarige man staat bekend als een heftig tegenstander van paus Franciscus. Hij werd veroordeeld wegens “schisma” nadat hij de autoriteit van de katholieke

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »