Personeelstekort? Kortrijk verbindt horeca met internationale studenten

Dankzij een nieuw initiatief van Stad Kortrijk, in samenwerking met VIVES en Howest, kunnen kandidaat-studenten zich opgeven om in de horeca te werken. “Ere wie ere toekomt, Charlotte Vanfleteren van Parazaar gaf ons het idee”, zegt Wouter Allijns, schepen van Economie.

In een samenwerking tussen Stad Kortrijk, Howest en Hogeschool VIVES wordt een nieuwe actie gelanceerd die horecaondernemingen verbindt met de internationale studenten van Kortrijk. “Charlotte Vanfleteren van Parazaar had ons gecontacteerd. Net zoals vele horecazaken kampen ook zij met een personeelstekort. Er is een dringende behoefte aan extra helpende handen. Stad Kortrijk besloot om het potentieel van internationale studenten te benutten en hen aan te moedigen om een actieve rol te spelen in de lokale gemeenschap”, aldus Allijns. In studentenstad Gent zou het concept nog niet bestaan.

“Hiermee zetten we ook in op de braingain. Dit zijn studenten die mogelijks blijven plakken” – Wouter Allijns

“Het initiatief is een win-winsituatie voor zowel de horecasector als onze internationale studenten. Het biedt lokale ondernemers de mogelijkheid om hun teams aan te vullen met gemotiveerde en enthousiaste jonge mensen, terwijl internationale studenten waardevolle werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen in hun nieuwe thuisstad. Hiermee zetten we ook in op de braingain. Dit zijn studenten die mogelijks blijven plakken”, zegt Allijns.

“We hadden dringend nood aan personeel. De laatste tijd is het moeilijk om studenten of flexi’s te vinden” – Anne Marie Sanchez

Intussen hebben 25 horecaondernemingen en 85 kandidaat-studenten zich aangemeld. Zo ging Artjom Tsernozjomov van Estland, student DAE bij Howest, dit weekend aan de slag bij Bodeguita Del Media in de Stationsstraat 9. “Hij had nog geen horeca-ervaring, maar Artjom leert snel bij. Voorlopig hebben we hem voor enkele dagen ingeschreven als try-out. Vanaf december zal hij frequenter bij ons werken aan de hand van zijn beschikbaarheden”, vertelt Anne Marie Sanchez. “We hadden dringend nood aan personeel. De laatste tijd is het moeilijk om studenten of flexi’s te vinden. Ik heb de indruk dat de mentaliteit veranderd is sinds corona. Mensen hebben minder zin om te werken in de horeca.”

“Iets bijverdienen hoort integraal bij studeren in het buitenland en is de ideale gelegenheid om te integreren” – Kelly Detavernier

Kortrijk trekt steeds meer internationale studenten aan dankzij het diverse aanbod aan kwaliteitsvolle opleidingen in onze stad. “Voor die studenten is Kortrijk even hun thuis, waar ze kunnen leren, leven en ook werken. Iets bijverdienen hoort integraal bij studeren in het buitenland en is de ideale gelegenheid om te integreren. We zijn trots om ieder potentieel te benutten en zo ook de horecasector te helpen”, zegt Kelly Detavernier, schepen van Onderwijs.

Geïnteresseerde studenten en horecazaken kunnen zich aanmelden via www.kortrijk.be/internationals-horeca of door te mailen naar [email protected].

The post Personeelstekort? Kortrijk verbindt horeca met internationale studenten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Katy uit ‘B&B zoekt lief’ runt B&B met haar ex-man én zijn nieuwe partner: “De eerste jaren kon ik m’n ‘opvolgster’ wel vermoorden”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »