Na controle in Oostende: kapitein vissersschip hoeft niet naar cel voor gesjoemel met taksvrije sigaretten

Een 34-jarige Nederlander heeft voor de Brugse rechtbank vier maanden celstraf met uitstel gekregen voor gesjoemel met taksvrije sigaretten. De douane hoopte bij een controle op zijn vissersboot 40.400 sigaretten aan te treffen, maar die bleken verdwenen. De kapitein had daar een weinig geloofwaardige verklaring voor.

Omdat het vissersschip Hillie geregeld kort uitvoer zonder dat te melden, besloot Douane en Accijnzen op 3 mei 2021 in het holst van de nacht tot controle over te gaan in Oostende. De douaniers hoopten er een lading van 40.400 taksvrije sigaretten aan te treffen, maar die bleken verdwenen. De Nederlandse kapitein A.D. (34) verklaarde dat de sigaretten nog in een busje aan land staken.

Een drietal dagen later paste D. zijn verklaring aan. “We hebben de hele voorraad zelf opgerookt”, beweerde hij. De advocaat van Douane en Accijnzen noemde dit totaal ongeloofwaardig. “Dit zou betekenen dat vijf bemanningsleden op vier dagen tijd dag en nacht 1,4 sigaretten per minuut zouden hebben gerookt”, pleitte meester Peter Naert. “Nochtans was er maar één roker aan boord. Het ging duidelijk om een clandestien handeltje.”

Vissersboten die buiten de territoriale wateren varen, mogen voor de bemanning taksvrije goederen, zoals sigaretten, aankopen. Die moeten evenwel in een verzegelde kast aan boord worden opgeslagen. Pas buiten de territoriale wateren, mag die kast worden opengemaakt.

A.D. kwam niet opdagen voor de pleidooien maar was er woensdag wél bij voor de uitspraak. Naast vier maanden celstraf met uitstel kreeg hij ook een geldboete van 55.200 euro opgelegd, waarvan 5.200 euro effectief. De kapitein uit Urk moet ook 11.000 euro ontdoken accijnzen en een verbeurdverklaring 10.000 euro betalen. “Ik ben het daar niet mee eens”, maakte hij de nodige misbaar.

De Zeebrugse rederij en de vennootschap riskeerden boetes tot 220.000 euro, maar werden vrijgesproken. (AFr)

The post Na controle in Oostende: kapitein vissersschip hoeft niet naar cel voor gesjoemel met taksvrije sigaretten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Duitse wegenwacht waarschuwt vakantie­gan­gers voor duizenden files: vertrek niet op deze dag

Duitsland is samen met Frankrijk en Spanje een van de favoriete vakantielanden voor de Vlaming, en bovendien een belangrijk doorrijland op weg naar Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Dat zorgt deze zomer voor heel wat verkeersdrukte want op de Duitse Autobahn worden tijdens de zomerweekenden meer dan 43.000 files verwacht. De gouden overlevingstip: vertrek niet op vrijdag. Hoe komt dat? En

Lees meer »

Doen nieuwe details over bedrog de bom ontploffen tussen Felipe en Letizia? “De koning kan haar niet meer uitstaan”

Staat het huwelijk van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) op springen? In de Spaanse pers duiken steeds meer geruchten op dat het koppel op een scheiding afstevent, na overspel van Letizia. “Ze kunnen elkaar niet meer uitstaan en hebben een geheime regeling over de kinderen,” klinkt het. Zeker nu haar vermeende minnaar weer van zich laat horen en

Lees meer »

Eerst Democratische senator laat Biden vallen

De Democratische senator Peter Welch vindt dat president Joe Biden zich moet terugtrekken als kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. “Voor het welzijn van het land roep ik president Biden op zich terug te trekken uit de race”, schrijft Welch in een opiniestuk in ‘The Washington Post’.

Lees meer »

LIVE NEDERLAND-ENGELAND (wo, 21u). Koeman kan rekenen op volledige selectie, kiest hij voor Weghorst of Depay in de spits?

Woensdag maken Nederland en Engeland onder elkaar uit wie naar de EK-finale mag in Berlijn. De match wordt gespeeld in Dortmund, en wordt in goede banen geleid door Felix Zwayer. Geen onbelangrijk detail: Bellingham beschuldigde hem in 2021 indirect van omkoping. Plaatst Oranje zich voor een eerste EK-finale sinds 1988? Of mag Engeland zich opmaken voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

“Spreek nu!”: Lamine Yamal (16) reageert op kritiek van Rabiot nadat hij zich op weergaloze wijze kroonde tot jongste EK-doelpuntenmaker ooit

16 jaar, 11 maanden en 28 dagen. Binnen drie dagen wordt Lamine Yamal zeventien, maar het beste verjaardagscadeau heeft hij zichzelf al bezorgd. Op weergaloze wijze kroonde het Spaanse wonderkind zich tegen Frankrijk tot jongste doelpuntenmaker ooit op een EK. Fransman Rabiot bekritiseerde hem nog voor de wedstrijd, maar Yamal had na affluiten maar twee woorden nodig om daarmee komaf

Lees meer »

Baekelandt Universalis: Elien uit Lendelede valt af

Elien moest als elfde deelnemer het spel Baekelandt Universalis verlaten. Na haar volgde ook de exit van Karl. Nu blijven er nog tien kandidaten over die er ongetwijfeld een erg spannende eindstrijd van zullen maken.
The post Baekelandt Universalis: Elien uit Lendelede valt af appeared first on KW.be.

Lees meer »