Stad Kortrijk verwerft 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan

Stad Kortrijk heeft een nieuwe horde genomen in de realisatie van de Groene Verbinding. Met dat prestigeproject wil de stadscoalitie Heule en Bissegem verbinden met het stadscentrum. Het legt nu 682.000 euro op tafel voor de aankoop van 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan, tussen huisnummers 82 en 94. Op termijn moet die lap grond via een fiets- en wandelpad verbonden worden met de Zuidstraat en Wembley. De gemeenteraad moet volgende week wel nog haar fiat geven.

De Groene Verbinding is het absolute paradepaardje van de stadscoalitie. Het wil enerzijds de Warande via Heule-Watermolen verbinden met het Astridpark, anderzijds wil het ook stadsgroen Ghellinck in Bissegem via de Zuidstraat en Guido Gezellelaan verbinden met sportpark Wembley om opnieuw uit te komen in datzelfde Astridpark, dicht bij het stadscentrum. Dat alles met metersbrede verlichte wandel- en fietspaden en stadsparken.

Op papier oogt dat mooi en Kortrijkzanen kunnen de plannen wel pruimen, maar er hoeven heel wat gronden aangekocht te worden van verschillende eigenaars. Stad Kortrijk heeft daarin nu een belangrijke stap gezet met de aankoop van 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan, tussen huisnummers 82 en 94. “De aankoop van deze gronden kadert in de realisatie van de Groene Verbinding tussen stadsgroen Ghellinck in Bissegem en De Warande in Heule. De inrichting van dit perceel van 4.725 vierkante meter is voor de volgende bestuursperiode, maar we denken daarbij aan een buurtparking, een garageweg voor de huizen in de Guido Gezellelaan en nieuwe lokalen voor Chiro Stine,” legt schepen van stadsvernieuwing Wout Maddens (Team Burgemeester) uit.

Allereerst wordt er verder werk gemaakt van het stuk tussen de Zuidstraat en Guido Gezellelaan. De oversteek krijgt een fietspad van vier meter breed, een wandelpad van twee meter breed en nog wat extra groene speelruimte. “Het openbaar onderzoek is afgerond en de aanvraag voor de omgevingsvergunning is lopend. Vermoedelijk kunnen deze werken starten halfweg 2024,” Maddens.

Buurtparking

Met de aankoop komt er ook op de korte termijn een oplossing voor de parkeerproblematiek in de Guido Gezellelaan. “Deze aankoop kan al op korte termijn kansen bieden voor de buurt. Zo kunnen we mogelijks met een buurtparking de immens hoge parkeerdruk in de Guido Gezellelaan wegwerken”, vertelt Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken. Om vanuit de Guido Gezellelaan de doorsteek te maken, moet een tunnel gebouwd worden onder de spoorweg. De onderhandelingen met Infrabel daarover lopen intussen.

De aankoopkost van deze grond bedraagt 682.000 euro voor een oppervlakte van 4.725 vierkante meter, al moet de aankoop eerst nog passeren langs de gemeenteraad van aankomende maandag . Het onderzoek voor de concrete invulling van de gronden is zaak voor de volgende bestuursperiode. Tijdens het studietraject, dat in 2024 van start gaat, worden buurtbewoners verder geïnformeerd en betrokken in de verdere plannen. (JF)

Een voorstelling van de Groene Verbinding. © GF

The post Stad Kortrijk verwerft 4.725 vierkante meter braakliggende grond in Guido Gezellelaan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Amper een maand na een vorige veroordeling kon een 34-jarige automobiliste in Moen bij Zwevegem opnieuw met een glas teveel achter het stuur geklist worden. Alhoewel het niet nodig was, drong ze samen met haar advocaat zelf aan op een alcoholslot.
The post Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »