Kinderopvang Okiedokie in Kortemark minstens week dicht na zware stormschade: “Kinderen worden opgevangen in gemeenteschool”

De storm Ciarán zorgde donderdag ook voor veel schade aan het dak van Buitenschoolse Kinderopvang Okiedokie in de Ichtegemstraat in Kortemark. Zowat het volledige platte dak waaide weg en daardoor regende het op verschillende plaatsen binnen door waterinsijpeling. “Gelukkig was de opvang dicht en waren er geen kinderen aanwezig”, zegt burgemeester Karolien Damman (Cd&V). “De 60 kinderen die hier normaal komen, kunnen vanaf morgen in de gemeenteschool De Kreke.”

BKO Okiedokie ging in 2017 open in een nieuwbouw in de Ichtegemstraat. Het platte dak van het relatief nieuwe gebouw bleek echter niet bestand tegen de zware rukwinden die herfststorm Ciarán met zich meebracht. “Even na 14 uur kregen we verschillende meldingen binnen van buurtbewoners die ook de burgemeester verwittigden”, zegt Sarah De Meyer, algemeen directeur van Lokaal Bestuur Kortemark.

“Ook een personeelslid die de toer aan het doen was van onze gebouwen merkte eveneens de schade op. We kwamen meteen ter plaatse en stelden vast de schade toch aanzienlijk was.”

Dak grotendeels afgewaaid

Concreet ging het om een groot stuk van het platte dak en de isolatie die wegwaaide. Brokstukken waaiden zelfs tot op straat weg. Vermoedelijk bliezen rukwinden het dak stuk ter hoogte van een lichtkoepel, een zwak punt op het dak. Zo ging het zeil aan het scheuren en werd het dak vervolgens in een ruk afgeblazen. De brandweer van Kortemark kwam ter plaatse, maar stond voor een onmogelijke klus.

“De zware rukwinden zorgden ervoor dat we niet op het dak konden om de bedekking er terug op te plaatsen”, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde. “Het dak zou verder kunnen scheuren en het was te gevaarlijk werk voor de manschappen. We plaatsten overal zandzakken en zullen vrijdag bij het luwen van de wind opnieuw aan de slag gaan.”

Waterschade

Niet alleen het weggewaaide dak zorgde voor problemen, op diverse plaatsen regende het bijna letterlijk binnen. “Samen zijn we meteen aan de slag gegaan met emmers en dweilen”, reageert burgemeester Karolien Damman.

“Op minstens vier plaatsen sijpelt er water naar binnen, onder andere in het technisch lokaal. Daar werden grote bakken geplaatst om het water op te vangen, maar die raken snel vol. De brandweer zal zowel ‘s avonds als ‘s nachts terugkeren om de bakken te legen en terug te plaatsen. Er is dus zeker waterschade, maar hoe zwaar die is moet nog bekeken worden.”

60 kinderen verhuizen

Okiedokie kan in totaal 60 kinderen opvangen. “Gelukkig waren we donderdag gesloten en waren er geen kinderen aanwezig”, vervolgt de burgemeester. “Die zouden weliswaar veilig zijn, maar aangenaam is anders. Door de zware schade kunnen de kinderen hier even niet meer terecht. Vrijdag verwachten we ongeveer 35 kinderen. Zij zullen vanaf vrijdag terechtkunnen in gemeenteschool De Kreke voor opvang. Mogelijk duren de herstelwerken nog enkele weken, maar ook dan zullen we voor iedereen opvang voorzien. Alle ouders worden verwittigd van de stand van zaken voor de komende weken.”

Herstelwerken

De gemeente ging meteen aan de slag om de nodige manschappen te vinden voor de herstelwerken. Vrijdag al komt een dakwerker samen met de brandweer en later een aannemer ter plaatse om zoveel mogelijk te herstellen en ervoor te zorgen dat er geen water meer kan insijpelen. De zaak zal ook doorgegeven worden aan de verzekeraar van de gemeente. (JH)

The post Kinderopvang Okiedokie in Kortemark minstens week dicht na zware stormschade: “Kinderen worden opgevangen in gemeenteschool” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Moeder getuigt na agressief gedrag van Waalse leerkrachten tijdens “helse” schoolreis: “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”

De leerlingen van een lagere school in Wallonië, die niet bij naam wordt genoemd, zouden zowel fysiek als mentaal mishandeld zijn geweest door twee leerkrachten tijdens een vijfdaagse schoolreis. Het duo zou agressief gedrag hebben vertoond. Een moeder van één van de kindjes getuigt over de helse uitstap bij RTL. “Mijn dochter was voortdurend bang om iets verkeerds te doen”,

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Parket opent onderzoek naar mogelijke lijkschennis op kerkhof Lokeren

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een opsporingsonderzoek geopend naar mogelijke feiten van lijkschennis begin vorig jaar in Lokeren. De feiten kwamen aan het licht toen een grafdelver naar de politie stapte met informatie over de wanpraktijken van zijn collega’s, onder meer over het opgraven en dumpen van het lichaam van een non.

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

Stagiair Joe (37) mag ziekenhuis zes maanden na bizar ongeval op parking The Jane verlaten, maar wacht nog lange revalidatie

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »