In levensgevaar na zwaar verkeersongeval, maar ruim 6 maanden later is Robin (26) aan de beterhand: “Mentaal wel nog een lange weg te gaan”

Er waren amper enkele seconden nodig om het leven van de 26-jarige Robin Janssens uit Oostende te veranderen. In maart van dit jaar werd hij in de fleur van zijn leven aangereden door een bus van vervoersmaatschappij De Lijn. Robin zakte weg in een diepe coma, maar is nu, na ruim zes maanden, genezen verklaard door de dokters. “Mentaal heb ik nog een lange weg te gaan”, zegt hij.

Aangereden door een bus

Op vrijdagavond 24 maart 2023 stond er een feestje gepland in de Oude Vismijn in Gent. Oostendenaar Robin Janssens – al jaren actief in het nachtleven – was die avond barverantwoordelijke. Na afloop reed hij met de fiets naar huis, niet wetende dat zijn fietsrit met een zwaar verkeersongeval zou eindigen. Die bewuste avond werd hij aangereden door een bus van De Lijn waardoor zijn leven er nooit meer hetzelfde zou uitzien. Robin kwam door de aanrijding zwaar ten val en lag de eerste zeventien dagen na zijn ongeval in een diepe coma.

“Ik herinner me vaag dat ik na het ongeval nog een paar minuten bij bewustzijn was, maar daarna ging het licht voor zeventien dagen uit”, blikt Robin terug. Hij doet dat in Jeugdhuis VJOC De Kim in de Oostendse Langestraat. “Ik ben hier al jaren actief en ben blij dat ik nog iets voor de jeugd kan betekenen. Het kon evengoed verkeerd afgelopen zijn. Even leek het erop dat ik het niet zou halen en daaraan denken doet pijn.”

Harde levensles

Na die zeventien dagen coma, lag Robin vijf weken op de dienst neurologie in het UZ Gent. In mei verhuisde hij uiteindelijk naar het Oostendse revalidatiecentrum BZIO. Daar werd hij op 17 september ontslagen. Deze week kreeg Robin te horen dat hij genezen werd verklaard. “Ik ben fysisch dan wel aan de beterhand, mentaal zit ik nog heel diep”, verklaart Robin. “Het gaat hier om een van de zwartste periodes in mijn nog jonge leven. Ik verloor enkele maanden voor het ongeval mijn moeder waar ik een goede band mee had. Dat zijn allemaal harde klappen voor je mentaal welzijn. Ik heb tijdens mijn revalidatie wel mijn echte vrienden leren kennen. De eerste weken na het ongeval zat mijn kamer vol, maar daar bleven er op het einde van mijn revalidatie amper nog een drietal van over. Dat is pijnlijk, maar anderzijds ook een harde levensles.”

Mentale strijd

Ondertussen is Robin sinds begin oktober voor zestig procent terug aan het werk. “Ik besef dat ik veel geluk gehad heb en ik ben blij dat ik nu al terug ‘iets’ kan doen. Ik zou veel liever terug voor de volle honderd procent aan de slag kunnen. Ik ben er nog en daar draait het om, want de arts benadrukte dat heel veel mensen het niet zagen goedkomen. Maar ik ben blijkbaar een taaie. Ik ben sinds het ongeval nog niet naar de plaats teruggekeerd waar ik werd aangereden. Dat maakt deel uit van het verwerkingsproces, maar zo ver ben ik nog niet”, aldus Robin.

“De voorbije zes maanden waren een hel, maar ze hadden mij schijnbaar nog niet nodig boven”

Of hij ondertussen al gesproken heeft met de buschauffeur die hem heeft aangereden? “Even. Hij heeft me gecontacteerd via sociale media, maar nadien heb ik die man terug verwijderd. Waarom? Geen idee. Ik snap echt wel dat die man deze situatie ook niet gewild heeft. Ik vraag me alleen af als je met zo’n gevaarte rijdt, of je dan niet wat beter moet opletten. Die man had mij echt wel kunnen zien. Maar ik blijf erbij: ik neem hem niets kwalijk.”

“Weet je: het heeft lang geduurd eer ik terug met een fiets durfde rijden. Ik zeg het: mentaal zit ik nog erg diep. Ik hoop dat ik dit ooit te boven kom. Ik kijk nu anders tegen het leven aan. Ik ben rustiger geworden. Niets moet, alles mag. De voorbije zes maanden waren een hel, maar ze hadden mij schijnbaar nog niet nodig boven. Ons moeder zal mij terug naar beneden gestampt hebben. Het was mijn tijd nog niet en daar ben ik blij om”, besluit Robin positief.

The post In levensgevaar na zwaar verkeersongeval, maar ruim 6 maanden later is Robin (26) aan de beterhand: “Mentaal wel nog een lange weg te gaan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Zo’n 1.500 gezinnen missen start match Rode Duivels na kabeldefect: “Alles aan gedaan snel te herschakelen”

Niet dat ze veel van het slaapverwekkende voetbal hebben gemist, maar zo’n 1.500 gezinnen in Kortemark tot Ichtegem en Koekelare misten maandagavond de start van de match van de Rode Duivels tegen Frankrijk. Oorzaak: een aanzienlijke stroomstoring na een kabeldefect. “We hebben er zoals steeds alles aan gedaan om snel te herschakelen, maar dat is niet voor de aftrap gelukt”,

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »