IN KAART West-Vlaming verdient een derde meer dan 10 jaar geleden: hoe snel groeit het inkomen van inwoners uit jouw gemeente?

De West-Vlaming had in 2021 een gemiddeld belastbaar inkomen van 21.325 euro per jaar. Dat is 29 procent meer dan tien jaar daarvoor. Daarmee zijn we – samen met Limburg – de sterkste stijgers in Vlaanderen. “West-Vlaanderen is duidelijk bezig aan een inhaalbeweging”, concludeert arbeidseconoom Stijn Baert.

Het gemiddelde belastbaar inkomen van de West-Vlaming bedroeg 21.325 euro in 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Het netto belastbaar inkomen bestaat uit alle inkomsten die je als persoon in één jaar hebt ontvangen: alle beroepsinkomsten waarvan de RSZ al werd afgetrokken (dus lonen, uitkeringen, pensioenen…), netto-inkomsten uit (on)roerende goederen en andere diverse inkomsten. Op dit bedrag wordt de personenbelasting van elke Belg berekend.

Inhaalbeweging

Wanneer het gaat over maandlonen, komen statistici al snel tot de conclusie dat West-Vlamingen en Limburgers het minst verdienen. Maar als we het totaalplaatje van alle inkomsten bekijken, bevinden we ons tegenwoordig mooi in het midden van de Vlaamse rankschikking. Met een stijging van 29 procent op tien jaar tijd – rekening houdend met een inflatie van ongeveer 15 procent in dezelfde tijdspanne – groeit ons inkomen zelfs het snelst, samen met dat van de Limburgers. Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden die een gezamenlijke aangifte indienen lag het mediaaninkomen in 2021 op 49.038 euro, waarmee we opnieuw middenin de ranking belanden. Alleenstaanden en feitelijk samenwonenden dienen een individuele aangifte in, het mediaaninkomen in die categorie lag in 2021 op 20.621 euro. Dat is wel nog steeds het laagste bedrag in Vlaanderen.

“Verschillende factoren hebben er de afgelopen tien jaar voor gezorgd dat het inkomen van West-Vlamingen aanzienlijk aan het stijgen is”

“Er is een zeer grote samenhang tussen opleidingsniveau en maandloon, en dus ook belastbaar inkomen. Daar scoort West-Vlaanderen – net als Limburg – historisch gezien gewoon het minst in, mede door de beperktere aanwezigheid van universiteiten en de braindrain van de afgelopen decennia naar de andere provincies. Denk maar aan al die mensen die blijven hangen in hun studentenstad”, verklaart arbeidseconoom Stijn Baert. (lees verder onder de grafiek)

“Nu lijkt het er inderdaad wel op dat het tij aan het keren is. De opleidingsgraad in West-Vlaanderen groeit elk jaar, grote steden zoals Gent en Brussel worden enorm duur om in te wonen én sociaal-economisch kwetsbare mensen komen veel minder snel in deze provincie terecht dan in Antwerpen of Vlaams-Brabant. Een combinatie van al die redenen geven een flinke boost aan die gemiddeldes.”

Regionale verschillen

Dezelfde verklaring kunnen we toepassen op de regionale verschillen binnen onze provincie. Momenteel wonen in de Westhoek de mensen met de laagste inkomens. Mesen hinkt helemaal achterop met een gemiddeld belastbaar inkomen van 16.016 euro per inwoner. Enkel Menen hoort als enige niet-Westhoekgemeente bij de tien armste woonplaatsen. (lees verder onder de kaart)

Tegelijk zien we dat er heel wat gemeenten in die regio – zoals Alveringem, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke en Lo-Reninge – er de afgelopen jaren flink op vooruit zijn gegaan. “De historische achterstand wordt langzaamaan ingehaald”, bevestigt professor Stijn Baert. Op de kaart is duidelijk te zien waar de meest welgestelde West-Vlamingen wonen: in Knokke-Heist en Koksijde hebben de inwoners een gemiddeld belastbaar inkomen van respectievelijk 29.961 en 28.468 euro. “De jobs in die gemeenten betalen niet meer hoor, het is gewoon een feit dat mensen die goed hun boterham verdienen er vaak voor kiezen om daar te gaan wonen”, zegt Baert.

Daling

Opvallend: tussen 2020 en 2021 daalde het gemiddelde inkomen in vier gemeenten. In Ardooie en Poperinge konden de inwoners respectievelijk 9,3 en 8,4 procent minder inkomsten doorgeven aan de belastingdienst, in Zuienkerke en Zonnebeke ging het slechts over 0,8 en 0,3 procent. Geen reden tot paniek, volgens Stijn Baert. “Het waren door de coronacrisis bijzondere jaren. Het kan goed zijn dat de ondernemingen waar de inwoners van die gemeenten werken meer getroffen werden door de tijdelijke werkloosheid. Een langdurige impact daarvan kunnen we nu nog niet inschatten.”

The post IN KAART West-Vlaming verdient een derde meer dan 10 jaar geleden: hoe snel groeit het inkomen van inwoners uit jouw gemeente? is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers

De zomermaanden staan traditioneel synoniem met een wat meer nieuwsluwe periode, maar voor Nico Perneel uit Staden is het elke dag komkommertijd. Letterlijk, want met zijn bedrijf Agrokom teelt hij jaarlijks gemiddeld veertien miljoen komkommers. En dat doet hij op een zo duurzaam mogelijke manier. “Lekkere groenten op een ecologische manier op de markt brengen, dát is onze missie.” Om

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Bekende Iraanse activiste ter dood veroordeeld

De Iraanse Sharifeh Mohammadi heeft op de vooravond van een tweede verkiezingsronde in Iran de doodstraf opgelegd gekregen wegens haar banden met een onafhankelijke vakbond. “Het regime probeert alle activisten het zwijgen op te leggen.”

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »