Geert en Christel nemen na 34 jaar afscheid van De Farm: “Veel buurtwinkels verdwijnen”

Op dinsdagavond 31 oktober sloten Geert Beke en Christel Devos voor de laatste keer de deuren van hun zaak De Farm in de Bruggestraat 231. Ze hielden maar liefst 34 jaar deze winkel met voedingswaren open.

Geert (59) en Christel (54) wonen in Zwevezele. Ze hebben twee getrouwde dochters en drie kleinkinderen. In 1989 begonnen ze met de winkel De Farm in de Bruggestraat, rechtover de toenmalige Aviflora en naast ’t Mennefrietje. “Toen we hier begonnen, was het de tijd van de buurtwinkels. Op iedere hoek van de straat vond je nog wel zo’n tof winkeltje”, vertelt Christel.

“Het is moeilijk geworden om als kleine zelfstandige een euro te verdienen”

“In die beginjaren hadden we maar weinig concurrentie van grootwarenhuizen, want toen bestond hier enkel de Profi en de Unic. Wij waren zelfs de enige die op zondag open waren. Vroeger stapte ons cliënteel door onze volledige winkel en namen ze veel mee, nu zijn dat vooral de tekorten. De tijd van de buurtwinkel is helaas aan het verdwijnen.”

Eigenaar

Geert en Christel konden nooit het gebouw met de parking in kasseistenen aankopen. “We vroegen wel eens om het aan te kopen, maar de eigenares wilde het nooit verkopen. We hadden nog een contract om drie jaar verder te doen, maar toen was ik nog niet met pensioen”, zegt Christel. “We besloten om een switch te maken. Voor Geert is dat geen probleem, want hij is al zes jaar slotenmaker en doet ook beveiliging van gebouwen. Het duurde meerdere maanden vooraleer we tot een beslissing kwamen. Uiteindelijk besloten we om op dinsdag 31 oktober ermee te stoppen.”

Christel en Geert beloonden de trouwe klanten met korting. “We gaan hier nog één maand werk hebben om de volledige winkel leeg te maken. Voor onze ganzen en kippen vonden we al een nieuwe thuis. Ik ben van plan om een opleiding zorglogistiek te volgen. Dan kan ik aan de slag in een ziekenhuis of woonzorgcentrum. Ik moet zes maanden lang twee dagen les volgen en drie dagen stage doen.”

Inbraken

“De minder mooie momenten? Ik moet niet lang nadenken. In 1995 werd er in veertien dagen tijd twee keer ingebroken. De laatste keer reden ze zelfs met een gestolen auto binnen. Vanaf dat moment plaatsten we – op vraag van de verzekering – een slagboom voor onze ingang”, zeggen Geert en Christel.

“En de mooie momenten? Dat zijn er zoveel, zoals de drink die we gaven toen de Ringbaan was afgewerkt. Dat was zalig. In die 34 jaar bouwde ik een goede band op met veel klanten. Ik leerde hun kinderen kennen, die nadien ook langskwamen voor aankopen. Ik was het gezicht van de winkel, terwijl Geert instond voor de aankopen en de boekhouding. Mijn man had telkens de ochtendshift want hij ging naar de veiling, zette dan alles in de winkel, waarna ik toekwam.”

Veiligheidscilinders

“Ik deed het altijd graag, maar het is veel moeilijker geworden. De wetten zijn strenger, de producten veel duurder en de winstmarges daalden. De onkosten zijn groter, zoals de elektriciteitsrekening. We voelden dat we ter plaatse aan het trappelen waren. Tijdens de coronacrisis verkochten we dan wel weer goed, mede door onze thuisbestellingen. Maar daarna werd alles duurder. Het is moeilijk geworden om als kleine zelfstandige een euro te verdienen. Let op: ik stop niet omdat ik het beu ben. Moesten we eigenaar van het gebouw zijn, dan deden we zeker verder. Ik ben wel blij dat we in schoonheid kunnen eindigen, met een grote dankjewel naar ons cliënteel toe.”

Geert zal zich nog meer focussen op zijn werk als slotenmaker. Hij volgde twee jaar avondschool bij Syntra in Brugge. Hij had al ervaring, maar hij moest wel over een getuigschrift beschikken.

The post Geert en Christel nemen na 34 jaar afscheid van De Farm: “Veel buurtwinkels verdwijnen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen extreemrechts

Duizenden mensen zijn zondag in Parijs en andere Franse steden de straat op gegaan om te demonstreren tegen de opkomst van extreemrechts, na de uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Die werden gewonnen door het radicaal-rechtse Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen.

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »