Antoinette schenkt archief familie Labrique d’Aigremont aan Stadsarchief: “Heel waardevolle schenking”

Het Stadsarchief kreeg op afgelopen weekend een mooie schenking met 19de-eeuwse stukken. Antoinette Lambert uit Ieper overhandigde het archief van de familie Labrique d’Aigremont met archivalia over eigendommen in Ieper en omstreken. “Het Stadsarchief is weer een stuk regionale geschiedenis rijker”, zegt schepen Valentijn Despeghel (Vooruit).

Het geschonken archief omvat de regeling van het nalatenschap van Dominique Labrique d’Aigremont. Deze grondeigenaar overleed in 1830 in Brugge. De stukken hebben hoofdzakelijk betrekking op de hypotheken op een hoeve in Reningelst en gronden in Voormezele en Vlamertinge. Het archief bevat heel wat rekeningen, kwitanties en briefwisseling tussen notarissen, advocaten en hypotheekbewaarders. Ook maken enkele losse stukken over de Boezingse burgemeester Placide Thibault de Boesinghe en Charles Legrand, tuinman in het kasteel van Geluveld, deel uit van de schenking.

Bewogen periode

“Interessant is dat de stukken zijn opgesteld tussen het begin en het midden van de negentiende eeuw”, zegt schepen van Archief Valentijn Despeghel (Vooruit). “Dit is een bewogen periode voor ons land. Tussen 1815 en 1830 maakte onze regio deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse tijd werd voorafgegaan door de Franse tijd en eindigde met de Belgische Revolutie in 1830, het sterfjaar van Dominique Labrique d’Aigremont.”

Heemkring

Het Stadsarchief kwam het archief op het spoor dankzij Fernand Vanrobaeys, bestuurslid van de heemkring Flambertus en de gidsenkring Ieper-Poperinge. Hij bracht de archiefmedewerkers in contact met Antoinette Lambert, weduwe van de Ieperse kunstschilder Willy De Bever. In de overtuiging dat de collectie waardevol is voor verder onderzoek, besloot Antoinette Lambert om het archief te schenken aan het Stadsarchief.

Vooroorlogse archief in vlammen op

“Met deze overdracht is het Stadsarchief weer een stuk regionale geschiedenis rijker. Door de Eerste Wereldoorlog ging het vooroorlogse archief, dat bewaard werd in de belforttoren, in vlammen op. Een schenking als deze is dus heel waardevol. Het maakt een historische studie over diverse aspecten van de regio in de 19de eeuw mogelijk. We zijn mevrouw Lambert dan ook heel dankbaar voor deze schenking”, besluit schepen Valentijn Despeghel.

The post Antoinette schenkt archief familie Labrique d’Aigremont aan Stadsarchief: “Heel waardevolle schenking” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Febelfin en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant Le Figaro, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »