Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen”

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) raadt natuurliefhebbers aan om zich tijdens de doortocht van storm Ciarán zeker in de provincie West-Vlaanderen niet in bossen en parken te wagen. Maar ook elders is voorzichtigheid geboden, ook in de dagen na de storm, zegt het agentschap woensdag.

Het KMI heeft wegens storm Ciarán voor donderdag code oranje afgekondigd in West-Vlaanderen. De wind kan daar snelheden halen van 90 tot 110 kilometer per uur.

De toegang tot natuurgebieden is bij stormweer op eigen risico, zegt Natuur en Bos. “Omdat door de late herfstintrede er nog veel bladeren aan de bomen hangen zijn de takken gevoeliger voor hevigere windstoten. We vrezen dan ook voor veel omgewaaide bomen en afgebroken takken”, zo staat in een persbericht van het agentschap. Ook de dagen na de storm kunnen er nog onstabiele bomen of loshangende takken naar beneden komen, waarschuwt het nog.

Sommige parken en bossen zullen fysiek afgesloten worden, maar dat is niet altijd mogelijk. Het ANB vraagt om steeds de lokale aanwijzingen te respecteren.

De stad Antwerpen kondigde eerder aan dat de parken en begraafplaatsen na Allerheiligen zullen sluiten. En in Brussel zijn het Zoniënwoud en de gewestelijke parken, natuurreservaten en bossen vanaf woensdagavond gesloten.

De storm kan ook gevolgen hebben voor lokale evenementen of attracties. Zo kondigde Boudewijn Seapark in Brugge bijvoorbeeld aan dat de buitenattracties donderdag gesloten zullen zijn.

Donderdag code oranje voor Kust en West-Vlaanderen

Met de naderende storm Ciarán kondigt het KMI voor de Kust en West-Vlaanderen code oranje af voor een groot deel van donderdag 2 november. De wind kan daar snelheden van 90 tot 110 km/u halen. Lokaal zijn nog hogere snelheden mogelijk. Het KMI vraagt voorzichtig te zijn en de updates op te volgen.

In landen als Frankrijk en Spanje heeft storm Ciarán al geleid tot code rood. Voor ons land houdt het KMI het momenteel op code oranje (code oranje = wees voorbereid en volg de raadgevingen op, red.) specifiek voor het westen van het land en tussen 6 uur en 20 uur. Voor de rest van het land geldt code geel (= wees waakzaam).

Volgens het KMI zal de wind donderdag wellicht tot 6 tot 7 Beaufort bereiken over een groot deel van het land en rond 10 Beaufort op zee. “De windstoten zullen waarschijnlijk tussen 70 en 90 km/u liggen in het oosten van het land, tussen 80 en 100 km/u in het centrum en tussen 90 en 110 km/ u in het westen”, klinkt het. Nabij zware buien zijn lokaal nog hogere snelheden mogelijk.

Het KMI waarschuwt voor mogelijke schade door de hevige wind. “Het is daarom aan te raden om zeer voorzichtig te zijn en onze updates op te volgen”.

Door de aangekondigde doortocht van storm Ciarán zullen er morgen/donderdag de hele dag geen treinen rijden tussen Brugge en de kust en dit in beide richtingen. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Daarnaast zal er voor het volledige spoorwegnet een snelheidsbeperking gelden tot 80 km/u, met uitzondering van de hogesnelheidslijnen waar de snelheid beperkt wordt tot 160 km/u. “De bedoeling is om vanaf donderdagavond 18.00 uur deze snelheidsbeperking op te heffen op voorwaarde dat de weersomstandigheden dit toelaten”, luidt het.

Infrabel zegt dat het de situatie opvolgt en dat de maatregelen indien nodig nog bijgestuurd kunnen worden.

The post Storm Ciarán op komst, code oranje afgekondigd: “Mijd bossen en parken, zeker in West-Vlaanderen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »