Oudste discotheek van Vlaanderen keert eenmalig terug naar haar roots: “Nooit vies van een stunt”

De oudste discotheek van Vlaanderen, Diedjies, opent nog steeds regelmatig de deuren voor feestgangers. Op zaterdag 11 november gaat Diedjies ‘back to the roots’ in het kader van 900 jaar Kuurne. Verschillende voormalige dj’s zullen tijdens een speciale retrofeestavond nog eens achter de draaitafel staan. Het concept werd destijds bedacht door Marc Van Wonterghem (79), die vernieuwing wilde brengen in het uitgaansleven.

Kuurne heeft een rijke geschiedenis van discotheken. Veel daarvan zijn in de loop der jaren gestopt, maar de oudste discotheek van Vlaanderen bestaat nog steeds. Diedjies werd 56 jaar geleden geboren, hoewel het destijds nog onduidelijk was wat het zou worden, aangezien een dj achter draaitafels toen eerder zeldzaam was. Het begon allemaal met café Saint Christophe dat Gustaaf en Angèle Van Wonterghem in 1937 openden. De aanpalende vlasschuur werd prompt omgevormd tot een eenvoudig zaaltje die na de oorlogsjaren werd omgevormd tot feestzaal waar bals werden georganiseerd met bekende artiesten zoals Adamo, Francis Bay en Henk van Montvoort.

“Nadat ik tijdens een reis in Duitsland een man aan het werk had gezien die met behulp van twee platenspelers grote menigtes aan het dansen kreeg, was ik meteen verkocht”, begint bezieler Marc Van Wonterghem. “Eenmaal thuis probeerde ik mijn vader warm te maken voor wat ik in Duitsland had gezien, maar hij stond niet meteen open voor deze vernieuwing in Huis Van Wonterghem. Op dat moment werd er namelijk sfeer gemaakt op feesten met liveorkesten en een jukebox. De afwijzing van mijn vader weerhield me er echter niet van om door te zetten, dus begon ik klein met ‘t Ezelke aan de Heerweg in Harelbeke.” Het vernieuwende idee van Marc Van Wonterghem sloeg aan en werd een groot succes, en ook vader Gustaaf zag dat het goed was. “Na twee jaar in mijn eigen huis in Harelbeke muziek te hebben gedraaid, kwam mijn vader op een dag naar me toe met de vraag of ik dj wilde zijn in zijn feestzaal”, vervolgt Marc. “Dat was het begin van Diedjies op zondagavond in 1967. In eerste instantie was de toegang gratis, maar toen ik mijn vader om geld vroeg om nieuwe platen te kunnen kopen, zei hij nee. Na wat uitleg stemde hij uiteindelijk toch toe en introduceerde hij lidmaatschapskaarten als toegangsprijs, die we vervolgens konden gebruiken om nieuwe vinylplaten aan te schaffen.” Kuurne was destijds de thuishaven voor diverse discotheken. De gemeente had vroeger onder andere discotheken zoals Fiftyfive, Pindal, Bon-Aerde, de Meulen, de Chopin en danscafé Den Disc, en Rock en Brol. “Huis Van Wontergem heeft altijd een neus gehad voor opkomend talent”, gaat Marc verder. “Dat geldt ook voor Diedjies. Bart Peeters was ooit te gast in Diedjies als drummer, lang voordat hij bekend werd. Een vergelijkbaar verhaal met Geert Hoste die ooit aan de deur van onze discotheek stond om mime te spelen. Diedjies was nooit vies van een stunt, dus wanneer we iemand uitnodigden, wist die persoon nooit wat onze plannen waren omdat we anders het risico liepen dat hij of zij niet zou willen komen. Ik herinner me nog die keer dat we Eddy Wally uitnodigden als ‘Wally in Space’ en hem vervolgens in een schaarlift plaatsten, wetende dat Eddy hoogtevrees had. Hij durfde echter niet te weigeren, maar beleefde daar in de lift wel de schrik van zijn leven.”

Handboeien

“Ook het bezoek van Urbanus tijdens de periode van de film Koko Flanel kan ik me nog goed herinneren. Het was toevallig 1 april toen we Urbanus hadden uitgenodigd. Om er wat spektakel aan toe te voegen, begonnen we op landgoed Maelstede en zouden we vervolgens onder begeleiding van politie naar Diedjies rijden, met onder andere de auto en de caravan uit de film. De brandweer zorgde dan weer voor een enorm schuimtapijt in de straat van Diedjies. Blijkbaar waren de agenten ook fan en wilden ze graag op de foto met Urbanus nadat ze hem hadden gearresteerd. Er was alleen een probleem: na het maken van de foto was het sleuteltje zoek van de handboeien en toen we slotenmaker Decabooter uit Kortrijk belden, dacht hij dat we hem in de maling namen vanwege 1 april. Uiteindelijk zijn de agenten zelf naar de slotenmaker gereden om Urbanus te bevrijden en kon het optreden toch doorgaan in Diedjies.”

Wie die goede oude tijd nog eens wil herbeleven, kan dat uitzonderlijk doen op zaterdag 11 november, hoewel Diedjies al bijna volledig is uitverkocht, op 100 kaartjes na. Een trouwe bezoekster uit de beginjaren van Diedjies, die nu in Boston (Amerika) woont, heeft al bevestigd dat ze speciaal naar België komt voor deze reünie-avond. De dj’s die optreden tijdens Diedjies Back To The Roots zijn dj Podé (Paul Declercq), dj Marco (Marc Van Wonterghem), dj Poll Van Ghent (Pol Van Ballenberghe), Dirk Stoops, Renato, Pedro, Tony Power en Fredo.

Info: www.diedjies.be.

The post Oudste discotheek van Vlaanderen keert eenmalig terug naar haar roots: “Nooit vies van een stunt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

“Ik had het toen al moeilijk met mijn geaardheid”: Jitske Van de Veire en vader Peter in tranen tijdens gesprek over scheiding

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen hun slachtoffers verleidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14”

Enkele weken na een nieuwe landstitel – de dertiende op rij, meteen de 25ste op het palmares van BCO – bereidt ‘s lands meest gelauwerde basketclub ooit zich al voor op een nieuw topseizoen in Oostende.
The post Filou Oostende bereidt zich voor op nieuwe seizoen: “Met creativiteit en continuïteit strijden voor Fantastic 14” appeared first on KW.be.

Lees meer »