Tables d’Hôtes brengt mensen samen tijdens Week van de Smaak: “Fantastisch om andere smaken en culturen te ontdekken”

Van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november vindt in Vlaanderen en Brussel voor de zeventiende keer Week van de Smaak plaats, een jaarlijks cultureel evenement dat mensen samenbrengt rond smaak en eetcultuur. Ook in onze regio wordt opnieuw Tables d’Hôtes georganiseerd waarbij Kortrijkzanen kennismaken met gerechten en culturen uit alle windstreken.

Tijdens de Week van de Smaak bereiden inwoners uit Kortrijk, Zwevegem, Harelbeke en de ruime omgeving een gerecht dat typisch is in hun cultuur. Voor 17 euro per persoon kan je de meest exotische smaken gaan proeven in een huiselijke sfeer en meteen wat bijleren over de cultuur van je gastvrouw of gastheer.

Samen met Marc De Craemer (69) en Greta Demeester (67) genoot ik van de Congolese keuken van Charlotte Itoko (40): Kortrijkzane sinds 1997, moeder van vijf kinderen en verpleegkundige. Als voorgerecht serveerde Charlotte een combinatie van zoet en hartig met gekaramelliseerde bakbanaan en loempia’s. Als hoofdgerecht kip moambe, rijst en saka saka (maniokbladeren) en als dessert mikaté, een soort Afrikaanse olliebollen.

“Het gaat niet alleen om eten, maar ook om elkaar leren kennen, elkaars gewoontes en interesses begrijpen, zodat we geen vreemden blijven na al die jaren” – Charlotte Itoko

Als hoofdgerecht kip moambe, rijst en saka saka © MD

“Ik ben altijd bereid om mijn cultuur aan anderen te leren kennen. Ik ben er fier op én de Belgische cultuur. Het verbinden van die twee is belangrijk. We krijgen niet altijd de kans om dat te doen, dus ik grijp graag zulke evenementen aan, ook voor de sfeer en gezelligheid”, glimlacht Charlotte. “Het gaat niet alleen om eten, maar ook om elkaar leren kennen, elkaars gewoontes en interesses begrijpen, zodat we geen vreemden blijven na al die jaren, maar met elkaar verbonden zijn. Hoewel we allemaal drukke levens hebben, moeten we hiervoor tijd maken en moeite doen.”

Marc en Greta nemen al sinds de start deel aan Tables d’Hôtes. “De eerste keer was in een klein huisje op de Houtmarkt. Als ik me niet vergis was het een Nigeriaanse keuken met enkele uitdagende gerechten (lacht) en waarbij er niet echt getafeld werd. Sindsdien merk je dat deelnemers zich wat hebben aangepast. Het is bijvoorbeeld minder fel gekruid en er is meer een restaurantgevoel”, zegt Greta. “Hoe dan ook, is het fantastisch om eens andere smaken en culturen te ontdekken. Daarnaast hoor je ook wat over hun land van herkomst”, vult Marc aan.

Inschrijven voor Tables d’Hôtes kan via deze link of boekt de Congolese keuken van Charlotte rechtstreeks op +32 (0)485 86 65 48. Daarnaast organiseert Charlotte een inzamelactie van medicijnen en medisch materiaal voor Congo. Iedereen mag deze binnenbrengen op Moorseelsestraat 2.

The post Tables d’Hôtes brengt mensen samen tijdens Week van de Smaak: “Fantastisch om andere smaken en culturen te ontdekken” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen

De twee Westhoekziekenhuizen, Jan Yperman en az West, bundelen de krachten voor borstkankerbehandelingen. De recent gewijzigde wetgeving voor de erkenning van borstklinieken heeft de ziekenhuizen ertoe aangezet om een alliantie aan te gaan ten voordele van de patiënten in de Westhoek. De twee bestaande borstklinieken smelten samen tot borstkliniek Westhoek.
The post Borstklinieken Ieper en Veurne smelten samen appeared

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Frederik Vansina neemt bevel over als nieuwe chef Defensie

Generaal-vlieger Frederik Vansina neemt het bevel over de Belgische strijdkrachten over van admiraal Michel Hofman, als de nieuwe chef Defensie (CHOD). “De missie van Defensie is de bescherming van de burgers. We zullen ons daar met evenveel panache en motivatie als onze voorgangers aan wijden”, zei hij voor de ceremoniële bevelsoverdracht.

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze vandaag voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de brexit wordt

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

“Ik wist niet dat er een kogel in zat”: voormalige ‘schrik van Koekelare’ schiet ei zo na echtgenote dood in Torhout

Tijdens een discussie met zijn echtgenote greep Pittemnaar Dieter V. (36) naar een vuurwapen en loste een schot. De kogel belandde in de deur en V. hield het op een ‘ongeluk’. Later zette de dertiger, destijds gekend als de ‘schrik van Koekelare’, ook nog zijn eigen ontvoering in scène. Het leverde hem zijn 50ste veroordeling op.
The post “Ik

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »