RC Harelbeke treft 42 jaar na bekerstunt opnieuw Standard: Met elf bussen naar Luik

1 november 1981. KRC Harelbeke schakelt het Standard Luik van Tahamata, Gerets, Vandersmissen en Arie Haan uit in de Beker van België voetbal. Komende woensdag, op 1 november 2023, dag op dag 42 jaar later, trekt RC Harelbeke opnieuw naar Luik voor de beker, ondertussen omgedoopt tot Croky Cup.

42 jaar geleden scoorde Ndingi Bokila twee keer en Harelbeke bekerde verder. In de achtste finale werd toen thuis van Antwerpen met 1-2 verloren en het was Thor Waterschei dat uiteindelijk de beker won. Dat Harelbeke speelde toen in tweede nationale, de 1B van vandaag en kon via de eindronde na de finale tegen Beerschot net niet promoveren naar de hoogste afdeling. De ploeg met onder anderen doelman Demaeght, Alvarez, Notten en Sanders was toen bijzonder sterk.

Komende woensdag trekt RC Harelbeke dus opnieuw naar Luik voor een bekerduel. De jongens van coach Bruno Derveaux schakelden alle tegenstrevers uit en mogen zich in de 1/16de finales weer meten met het grote Standard.

Sammy Bossut

Wie het eersteklassevoetbal volgt, weet wat dat betekent. Een kolkend stadion, tegen een ploeg die ondertussen in de winningmood is. Er zijn eenvoudiger klusjes te bedenken.

Sammy Bossut van RC Harelbeke is de enige speler die zulke toestanden kent. Meer nog, met Zulte Waregem mocht hij in 2017 na winst met de strafschoppen tegen KV Oostende, die beker omhoog steken. Weinig spelers bij Standard Luik, die zulke referenties kunnen voorleggen. Maar daar stopt dan ook elke vergelijking. RC Harelbeke is vandaag een ploeg die ondertussen wel een vaste waarde in 2de amateur is, en duidelijk aan het opveren is, maar een vergelijking met Standard is wellicht onmogelijk.

42 jaar geleden was er al dikke ambiance. © gf

IJkpunt

“Dit is natuurlijk voor heel wat spelers een belevenis om nooit meer te vergeten”, blikt Derveaux even vooruit. “Maar het reikt breder dan dat. Voor heel de club wordt dit weer een ijkpunt in de geschiedenis. Je voelt hier aan alles dat er een nieuwe wind aan het waaien is. De stunt met de gratis abonnementen werd een enorm succes. Als ik zie hoeveel supporters wij nu tellen, ongezien op dit niveau. En dat vertaalt zich nu ook naar een grote supporterssteun voor die wedstrijd tegen Standard, hartverwarmend!”

“Maar uiteraard staat onze focus ook op de eerstkomende thuiswedstrijd tegen Ninove. Na het mooie gelijkspel tegen leider Aalst, mogen we niet denken dat Ninove een makkelijke opdracht wordt. Die staan fel ondergewaardeerd in de rangschikking. We zullen heel geconcentreerd moeten zijn. Standard is eigenlijk een beloning. Voor zo’n wedstrijd hoef ik mijn mannen niet te motiveren”, knipoogt Derveaux.

Fandorp

Nico Daenens, de nieuwe sterke man binnen RC Harelbeke, dokterde een wel héél aanlokkelijk voorstel uit. De supporters kunnen voor de prijs van 20 euro met een bus mee naar Luik, worden midden in de nacht veilig terug thuisgebracht, krijgen voor die prijs ook hun ticket voor de wedstrijd aangeboden en ontvangen bovendien nog eens een drankjeskaart voor de kantine in Harelbeke, ter waarde van 10 euro.

“En dat zijn heel wat supporters”, weet Julie Vantomme die voor de groep Daenens het hele busgebeuren coördineert. “Na ons laatste verkoopmoment van donderdag zijn er een 700-tal mensen ingeschreven. Dat betekent dat we met 11 bussen richting Luik vertrekken. Het is de bedoeling een soort fandorp te organiseren in de namiddag van 1 november. De cafetaria zal uiteraard open zijn, en daarna vertrekken we in colonne rond 16 uur naar Luik. De wedstrijd staat geprogrammeerd om 20.30 uur. We willen rond 23 uur huiswaarts keren om in de vroege uurtjes op 2 november terug thuis te zijn”, lacht Julie. (MVA)

Zondag 29 oktober om 14.30 uur: RC Harelbeke – VK Ninove A

Woensdag 1 november om 20.30 uur: R. Standard de Liège – RC Harelbeke

The post RC Harelbeke treft 42 jaar na bekerstunt opnieuw Standard: Met elf bussen naar Luik is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

“Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers

De zomermaanden staan traditioneel synoniem met een wat meer nieuwsluwe periode, maar voor Nico Perneel uit Staden is het elke dag komkommertijd. Letterlijk, want met zijn bedrijf Agrokom teelt hij jaarlijks gemiddeld veertien miljoen komkommers. En dat doet hij op een zo duurzaam mogelijke manier. “Lekkere groenten op een ecologische manier op de markt brengen, dát is onze missie.” Om

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »