OKRA viert 65ste verjaardag: “Dankzij actieve werking”

OKRA Ichtegem heeft haar 65ste verjaardag gevierd. In de Salons De Vrede tekenden 175 van de 230 leden present. “We danken ons succes aan ons actief programma en ons sterk bestuur.”

In 1958 werd OKRA, de grootste vereniging voor 55-plussers in Vlaanderen en Brussel, in Ichtegem opgericht. “Toenmalig onderpastoor Gaston Maeyens liep met de gedachte rond om een gepensioneerdenbond te stichten. Hij deelde dat idee met William Jansseune. Kort erna werd Maeyens echter pastoor in Oostkerke en viel alles stil”, vertelt voorzitter Rose-Marie Plyson. Uiteindelijk zou Jansseune samen met Michel Missiaen, Marcel Vanroose en medepastoor Lodewijk Willemeyns de vereniging écht laten starten. Oscar Vanzieleghem was de eerste voorzitter. “Op de eerste vergadering waren er al 63 leden, en dat groeide naar 151 in 1959.”

Elkaar ontmoeten

Nu telt OKRA in Ichtegem 230 leden. “Daaraan mag je nog zeventig bijleden toevoegen: mensen die lid zijn van OKRA in andere gemeenten, maar bij ons aan activiteiten deelnemen. We hebben een actief programma, met het hele jaar door fietsen, petanque, kaarten en rummikub op de kalender. En vijf keer per jaar organiseren we een feest. Mensen komen vooral omwille van de ontmoetingen. Echt jonge leden hebben we niet, omdat die nog vaak moeten gaan werken. Hoewel, onze jongere groep linedancers telt elke dinsdagmiddag zo’n zestig deelnemers, onder wie ook mensen van Koekelare en Gistel.”

“Waarom we zo’n goed werk leveren? Dankzij een actieve werking en een sterk bestuur. Zo delen we de ledenblaadjes persoonlijk rond, om contact met de mensen te behouden”, zegt Rose-Marie. “OKRA staat voor Open, ‘Kristelijk’, Recreatief en Actief – waarden die we tot op vandaag hanteren.” Rose-Marie wil, tot slot, het voltallige bestuur bedanken: Georges Jonckheere, Marie Gryp, Christina Smith, Patrick Vandamme, Gilbert Masschaele, Monique Vandendriessche, Ria Vandenbussche, Christine Tanghe, Anna Vanhooren, Diane Samijn, Diana Demuynck, Yves Maertens en Monique Oosterlinck. (TVA)

The post OKRA viert 65ste verjaardag: “Dankzij actieve werking” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Schip redt 196 mensen voor kust van Libië, maar krijgt aanleghaven toegewezen op 1.500 kilometer: “Zullen dagen onderweg zijn”

De Ocean Viking, het reddingsschip van de ngo SOS Méditerranée, heeft dinsdagochtend 196 mensen gered tijdens twee reddingsoperaties voor de kust van Libië. Onder hen bevinden zich negen niet-begeleide minderjarigen en één vrouw, aldus de ngo. “De meeste geredde personen zijn afkomstig uit Bangladesh, Pakistan, Egypte en Soedan”, klinkt het nog.

Lees meer »

België screent live gokpraktijken tijdens Olympische Spelen: “Technieken voor sportfraude veranderen snel, maar we halen stilaan bovenhand” 

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs volgen verschillende landen de gokbewegingen tijdens wedstrijden van een specifieke sport: de Belgische diensten focussen op hockeywedstrijden. Door nieuwe technologieën en gokken met cryptomunten moeten de magistraten constant bijschakelen om sportfraude op te sporen. "Maar we halen stilaan de bovenhand."

Lees meer »

33 jaar geleden werd de dochter van Georges (88) en Marie-Josephe (83) vermoord: “Máák u kenbaar. Of ze komen u halen”

Als je kind doodgaat – vermóórd wordt – en je moet doorleven zonder dat er een dader wordt gevonden: in godsnaam, hoe? Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe (83) kennen het antwoord: al 33 jaar leven ze op hoop. Nu het gerecht een nieuw DNA-onderzoek vraagt, des te meer. Wraak of vergelding willen ze op hun leeftijd niet meer. Een celstraf

Lees meer »

Parijs wemelt van atleten met olympische ringen op hun lijf, maar deze Belg ging hen 30 jaar geleden al voor

In Parijs zie je ze op handen, armen en benen, schouderbladen, enkels, buik of borstkas en zelfs tot in de keel. Heel veel atleten laten de olympische ringen op hun lijf tatoeëren. Voormalig wereldkampioen zwemmen Fred Deburghgraeve (51) lanceerde die trend bijna dertig jaar geleden. Met passie, trots en een vleugje humor vertelt hij hoe die tatoeage hem voor altijd

Lees meer »

Hoe het rioolstelsel roet in het eten gooit van de Olympische Spelen

Wanneer het hevig regent, kunnen rioolstelsels overbelast raken waardoor ongezuiverd rioolwater in rivieren terechtkomt. Dat is wat aan de hand is in de Seine in Parijs, net tijdens de Olympische Spelen. Vervelend, want daarom is de mannentriatlon uitgesteld. Maar waarom is dat rioolwater zo’n probleem? En hoe komt dat precies terecht in de rivier?

Lees meer »