Buurt bijt in het zand op proces tegen Groep Versluys, maar voelt zich tóch gesterkt in strijd om behoud Oostendse Oosteroever

Buurtbewoners van de Oostendse Oosteroever trekken aan het kortste eind in een juridische procedure die Groep Versluys moest dwingen om onverwijld het oorspronkelijk karakter te herstellen van twee hectare grond nabij Ford Napoleon. Tóch voelen ze zich gesterkt in hun strijd om de toekomstige ontwikkeling van de site tegen te gaan.

Groep Versluys wil op termijn twaalf woontorens neerpoten op twee hectare grond op de Oosteroever nabij het Vuurtorendok. Van zodra de koop van de grond eind 2018 rond was, plaatste de bouwgroep er werfhekken met reclame rond.

Vergunning

Het terrein werd ook met steengruis dertig centimeter opgehoogd en genivelleerd. Zonder vergunning evenwel, waarna het parket Versluys verplichtte om de site in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Het steengruis werd verwijderd, maar voor de hekken bekwam Versluys bij de stad een vergunning. Een groep buurtbewoners liet die in beroep evenwel vernietigen door de provincie.

Toch bleven de hekkens staan, waarop de buurtbewoners naar de rechtbank stapten. “De stad neemt zelf onvoldoende actie om de hekkens te verwijderen”, stelde hun advocaat Stijn Verbist.

Onontvankelijk

Maar de rechtbank verklaarde de ‘milieustakingsvordering’ van de buurt vrijdag onontvankelijk. Burgers kunnen zo’n vordering enkel instellen als de betrokken gemeente in gebreke blijft.

Maar volgens de rechtbank is dit hier niet het geval. “De stad Oostende heeft niet stilgezeten in dit dossier”, klonk het. “Er werden pv’s opgesteld en er werd een herstelvordering overgemaakt aan het parket.”

Onwettigheden

Toch voelt meester Verbist zich door het vonnis gesterkt in de strijd om de toekomstige ontwikkeling van de site tegen te gaan. “Ik lees in het vonnis met genoegen dat de rechter vaststelt dat de Groep Versluys ‘minstens een aantal onwettigheden heeft begaan’.”

“Het is merkwaardig dat diezelfde rechter stelt dat de stad voldoende heeft ondernomen, aangezien het illegale, onvergunde hekwerk er nog altijd staat. En dat in een beschermd cultuurhistorisch landschap. Dat maakt het hoe dan ook problematisch om daar ooit effectief te bouwen.”

Tegenvordering afgewezen

Versluys had een tegenvordering van 52.500 euro ingesteld tegen de buurtbewoners wegens tergend en roekeloos geding, maar die werd door de rechtbank afgewezen. (AFr)

The post Buurt bijt in het zand op proces tegen Groep Versluys, maar voelt zich tóch gesterkt in strijd om behoud Oostendse Oosteroever is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »

Voor het einde van het jaar bijna 100 nieuwe Hoppin-deelwagens in West-Vlaanderen

Vrijdag werd in Kemmel bij Heuvelland het Hoppinpunt ‘Kemmel Dorp’ als eerste van 96 Hoppin-deelwagens in gebruik genomen. Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke, staat in voor de uitrol van de vloot deelwagens voor de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek. “Zo worden 51 Hoppinpunten uitgerust met minstens 1 deelwagen”, zegt Peter Roose, politiek voorzitter van de Vervoerregio

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »