Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend”

Op de gemeenteraad van 17 april 2023 werd het voorstel om het plein aan de Sint-Elisabethkerk om te dopen tot het Bert Dewildeplein unaniem goedgekeurd. Een goede zes maanden later is de stadsfiguur van Kortrijk vereeuwigd in het straatbeeld. “Die man heeft als cultureel ambassadeur veel betekent voor Kortrijk en verdient een postuum eerbetoon”, zegt initiatiefnemer Frank Vierstraete (67). Ook de vrouw van Bert, Jo “Bonnie” Vanneste, was aanwezig met haar kinderen en kleinkinderen.

Naar aanleiding van de opwaardering rond de kerk in de Sint-Elisabethwijk waarbij de zitbanken werden vernieuwd, de gascabine werd geschilderd, een petanqueveld werd aangelegd en de oude urinoir werd weggehaald, diende Frank – gewezen uitbater van café De Klokke en lid van Team Burgemeester – een aanvraag in om het plein te vernoemen naar het Bert Dewildeplein. Op donderdag 26 oktober werd dat werkelijkheid.

“Normaal staat op een straatnaambord wat de persoon deed, maar de CV van Bert is te lang. ‘Stadsfiguur’ springt in het oog. Bert was de Kortrijkse Guido Gezelle. De man had zakken vol bierviltjes en papiertjes met notities voor boeken en toneel. Hij was auteur van verschillende historische en toeristische publicaties, oprichter van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk en medeoprichter van de Sinksenfeesten. Hij heeft gezwoegd, rondgereden en uren versleten aan het vlasmuseum. Zonder hem was er geen Texture. Bert Dewilde is deel van ons cultureel erfgoed. Dit eerbetoon heeft hij verdiend.”

© MD

De volgende stap is een klein monument op de hoek van het plein met de Senator Bossuytstraat en de Burgemeester Danneelstraat. “We willen nog een eyecatcher plaatsen, een ode aan vlas of Bert, maar dat sluitstuk moet nog ingevuld worden.”

Bert Dewilde is geboren in Bissegem op 18 februari 1925 en heeft vier kinderen: Patrick (69), Inge (66) en tweeling Annick (63) en Katrien (63). Hij overleed kort na zijn 95ste verjaardag in AZ Groeninge. Zijn vrouw Bonnie (92) verblijft in een rusthuis, maar wou dit eerbetoon meemaken. “Bert was een zeer optimistische man. Humor was één van zijn kwaliteiten”, herinnert Bonnie zich. “Hem op deze manier huldigen is één van de beste dingen die ze konden doen. Het zou hem zeker gelukkig maken. Bert heeft veel gedaan voor iedereen, gelijk wie. Als hij iets kon doen, dan deed hij het. Hij wou 95 jaar worden en dat is hem ook gelukt. Op zijn verjaardag werden alle kinderen en kleinkinderen uitgenodigd. Hij heeft iedereen bedankt en later in de namiddag vroeg hij om een dokter. ‘Ze mogen mij komen halen’ had hij gezegd. Tien dagen later stierf hij in het ziekenhuis. Het was goed geweest.”

The post Bert Dewildeplein aan Sint-Elisabethkerk met familie, vrienden en buurtbewoners officieel ingehuldigd: “Bert heeft dit verdiend” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Braziliaanse oud-president Bolsonaro aangeklaagd voor witwassen en ontvangen van geheime diamanten

De voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, wordt door de federale politie beschuldigd van witwassen van geld en criminele betrokkenheid bij geheime diamanten die hij tijdens zijn ambtsperiode uit Saoedi-Arabië heeft ontvangen. Dit is de tweede juridische procedure tegen de extreemrechtse politicus sinds zijn aftreden. In maart werd hij al aangeklaagd van het vervalsen van zijn COVID-vaccinatiecertificaat.

Lees meer »

Zaak tegen Sven Pichal op 9 juli ingeleid voor de rechtbank

De zaak tegen ex-radiopresentator Sven Pichal over beelden van seksueel kindermisbruik zal op dinsdag 9 juli van start gaan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Die dag vindt er een inleidende zitting plaats, waar in samenspraak met alle partijen een datum wordt geprikt voor de behandeling van het dossier. Pichal wordt vervolgd voor het bezit en de verspreiding van beelden

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

Bewonder gerestaureerde auto’s uit WOII in Anzegem: “Er zijn ook originele veldkeukens van toen, radioposten en zendapparatuur”

Camp Lucky Strike kiest voor de derde maal thuishaven Anzegem als uitvalsbasis voor een evenement rond Wereldoorlog II. “De tot de verbeelding sprekende kasseistrook De Varent in Kaster is ondertussen onze vaste stek”, vertelt Kim Detremmerie (34) die dit initiatief een paar jaar geleden samen met haar vader startte. “Beleef en herdenk in Camp Lucky Strike Wereldoorlog II met een

Lees meer »