Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene scherp voor minister Zuhal Demir rond statiegeldkwestie: “Nog geen stap verder dan 7 jaar geleden”

Bredene organiseerde tijdens de zomermaanden opnieuw een proefproject rond statiegeld op petflesjes en blikjes. Eind dit jaar hakt de Vlaamse regering echter de knoop door: of de regering gaat voor klassiek statiegeld of voor een digitaal scansysteem. Burgemeester van Bredene en Vlaams Parlementslid voor Vooruit, Steve Vandenberghe, opteert voor het klassieke systeem. “De cijfers zijn nog beter dan vorig jaar. Mensen zijn fan”, duidt hij.

Vandenberghe is al langer voortrekker van statiegeld op petflesjes en blikjes in heel Vlaanderen. “Al zeven jaar ijveren we voor de invoer van statiegeld, maar al zeven jaar verliezen we tijd”, zegt Vandenberghe.

Boos en gefrustreerd

“We zijn boos en gefrustreerd, want ook andere gemeenten worden in de steek gelaten door de betrokken minister, die zich heeft laten inpalmen door de verpakkingsindustrie. Er zijn al proefprojecten geweest in onder andere Bobbejaanland met een digitaal systeem. Die behalen niet de gewenste resultaten. Ons klassieke systeem haalt die resultaten wel.”

Afgelopen zomer werkten drie strandbars in Bredene mee aan een proefproject. De gemeente koos daarbij voor een klassiek systeem waarbij stickers aangebracht werden op petflessen en blikjes. Wie het leeggoed terugbracht, kreeg 20 cent terug. Uit de resultaten blijkt nu dat meer dan 88 procent van alle verkochte flesjes teruggebracht werden.

Verpakkingsindustrie

“De cijfers zijn beter dan in 2022 en dat betekent dat mensen eraan gewoon worden”, duidt Vandenberghe.

“Er werden dertig procent meer verpakkingen in omloop gebracht en als we de retourcijfers erbij nemen, merken we een stijging van 11,3 procent ten opzichte van 2022. Dat is sterk en duidt ook de noodzaak.”

“Er is nood aan een systeem dat voor iedereen werkt: jong en oud. Een digitaal statiegeldsysteem sluit mensen uit. Als de minister het juiste doet, kiest ze voor een klassiek systeem waar iedereen baat bij heeft. Als er voor het digitaal systeem wordt gekozen, dan gaan alle lasten naar de lokale besturen en de lusten naar de verpakkingsindustrie.”

Schuldig verzuim

Vandenberghe is scherp voor Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). “Wat mij betreft pleegt de minister schuldig verzuim. Er is nooit gepraat geweest met gewone mensen. De natuur is het slachtoffer van het getalm van de minister.”

“95 procent van onzze inwoners is voor de invoering van het klassieke systeem. Het wordt tijd dat de minister luistert. Er is ondertussen al te veel tijd verspild. We zijn nog geen stap verder dan zeven jaar geleden”, besluit Vandenberghe.

The post Burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene scherp voor minister Zuhal Demir rond statiegeldkwestie: “Nog geen stap verder dan 7 jaar geleden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen

Deze zomer is er opnieuw veel te beleven in Roeselare! Als kind- en jeugdvriendelijke stad wil Stad Roeselare blijvend inzetten op plekken waar kinderen zonder zorgen kunnen spelen en bij elkaar zijn.
The post Speelcontainer op Grote Markt van Roeselare verwent kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Op de Kopjesdagen zal je morgen (zondag) kunnen proeven van typisch Filipijnse spijzen en dranken. Een deel van de Westkerkestraat, van huisnummers 4 tot 22, zal ingenomen worden door de Philippine Streetfood Market, een initiatief van Mario Wolleghem, ten voordele van Helping Hands for the Philippines.
The post Proeven van Filipijnse spijzen en dranken op de Kopjesdagen in Eernegem

Lees meer »

Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan: “Activiteiten plannen die de hele buurt ten goede komen”

Het buurtcomité Wijk Duinenrand in Middelkerke viert haar vijfjarig bestaan met een subsidie van 5.000 euro van het project ‘Buurten op den Buiten’. De nieuwe wijk, gelegen aan de Jutterstraat en Kruiersstraat in Middelkerke, bevindt zich tussen de Duinenweg en de Oostendelaan, achter garage Roland en het WZC De Ril.
The post Buurtcomité Wijk Duinenrand Middelkerke viert vijfjarig bestaan:

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

IN BEELD. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »