De Haan eert Kiekeboes-tekenaar Merho met muurschilderij voor zijn 75ste verjaardag: “Wenduine is mijn ideale schrijfplek”

Merho werd deze week 75 jaar. Omdat de striptekenaar al 15 jaar een trouwe bezoeker is van De Haan, met een vaste schrijfstek in Wenduine, zette het gemeentebestuur de striptekenaar in de bloemetjes, met een ‘Grote Pluim’ als blijk van waardering voor zijn inzet voor de gemeente, én met een originele muurtekening, gemaakt door spuitbuskunstenaar Vynck.

45 jaar lang bedacht Merho spannende en grappige avonturen voor de Kiekeboes. Heel wat inspiratie vond de striptekenaar in Wenduine. “Zo’n 15 jaar geleden vond ik hier mijn ideale schrijfplek. Met zicht op zee sleutelde ik hier in alle rust aan mijn verhalen. En in de winter is het verlaten strand mijn uitwaaiplek. Daar spookten de ideeën vanzelf door mijn hoofd”, vertelt de tekenaar. Merho mocht deze week 75 kaarsjes uitblazen. Reden genoeg dus voor het gemeentebestuur om hem in de bloemetjes te zetten, met een Grote Pluim én een originele muurtekening.

“We zijn trots dat we Merho als ambassadeur van onze gemeente kunnen beschouwen” – burgemeester Wilfried Vandaele

De Grote Pluim werd in het leven geroepen om verdienstelijke inwoners of tweede verblijvers in De Haan in de bloemetjes te zetten. “Toen ik destijds schepen van Cultuur was, stelde ik aan Merho voor om een Kiekeboeverhaal te wijden aan onze mooie gemeente. Het resultaat was het album ‘Alle eendjes’, dat zich helemaal in De Haan afspeelt. Merho liet zich voor het verhaal inspireren door de Concessie, ons belle-epoquefeest Trammelant en de geest van Einstein, die nog altijd door De Haan waart. Het werd een echt eerbetoon aan onze gemeente en daarom mogen we Merho terecht als een ambassadeur voor onze gemeente beschouwen”, licht burgemeester Wilfried Vandaele toe. De striptekenaar is trouwens de tweede die deze prijs in ontvangst mag nemen. De Grote Pluim werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan Vlaams artiest Koen Crucke, intussen ook al jaren een trotse inwoner van De Haan.

Muurtekening

Naast de Grote Pluim had het gemeentebestuur nog een verrassing in petto voor Merho. Want hoe kan je een tekenaar beter eren dan met een tekening. “De getalenteerde Spuitbuskunstenaar Siegried Vynck ging aan de slag op een van de muren van het Wielingencentrum in Wenduine. Hij portretteerde Merho, samen met “zijn” iconische familie, genietend van zijn verdiend pensioen, op één van zijn favoriete plekjes in onze gemeente. Nu kunnen alle voorbijgangers, inwoners én bezoekers, genieten van dit origineel eerbetoon aan de striptekenaar”, zegt schepen voor Cultuur, Rudi Cattrysse. De tekenaar zelf was heel tevreden met de muurtekening.

Ter gelegenheid van 45 jaar De Kiekeboes ontwikkelde de gemeente vorig jaar trouwens ook al de ontdekkingsroute ‘In het spoor van de Kiekeboes’. Deze is verkrijgbaar in de toeristische infokantoren.

The post De Haan eert Kiekeboes-tekenaar Merho met muurschilderij voor zijn 75ste verjaardag: “Wenduine is mijn ideale schrijfplek” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »