Taks op tweede verblijven in Knokke-Heist opnieuw onwettig verklaard

Het hof van beroep in Gent heeft de tweedeverblijfstaks voor 2020 van de gemeente Knokke-Heist onwettig verklaard. Verschillende tweedeverblijvers waren naar de rechter gestapt. Die gaf hen gelijk.

De taks maakt al langer onderwerp uit van discussie. Niet alleen in Knokke-Heist, maar ook in De Panne en Koksijde. In Knokke-Heist moeten mensen met een tweede verblijf, net zoals in andere kustgemeenten, jaarlijks een belasting betalen. De tweedeverblijfstaks schommelt volgens consumentenorganisatie Testaankoop in 2023 tussen 644 en 1.239 euro per woning.

Volgens het gemeentebestuur heeft de forfaitaire weeldebelasting als doel de ‘sociale cohesie’ en residentieel wonen te beschermen. Ook wijst de gemeente op de kosten voor veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn door het grote aantal tweede verblijven. Het bestuur compenseert er ook de investeringen in sociaal en betaalbaar wonen mee. De instroom van tweedeverblijvers veroorzaakt immers prijsverhogingen, luidt de redenering.

Aantrekkelijke ligging

Het hof van beroep veegt dat argument van tafel in zijn arrest. “De prijsdruk op de woonmarkt kent niet enkel zijn oorzaak in de tweede verblijven, maar wordt beïnvloed door veel factoren zoals onder andere de geografisch aantrekkelijke ligging van de gemeente, de omvang van de handel en economie, de aanvullende gemeentebelasting (of het ontbreken ervan) en de infrastructuur.”

Dat de sociale verbondenheid zou worden verstoord door de tweedeverblijvers, acht het hof evenmin bewezen. “Uit niets valt in redelijkheid af te leiden dat het opleggen van een belasting op tweede verblijven ook maar iets zou veranderen aan de mate van sociale cohesie binnen een dorpskern.”

Het hof oordeelt ook dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen eigen inwoners en tweedeverblijvers. Het concludeert dat het belastingreglement voor tweede verblijven in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod uit de Grondwet. Ook in eerdere gelijkaardige zaken oordeelde de rechter al in het nadeel van de gemeente. (MM)

The post Taks op tweede verblijven in Knokke-Heist opnieuw onwettig verklaard is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »