Anja Lebon (52) uit Roeselare loopt marathon voor palliatieve zorgen als dank voor de goede zorgen bij overlijden van haar man

Op zondag 19 november zal Anja Lebon uit Roeselare een sponsormarathon lopen ten voordele van palliatieve zorgen. Anja werd enkele jaren geleden zelf geconfronteerd met een groot verlies en vond toen steun bij palliatieve zorgen.

Anja Lebon (52) heeft een eigen praktijk als diëtiste in de Groenestraat. “Ik ben in 1991 gestart met mijn zelfstandige praktijk. Ik ben graag actief bezig, ga vaak wandelen in de natuur en start de dag graag met een ochtendloop. Ik hou ook wel van uitdagingen, zo liep ik al een marathon en deed al eens een parachutesprong.”

Dertien jaar geleden liep ze de In Flanders Fields-marathon die aankomt in Ieper. “Mijn echtgenoot, Elvis Bouckaert, begeleidde me onderweg op de fiets. Dat was ontzettend leuk, een ogenblik dat we ons zeer verbonden voelden met elkaar.”

In augustus 2020 werd haar man echter ziek. “Onderzoeken in het ziekenhuis toonden aan dat het zeer ernstig was. Hij had kanker en al snel volgde de diagnose: hij kon niet meer genezen. Dat was een mokerslag voor ons, hij was amper 59 jaar. Zijn eetlust verdween, maar ik probeerde hem toch de noodzakelijke voedingsstoffen te laten eten. Als diëtiste weet ik precies wat mensen nodig hebben aan voedingsstoffen. Maar toen ik hem vertelde dat hij dit en dat moest eten, antwoordde hij zachtjes: ik moet juust niets. En gelijk had hij, het was zijn leven, zijn beslissing. Alleen hij wist hoe hij zich voelde en wat hij kon.”

Oase van rust

“Mijn man kwam bovendien na zeer korte tijd al in een palliatieve fase terecht. De mensen van AZ Delta stelden ons voor om te verhuizen naar de palliatieve afdeling enkele verdiepingen hoger in het ziekenhuis. Dat was voor ons een oase van rust: de vele doktersbezoeken en onderzoeken waren voorbij, we konden ten volle profiteren van elkaars aanwezigheid, we maakten zelfs nog samen een creatief werk. Het waren intense maar zeer waardevolle ogenblikken samen. Het leek meer dan een week, maar in werkelijkheid hebben we slechts drie dagen op de palliatieve afdeling verbleven. Het was een ongelooflijke troost. Op 16 oktober, enkele maanden na de diagnose, is mijn man overleden.”

Anja heeft nu beslist om op zondag 19 november opnieuw een marathon te lopen. “Het wordt opnieuw het parcours van de In Flanders Fields-marathon en deze keer is het mijn jongste zoon die mij zal begeleiden. Hij neemt dus de taak van zijn pa over. Uiteraard zal dit een zeer emotioneel moment zijn, maar ik wil dit doen. We starten om 8 uur in Nieuwpoort om dan om 12 uur aan te komen op de Grote Markt in Ieper.”

Bovendien maakt Anja er een sponsorloop van ten voordele van palliatieve zorgen. Wie een bijdrage wil geven, kan dat op het rekeningnummer BE28 7755 8807 2120 van De Mantel met de vermelding ‘Lopen voor Troost’.

The post Anja Lebon (52) uit Roeselare loopt marathon voor palliatieve zorgen als dank voor de goede zorgen bij overlijden van haar man is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israëlisch leger: “Zeker 900 Hamasstrijders gedood in Rafah”

Lees hier al het nieuws terug van woensdag 3 juli over de oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hamas. Zeker vier Palestijnen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever, zo meldt het ministerie van gezondheidszorg van de Palestijnse Autoriteit. En het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen meer dan 900

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

ZOMERREEKS. Froya en Mark kochten stukje berg in de Alpen: “Hier leven is leren loslaten en berusten in wat komt”

Wie definitief uit Antwerpen vertrekt, laat veel achter. Dat zou je toch denken. Wij spraken Antwerpenaren die lang geleden of heel recent hun koffers pakten, iedereen die hen lief was dag zeiden en naar het buitenland verkasten. Vijf keer een verhaal over met weinig of niks vertrekken en (wellicht) nooit meer willen terugkeren. Aflevering 1: Froya en Mark uit Borgerhout

Lees meer »