Schrijver Giuseppe Minervini (29) staat met eerste worp ‘Krank’ op Boektopia

Negenentwintig is ie, Giuseppe Minervini. Roeselarenaar met Italiaanse roots die net voor de coronapandemie Leuven ontvluchtte en in Kortrijk neerstreek. Veelzijdig als een duvelstoejager: filosoof, muzikant, regisseur, redacteur én ook schrijver. Met ‘Krank’ presenteerde hij in augustus zijn eerste boek. Op zondag 29 oktober gaat hij op Boektopia in de Kortrijkse Xpo in gesprek met zijn lezers.

‘Onze zoon werkte tien jaar aan een roman, die je nu in alle boekhandels kunt kopen’. Er schemert wat trots, ja zelfs een vleugje opluchting door in een bericht op het Facebook-profiel van Al Garda, een Italiaans restaurant in Roeselare. Het zijn de woorden van Giuseppe Minervinis ouders, aan wie de jonge Italiaanse auteur-filosoof zijn voorliefde voor ossobuco te danken heeft. Wie even naar beneden scrolt, ziet nog twee andere, niet minder toonaangevende, recensies. ‘Een krankzinnige roman van een veelbelovend schrijver’, vindt De Standaard. ‘Een van de allerbeste boeken van het moment’, denkt Humo.

De schrijver denkt er het zijne over. “Heel gevaarlijk (lacht). Ik durfde voorheen niet na te denken over mijn verwachtingen. Het is ook bevreemdend hoor. Mijn kind is het huis uit en meteen volwassen.”

Minervini kreeg zijn liefde voor de literatuur niet met de paplepel binnen. “Lezen. Écht lezen, heb ik opgepikt van een leerkracht Nederlands, die me onder meer Beckett voorgeschoteld heeft. Ik ben nogal eenzaam opgegroeid, zonder broers of zussen, en in een gat als Roeselare. Als kind heb ik onderhuids altijd een soort ongeduld zonder doel gekend. Schrijven en lezen vormden daar een onvolkomen antwoord op.”

Pas als universiteitsstudent in Leuven kon Minervini zich volledig onderdompelen in literatuur en filosofie. Zijn tijd aan de Biermans-Lapotre-universiteit in Parijs gaf de definitieve duw in de rug. “Ik besefte dat ik volop wilde schrijven. Dat er geen alternatief was. Dat ik me moest overgeven aan die andere wereld. Het plan was om dat 1 jaar vol te houden… Maar ik ben nog altijd bezig. (lacht)”

Paniek

Minervini studeerde in 2017 af, maar bleef in Leuven wonen. In 2018 werkt hij zijn eerste manuscript af, al zorgde dat allerminst voor euforie. (monter) “Dat trok nergens op. Ik ondervond toen ook dat ik aan een paniekstoornis leed. Ik verkrampte in de buitenwereld en worstelde met dat leven achter een scherm. Angst voor de angst, kan je je dat inbeelden? Wist je trouwens dat er geen negatief zit in ‘angst’?”

“Ik heb nooit antidepressiva genomen, maar heb wel een tijd therapie gevolgd. Ik leerde er zelfdiscipline, een soort lenigheid waardoor ik de paniek kon kanaliseren. Of het schrijven me heeft geholpen? (denkt na) Misschien. Deels. Schrijven betekende voor mij altijd een bron van vreugde. Ik besefte ook dat ik de spontane gedachten die ik had, niet mocht afwijzen.”

Ix

Minervini’s eerste boek, ‘Krank’, is deel van een trilogie. Het hoofdpersonage Ix, een pseudoniem, hij wil zijn naam niet volledig prijsgeven, bevindt zich in een dodencel wanneer hij in een document aan zijn rechter zijn vrijspraak bepleit. “Krank is een maatschappijkritisch document. Het wil de feodaliteit van de grote bedrijven onderuithalen”, zegt Minervini. “Het hoofdpersonage is een wees. Zijn ouders zijn omgekomen in een auto-ongeluk. Ix leeft hierdoor in een dystopie, in een claustrofobische wereld. Ix wil in zijn document het ontoegankelijke toegankelijk maken. Hij wil dingen zegen die je in een rechterlijke context eigenlijk niet kunt zeggen. Dat maakt het wat Kafkaiaans. Hij worstelt met zijn brief. Weet niet echt welk punt hij er exact mee wil maken. Het komt zelfs zover dat hij zich afvraagt of hij wel nog steeds naar de vrijspraak verlangt.”

In Krank is er geen godsfiguur, noch zijn er grote autobiografische elementen. “Al ontsnap je daar als schrijver niet aan. De verwijzingen naar het eigen leven zijn er. Niet-intentioneel welteverstaan. Maar ze zijn er zeker. Roeselare komt erin voor, net als het café De Dingen in Kortrijk. Hoe dan ook eist het boek wel een tijdsinvestering van de lezer. Ik hoop op empathie, dat begint waar het inlevingsvermogen eindigt.”

Kortrijk met een ‘ei’

In 2019 verhuisde de schrijver samen met zijn vriendin naar het goedkopere Kortrijk. Hier holde zijn eenzaamheid uit. “Kortrijk is een dorp. De psychische ruimte is hier groter. Drie jaar lang heb ik de riedel ‘Wat gaan we vanavond doen?’ gehaat. Nu leef ik zonder baxter, meer geborgen.”

Minervin kan in Kortrijk zijn artistiek ei kwijt. In 2019 richtte hij samen met Arne Demets (29) Tegenadem op, ‘Waarschijnlijk een productiehuis’. (Gniffelend) “Als we maar niet hoeven te benoemen waar we mee bezig zijn, is het goed, nietwaar? Identificatie is deel van het proces. Het mógen snuffelen is sowieso belangrijk. Muziek, bijvoorbeeld, is een pak zintuiglijker dan filosofie of schrijven. Nadenken is er minder noodzakelijk. Met Tegenadem staan we trouwens op Wonder Creativity Festival (tot 5 november, red.) in Kortrijk. In de kelder van Atelier Nooitgedacht bemoeien we ons met het publiek, dat hier orde in de muzikale chaos zoekt.”

Hoewel Minervini op artistiek vlak andere paden bewandeld, laat hij het schrijven niet los. “Er zitten vier novelles aan te komen. ‘Mini-Minervini’s’, noemt mijn uitgever ze (lacht). Hoewel, eentje wordt stilaan een roman. ‘Ebernist’, heet het. Ik beschrijf er mijn band met mijn Italiaanse familie in. Mijn opa, een houtbewerker, timmerde bij leven doodskisten in elkaar. Maar toen hij eindelijk met pensioen kon, kreeg hij parkinson en stierf hij. Heel tragisch. Nu, in Italië bestaat de gewoonte om na tien jaar de beenderen van een overledene in het bijzijn van zijn familie op te graven. De afgespoelde resten worden dan in een blauwe zak bewaard. Einde van het ritueel, zo denk je dan, maar niet zo met mijn opa. Ik herinner me nog helder hoe de begrafenisondernemer de holle schedel van mijn grootvader bekeek, omdraaide en riep: ‘Er zit nog honderd euro in!’ Mijn familie moest er smakelijk om lachen, maar ik was in shock. (lacht) Die absurditeit, en hoe culturen kunnen verschillen, vormt de brandstof van mijn volgende boek.” (JS)

Wie Giuseppe Minervini op zondag 29 oktober op Boektopia aan het werk wil zien, kan terecht op www.boektopia2023.tickets.kortrijkxpo.com/selection/5284.

The post Schrijver Giuseppe Minervini (29) staat met eerste worp ‘Krank’ op Boektopia is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Piano’s Maene na 85 jaar grootste van Europa geworden

Zo gauw er een paar afleveringen van de Netflix-reeks Knokke Off of van de VTM-talentenjacht The Voice op het scherm verschijnen, duikt er wel ergens een piano op van Piano’s Maene. Met de verkoop en verhuur van meer dan 5.000 piano’s per jaar is de Ruiseleedse pianobouwer zonder meer het grootste pianobedrijf in Europa. We spraken met ceo Stefaan Vanfleteren

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »