Vanheede bouwt nieuw afvalverwerkingcentrum waar jaarlijks 30.000 ton afval verwerkt zal worden

Vanheede Environment Group, actief in afvalbeheer en -verwerking, bouwt op bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare een logistiek centrum voor ‘special waste’ of afvalproducten die speciale zorg vragen. Hiermee gaat een investering van 54 miljoen euro gepaard.

In het voorjaar van 2025 verhuist de bestaande special waste activiteit – die al 26 jaar actief is op de site in Rumbeke – van Vanheede integraal naar de nieuwe site op het bedrijventerrein Haven Zuid Roeselare. Daar bouwt Vanheede aan een gloednieuw logistiek centrum en energiezuinig bureelcomplex op een terrein van 5,5 hectare. Dit is goed voor een investering van 54 miljoen euro en op termijn de basis van een veertigtal nieuwe jobs.

“Wij zijn een geïntegreerd milieubedrijf en behoren met een geconsolideerde omzet van 200 miljoen euro tot de topvijf in de Benelux en Noord-Frankrijk”, duidt business unit manager Kurt Van Brabandt de groep Vanheede. “Onze groep telt bijna 900 medewerkers die op vijftien sites werken in België, Luxemburg en Frankrijk.”

“We tellen zeven sites voor special waste management. Special waste verwijst naar alle afvalstoffen die speciale zorg vereisen. Het gaat hier over gevaarlijke afvalstoffen, maar ook over afvalstoffen die een specifieke zorg vereisen omwille van de vertrouwelijkheid, hun verpakking of de manier van verwerking. Denk maar aan spuitbussen, afvalwaters, laboafval, solventen, inbeslaggenomen goederen, TL-lampen, vertrouwelijke documenten, elektronica en IT-materiaal.”

Nieuw businessmodel

“Special waste heeft een groot potentieel om gevaloriseerd en opgewaardeerd te worden, maar wordt vaak in kleine volumes als ongekende mengsels aangeleverd. Daarom ontwikkelt Vanheede een data-gedreven methodologie voor de identificatie, classificatie, beheer en opwaardering van special waste. Deze aanpak vereist een volledig nieuw businessmodel en een innovatief logistiek centrum dat op basis van data-gedreven methodologieën kwalitatieve grondstoffen produceert. Zo geven we de beste bestemming aan meer dan 2000 unieke afvalfamilies en hun verpakking en zetten we een grote stap voorwaarts in de opwaardering van special waste.”

“Het nieuwe centrum van 54 miljoen euro krijgt een specifiek ontwerp. Er komt als het ware een designschild rond de productie-eenheid. We willen zo weinig mogelijk impact hebben op de omgeving. We willen ook duurzaam bouwen want er komen in de eerste plaats zo veel mogelijk zonnepanelen, 12.500 ton van de site in Rumbeke wordt hergebruikt voor het ophogen van het terrein in Roeselare en de betonelementen worden gemaakt met cement die op zijn beurt is geproduceerd gebruikmakend van onze eigen AlterCoal pellets.”

“Een bufferbekken is verplicht en we hebben dan meteen beslist om er een ‘groene’ omgeving van te maken. Er komt een vijver met veel groenelementen errond. Daar voorzien we ook 139 parkeerplaatsen en 46 laadpalen. Op het dakterras komt in een later stadium ook een groenzone.”

Twaalf vrachtwagens

“Het logistiek centrum zelf zal een oppervlakte hebben van 15.000 m² op het gelijkvloers en 8.000 m² op de verdieping erboven. Op het terrein is er plaats om twaalf vrachtwagens op hetzelfde ogenblik te ontvangen. Dat zal de druk op de Pilderweg voor een belangrijk deel wegnemen. Er wordt gewerkt met nummerplaatherkenning bij het binnenrijden. Het centrale magazijn zal een volautomatisch kraanmagazijn zijn met plaats voor 5.000 palletten.”

“Risicomanagement is topprioriteit en daarom investeren we onder andere 2,4 miljoen in de beste brandbeveiliging. Zo kan het volledige magazijn binnen de drie minuten volledig vol schuim worden gespoten. Alle producten worden centraal opgeslagen in een sterk beveiligd en geautomatiseerd magazijn. Uiteraard worden alle nodige gegevens bijgehouden. Op die manier weten we altijd waar welk product zich bevindt en met welk gevaar we moeten rekening houden.”

Bij de opstart van de site in januari 2025 zullen er 31 arbeiders en 32 bedienden werken en de volgende tien jaar wil Vanheede er nog 36 nieuwe jobs bij creëren. Men wil jaarlijks 50.000 ton gevaarlijk en bijzonder afval inzamelen en verwerken waarvan 30.000 ton in de nieuwe site aan de haven.

The post Vanheede bouwt nieuw afvalverwerkingcentrum waar jaarlijks 30.000 ton afval verwerkt zal worden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers Frankrijk denigrerend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »