Zware mazoutgeur teistert heel wat inwoners langs Spanjaardbeek in Torhout

Sinds dinsdag in de late namiddag hebben verschillende inwoners die tussen Sint-Henricus en Torhout wonen last van een zware, indringende mazoutgeur. De geur situeert zich vooral rond de Spanjaardbeek en is over een afstand van enkele kilometers te ruiken. De brandweer was dinsdagavond al vier uur in de weer en ook de Vlaamse Milieumaatschappij kwam ter plaatse maar de oorzaak werd nog niet gevonden. “De geur is zó indringend dat ze volledig in huis blijft hangen”, zegt een bewoner.

Het waren eerst bewoners die in de Ieperse Heerweg in Torhout richting Sint-Henricus wonen die de geur opmerkten. Zij wonen allen rond de Spanjaardbeek. “De geur was vooral dinsdagavond niet te harden”, zegt een buurtbewoner. “Met verschillende buren gingen we op zoek naar de oorzaak en eerst dachten we aan een slecht werkende schouw. Maar de geur is anders, die van zware mazout. Ook vandaag hangt de geur er nog. Ze hangt zelfs volledig in huis en we krijgen er hoofdpijn van.”

Zware mazoutgeur

De hulpdiensten werden gebeld waarna de brandweer dinsdagavond rond 20 uur ter plaatse ging. Zij stonden voor een moeilijke klus. De geur was weliswaar erg sterk waar te nemen maar waar ze vandaan komt is niet duidelijk. Ze lijkt afkomstig te zijn uit de Spanjaardbeek. Ter hoogte van de Ieperse Heerweg werd een film op het water gevonden en daarom begon de brandweer die plaats af te dammen.

Maar bij verder onderzoek bleek dat weinig nut te hebben. Stroomopwaarts krijgt de Spanjaardbeek instroom van een andere gracht. Het traject werd stroomopwaarts nagegaan en over een afstand van meerdere kilometers werd de sterke geur waargenomen. De zwaarste geur situeert zich rond de Elzenstraat, over de Rijksweg (N35). Ook op die drukke Rijksweg richting Kortemark wordt een zware mazoutgeur waargenomen.

Stalen milieumaatschappij

“We kregen melding van de indringende geur rond de Spanjaardbeek”, zegt schepen van Milieu Elsie Desmet. “De geur is die van mazout of stookolie. De brandweer kwam ter plaatse maar kon het probleem niet lokaliseren. Onze milieudeskundige volgt de zaak voort op samen met de brandweer en de VMM om de oorzaak en de bron te vinden.” Woensdagochtend werd de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) ter plaatse gestuurd. Een inspecteur nam verschillende stalen in het water en ging het traject van de Spanjaardbeek af in de Hekkenstraat, Elzenstraat en Ieperse Heerweg. Tot nu toe werd de oorzaak niet gevonden. (JH)

The post Zware mazoutgeur teistert heel wat inwoners langs Spanjaardbeek in Torhout is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

“Fenomenale show van een rasechte legende vergezeld door een geweldige band”: dit was Bruce Springsteen in Werchter

Bruce Springsteen heeft voor het tweede jaar op rij zijn opwachting gemaakt op de wei van Werchter. Vorig jaar diende hij als afsluiter van TW Classic, dit jaar draaide het helemaal rond the Boss zelf. Thibault Christiaensen van Studio Brussel was erbij en werd naar eigen zeggen omvergeblazen door de performance. “Springsteen is niet van deze wereld. Wat een fenomenale

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het is vervangen of verliezen”: Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »