Geurhinder Stasegem komt van Stadsbader, bedrijf zoekt oplossing

De indringende geur die enkele weken rondhing in het centrum van Stasegem (Harelbeke) is nu zeker afkomstig van het bouwbedrijf Stadsbader. Dat bevestigt de inspectiedienst van de Vlaamse overheid.

Sinds een aantal weken wordt Stasegem met tussenpozen getroffen door een indringende geurhinder. Recentelijk ontving de milieudienst van Harelbeke daar ook verschillende klachten over. De milieudienst deed zelf een onderzoek en kon de bron van de geurhinder traceren bij de firma Stadsbader in de kanaalzone.

“De geur wordt veroorzaakt door de bewerking van vervuilde grond. Bij die bewerking ontstaat die specifieke geur. Het betreffende bedrijf is in de omgevingswetgeving ingedeeld als klasse 1-bedrijf. Dat wil zeggen dat de vergunningen worden verleend door de provincie. De Omgevingsinspectie van het Vlaams Gewest is verantwoordelijk voor toezicht en de controle.”

“Het bedrijf is vergund voor de verwerking van verschillende soorten vervuilde grond. Uit het plaatsbezoek van onze diensten bleek dat er ook, vergund, PFAS/PFOS-houdende gronden worden gereinigd”, duidt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). Die bevindingen werden overgemaakt aan de Omgevingsinspectie in West-Vlaanderen.

Oplossingen

Volgens de inspectiedienst van de Vlaamse overheid staat het vast dat de geur van het bedrijf Stadsbader komt. “We laten nu onderzoeken door een geurstudiebureau waar de geurhinder vandaan komt: ons reinigingsproces misschien? Het bureau onderzoekt alle stappen van het reinigingsproces en we bekijken welke maatregelen we moeten treffen”, zegt Matthias Van Damme, operationeel directeur van Stadsbader. “We willen snel een oplossing.”

“De stad was hiervan niet op de hoogte, we vernamen pas recent over welke verwerking dit ging. Omdat we zelf geen toezichthoudende overheid zijn en dus niet bevoegd, vroegen we de Omgevingsinspectie en het bedrijf met aandrang de situatie dringend aan te pakken en de nodige onderzoeken te doen. Men moet het nodige doen om de hinder onmiddellijk te doen ophouden”, zo geeft schepen Tijs Naert aan die zelf ook de geur vaststelde in zijn straat en tuin.

“We benadrukken bij de bevoegde instanties het belang van verder onderzoek naar oplossingen inzake het geurprobleem en eventuele gezondheidsrisico’s.”

The post Geurhinder Stasegem komt van Stadsbader, bedrijf zoekt oplossing is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee mét vier kandidaten

Spoor8770 versterkt zich met CD&V Ingelmunster, die niet meer afzonderlijk opkomen maar zich goed voelen binnen de nieuwe partij. Bart Buyse, Filip Blanckaert, Jan Defreyne en Koen Depreiter haken zich als eerste wagon vast aan de Spoor8770-locomotief. Samen staan ze op dezelfde lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
The post Ludwig Vanlerberghe haakt eerste wagon aan zijn Spoor8770-locomotief: CD&V doet mee

Lees meer »

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede geschorst na veroordeling wegens belangenneming

Ward Vergote, de liberale burgemeester van Moorslede, wordt voor de rest van de legislatuur geschorst uit zijn functie. Dat is vernomen op het kabinet van Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). “Het gaat om een grove nalatigheid en strookt niet met de voorbeeldfunctie die een burgemeester heeft”, zegt de minister.
The post Burgemeester Ward Vergote van

Lees meer »