De Brouwery is eerbetoon aan rijke Rumbeekse geschiedenis

Op de opening van De Brouwery op de site van de voormalige brouwerij stak de familie Peene haar enthousiasme voor het project niet onder stoelen of banken. “Het karakter van het oude pand is bewaard in de nieuwbouw.”

Met het overlijden van Jules Peene in 1972 viel het doek over het verhaal van de brouwerij in de Roeselarestraat in Rumbeke. Brouwerij De Weeze kende haar oorsprong in de zeventiende eeuw maar de familie Peene kwam pas na de Eerste Wereldoorlog naar Rumbeke. Het bier Rumbest was een van de parels in het aanbod. De brouwerij en het brouwershuis hebben het na het afsluiten van de brouwersactiviteiten nog enkele decennia uitgehouden even zelfs als horecazaak maar een nieuwbouw drong zich op. Restauratie was niet meer aan de orde.

Projectontwikkelaar Verstraete bouwde op de grond van de familie Peene drie appartementsgebouwen. “Op deze beperkte oppervlakte zijn we erin geslaagd om het blokeffect te vermijden. Dat deden we door enerzijds op te splitsen in meerdere units en anderzijds te spelen met kleuren. Uiteraard wilden we ook een groenzone creëren. In het totaal gaat het in residentie De Brouwery om zeventien appartementen en één handelspand met in de kelderverdieping bergingen en garages”, aldus Francis Verstraete. “We vonden het belangrijk dat enkele authentieke kenmerken van de brouwerij in dit nieuwbouwproject zouden terug te vinden zijn. Zo willen we rijke geschiedenis van Rumbeke eren.”

Rijke geschiedenis

De firma Verstraete heeft wel wat met Rumbeke. De voorouders stampten de bouwfirma uit de grond vanuit Oekene met Ignace ‘Naske’ Verstraete die het vlasbedrijf begin jaren 1800 verlaat om metserdienaar te worden. De start van een steeds groeiend familiebedrijf dat richting Rumbeke verhuist. Tegenwoordig vind je Verstraete aan de Zwaaikomstraat. Leuk detail. In 1890 bouwde Leonard Verstraete zijn eerste eengezinswoning pal naast de Rumbeekse brouwerij waar zijn afstammeling Francis Verstraete nu Residentie Brouwery heeft opgetrokken.

Mevrouw Brigitte Peene en zonen Pascal en Yves zijn in de wolken over het resultaat. “Het is prachtig, zeer geslaagd. Verbazend toch wat de projectontwikkelaar heeft kunnen realiseren op zo’n kleine oppervlakte. Het is een waardig alternatief voor de oude brouwerij van onze familie.”

Als eerbetoon aan het verleden heeft de koperen ketel van de brouwerij een ereplek gekregen in de binnentuin. (Bart Crabbe)

The post De Brouwery is eerbetoon aan rijke Rumbeekse geschiedenis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorst burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie)

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Start van de 80 watermolenfeesten met onthulling van kunstwerk ‘De Molenaar’

Het startschot is gegeven. Heule-Watermolen kan en zal drie dagen jubelen. Met de onthulling van het kunstwerk van beeldhouwer Philip Moerman, vergezeld door het gedicht ‘De Molenaar’ van de hand van de Heulse letterpoëet Joris Denoo (70) en in bijzijn van de Kortrijkse burgermeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) zijn de 80ste watermolen officieel gestart. Tijdens deze feesten wordt ook

Lees meer »

Een bescheiden huwelijk, maar wel een met bijzondere details: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde, ondernemer Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid. Zo was er een hele grote vol-au-vent-koek in plaats van een bruidstaart. “Jens en ik houden niet van het klassieke trouwgebeuren.”

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »