Bitcoin-expert over affaire-Martens: “Als het te mooi is om waar te zijn, laat je dan niet vangen”

Het verhaal van oud-minister Luc Martens uit Roeselare doet bij Brecht Van Craen een belletje rinkelen. Als CEO van de Digital Currency Academy in Oostkamp leert hij beginnende crypto-beleggers de knepen van het vak. “Ga er nooit zomaar op los googelen”, zegt Brecht.

Voormalig minister en ereburgemeester van Roeselare Luc Martens heeft zelf klacht ingediend bij het gerecht omdat hij ervan overtuigd is dat hij opgelicht werd door een internationale bende bitcoin-fraudeurs. De klacht van Martens komt er nadat hij door tientallen ondernemers juridisch belaagd wordt omdat hij aan hen geld leende, maar dat niet terugbetaalde. Goedgeplaatste bronnen hebben het over een put van ondertussen ruim 3,4 miljoen euro. Een gigantisch bedrag, maar in de wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s wordt wel vaker met astronomische sommen gegoocheld.

Is Bitcoin nu wel of niet het nieuwe goud? Experts raken het er niet over eens. Financieel analisten blijven met enige argwaan naar de markt rond het digitale geld kijken, anderen zijn er razend enthousiast over. Met de Digital Currency Academy (DCA) in Oostkamp wil Brecht Van Craen mensen wegwijs maken in de wondere wereld van bitcoin, blockchain en NFT’s.

Nieuwe technologie

Geen overbodige luxe want vooraleer mensen bij de DCA aankloppen, hebben ze er soms al een negatieve ervaring op zitten. “Het grootste deel van de problemen komt door onwetendheid. Bitcoin is op zich niet gevaarlijk, al is het wel een nieuwe technologie. In de jaren 2000 was het internet ook een nieuwe technologie en ook toen hebben mensen zich laten rollen. Het is belangrijk om nooit zomaar in het wilde weg iets te proberen. Ga dus nooit zomaar wat googelen”, zegt Brecht Van Craen.

Wie dat toch doet, belandt in het gros van de gevallen op malafide websites. “Daar worden steevast enorme winsten beloofd. ‘Eén procent per dag’, ‘Verdien een tweede inkomen’: dat zijn de slagzinnen die je er dan leest. Maar als je dat ziet, zou dat een rode vlag moeten zijn. Mensen laten zich daar helaas aan vangen, ze storten geld en ze zijn het kwijt. De stelregel is nochtans eenvoudig: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook”, zegt Van Craen.

Groeimarkt

Wie met kennis van zaken de bitcoin-markt op gaat, kan succes hebben. “Het is een groeimarkt, er valt dus heel veel winst te rapen. Maar voor wie niet voldoende kennis heeft, is het moeilijk om te zien wat realistisch is en wat niet. Bij de DCA geven wij dan ook cursussen om mensen wegwijs te maken en de wereld van crypto. We geven géén financieel advies – dat mogen wij wettelijk niet doen – maar we leren mensen wel hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan op een eenvoudige manier”, zegt Van Craen.

Hij wijst erop dat het vaak oudere mensen zijn die het slachtoffer worden van cybercriminelen. “Dat zijn mensen die vaak niet zo onderlegd zijn in de werkwijze van de digitale wereld. Dat maakt hen zeer kwetsbaar en dus de favoriete doelgroep van internetoplichters. Maar het is niet onmogelijk om als senior te beleggen in crypto. Onze oudste cursist is 79 jaar en die belegt nu heel veilig in bitcoin”, klinkt het.

The post Bitcoin-expert over affaire-Martens: “Als het te mooi is om waar te zijn, laat je dan niet vangen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Z’n huwelijk met Avril Lavigne liep erop stuk en het veroorzaakte bijna z’n dood: SUM 41-zanger vocht tegen alcoholverslaving

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »