Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied beschermt de Kapelhoek tegen wateroverlast

De aanleg van het nieuw gecontroleerd overstromingsgebied in de Duivigestraat in Beveren bij Roeselare is afgerond. De bewoners werden zondag uitgenodigd om het glas te heffen op deze realisatie die hun buurt in de toekomst moet beschermen tegen wateroverlast.

De stad kon in 2020 het perceel op de Kapelhoek aankopen voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied. “De voorbije jaren had de buurt meermaals te kampen met wateroverlast. Het regenwater van de hoger gelegen velden wordt door de aanleg van dit gecontroleerd overstromingsgebied net buiten de woonwijk opgevangen”, aldus schepen van waterhuishouding Francis Debruyne (CD&V). Op het perceel in de Duivigestraat werd de grond afgegraven en werden bermen aangelegd om een buffervolume te creëren van ongeveer 3,65 miljoen liter water. “Met deze realisatie zetten we opnieuw een belangrijke stap in het kader van het Actieplan Water. Dat paln werd na de zware wateroverlast in 2016 opgezet met als doelstelling het aanpakken van de wateroverlast en een betere waterbeheersing”, aldus de schepen. Sinds 2021 werd er al 13.750 m³ waterbuffering gerealiseerd in Roeselare. “Dat is het jaarlijks waterverbruik van 185 gezinnen of maar liefst 108.000 baden. In 2024 staat de aanleg van nog eens 32.440 m³ waterbuffering gepland.”

Het klimaat verandert en ook in Roeselare zijn de gevolgen voelbaar. “We doen heel wat inspanningen om vriendschap te sluiten met het water door het opnieuw voldoende ruimte te geven en in goede banen te leiden. Dit doen we op verschillende manieren”, aldus de schepen. Zo trok de stad de voorbije jaren volop de kaart van ontharding. “Sinds 2021 werd er minstens 31.709 m² onthard. Dat zijn meer dan zes voetbalvelden jaarlijks. Daarnaast leggen we ook heel wat wadi’s aan. Zo wordt het regenwater ter plaatse gehouden wat goed is voor het grondwaterpeil.” De stad voerde ook al verschillende rioleringsprojecten uit. “Regenwater hoort niet thuis in de riolering en daarom zetten we in op het aanleggen van een geschieden riolering. Daarbij liggen twee buizen in de straat: één voor afvalwater en een voor regenwater. Ook zo wordt het rioleringsstelsel minder belast bij hevige regenval.”

The post Nieuw gecontroleerd overstromingsgebied beschermt de Kapelhoek tegen wateroverlast is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Het bewogen leven van SUM 41-frontman Deryck Whibley: “Thuis kon ik amper tien minuten op mijn benen staan”

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

KIJK. Woedende DJ Hardwell beëindigt abrupt zijn optreden op Saga Festival: “Zo kan ik niet optreden”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Kunstenfestival Watou 2024 geeft ruimte aan verbeelding: “Met hommage aan bezieler Gwij Mandelinck”

Dit weekend gaat de nieuwe editie van het Kunstenfestival Watou van start. Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Hij overleed

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »