Uitkijkpunt in kerk van Lampernisse officieel geopend: “Uniek zicht over de bekende komgronden”

In de kerk van Lampernisse werd op zondag 22 oktober de nieuwe uitkijktoren geopend.

De kerk van Lampernisse is al heel bijzonder door de hervorming tot urnenkerk, gemeenschapshuis De Vier Seizoenen en de tentoonstellingsruimte in de kerk. Nu is er nog een pluspunt meer bijgekomen: de uitkijktoren die een machtig zicht geeft op de komgronden van Lampernisse.

“Met het stadsbestuur kregen we de kans om in te stappen in het Horizonproject. We hadden twee projecten ingediend. Namelijk het belfort als uitkijktoren en het toegankelijk maken van de kerktoren van Lampernisse. Lampernisse werd door de jury weerhouden en we konden aan de slag.”

Ontmoeten, genieten, bewonderen, verkennen en kennis opbouwen

“Door in te stappen in het Horizonproject met Lampernisse willen we meer ruimte creëren voor ontmoeten, genieten, bewonderen en verkennen. Maar we willen vooral ook kennis opbouwen over de prachtige omgeving die Lampernisse rijk is“, vertelt schepen Martin Obin.

“De bestaande houten trap naar de toren was niet veilig genoeg en werd vervangen door een stalen draaitrap die de verbinding maakt tussen de betonnen trappen en de wandeling om de torenspits. Nieuw is ook een glazen deur die toegang tot de wandeling geeft. Er werd veel aandacht gegeven aan veiligheid en verlichting en een intellectueel telsysteem zorgt ervoor dat maximaal tien personen ineens toegelaten worden op de wandeling. Er werd ook aandacht gegeven voor de historie van Lampernisse met info over Nicolaas Zannekin en eveneens met uitdrukkingen van Clem Schouwenaars. De kostprijs komt op 240.000 euro, met dank aan de provincie en Westtoer met project Horizon voor de bijdrage van 150.000 euro.”

Veertiende uitkijkpost

Ook gedeputerede Bart Naeyaert loofde het initiatief om net hier in Lampernisse een uitkijktoren in te richten. “De kerk van Lampernisse is een schoolvoorbeeld van hoe kerken kunnen geheroriënteerd worden wanneer ze niet meer in gebruik zijn. De kerk blijft behouden zoals ze was, maar wordt opnieuw en in een andere vorm ten dienst van de gemeenschap gesteld.”

“Met het project Horizon willen we tegen 2026 een 26-tal uitkijkposten over onze provincie realiseren. Deze uitkijkpost in Lampernisse is de veertiende die gerealiseerd werd. Eerder werd ook al in Veurne voor een uitkijkpost in de kerk gezorgd. Deze in Lampernisse zorgt voor een uniek zicht over de zo bekende komgronden van Lampernisse, een stuk ongeëvenaarde natuur, prachtig om te zien en fantastisch om er te wandelen.”

The post Uitkijkpunt in kerk van Lampernisse officieel geopend: “Uniek zicht over de bekende komgronden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twintig vrouwen beschuldigen Franse ex-nieuwslezer al jarenlang van verkrachting, nu komt er mogelijk toch gevolg

Het parket van Nanterre zal vijf klachten met burgerlijke partijstelling onderzoeken tegen Patrick Poivre d’Arvor, een bekende ex-nieuwslezer in Frankrijk. De voormalige TF1-presentator wordt al jaren door zo’n twintig vrouwen beschuldigd van verkrachting, maar klachten werden tot nog toe geseponeerd omdat de zaken verjaard waren en er onvoldoende bewijzen voorhanden waren.

Lees meer »

Torhouts wereldfestival Kadans gaat weer internationaal

Kadans, het tweejaarlijkse wereldfestival voor dans en muziek, heeft van 10 tot en met 14 augustus plaats. Het hoofdevenement is voorzien op zondag 11 augustus in de grote tent nabij de Sint-Jozefskerk in Wijnendale. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 12 euro, wat geenszins duur is.
The post Torhouts wereldfestival Kadans gaat weer internationaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoogdagen voor de poëzie in Kenny’s Paradijs

In Zerkegem zijn het hoogdagen voor de poëzie. De jaarlijkse ‘Poëzie in de Tuin’ brengt bezoekers naar Zerkegem. Dit weekend en het laatste weekend van augustus pakt men uit met een zomers evenement in uitvalsbasis Kenny’s Paradijs.
The post Hoogdagen voor de poëzie in Kenny’s Paradijs appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Op naar een leven zonder winkelbel”: Gerdy en Nadine van tuincentrum ‘t Molenhof starten uitverkoop

Spijtig nieuws vanuit ondernemend Alveringem: Gerdy en Nadine Chaerel stoppen met tuincentrum ‘t Molenhof. “We zijn 66 en 63 jaar en hebben geen opvolger. De kinderen merkten vorig jaar op dat we niet mogen vergeten om te genieten en we nemen hun advies ter harte”, glimlacht Gerdy. De winkel aan de Rozendaalstraat houdt nu uitverkoop.
The post “Op naar

Lees meer »

“De buikspieren van toen zijn nooit meer teruggekomen”: Élodie Ouédraogo vertelt over Olympische gloriedagen

“Jeroom wil apart naar sportwedstrijden kijken, hij vindt mijn commentaar vervelend.” Élodie Ouédraogo (43), ex-atlete en wederhelft van Jeroom, volgt de Olympische Spelen op de voet als sidekick van Karl Vannieuwkerke in‘Paris by Night’. Ooit won ze op de Spelen zelf goud. Al kreeg ze die medaille acht jaar te laat, met alle gevolgen van dien, vertelt ze in ‘Story’.

Lees meer »