Poëzieatelier Brugge viert tien jaar met bloemlezing

Het Poëzieatelier Brugge bestaat tien jaar en dat is afgelopen zondag bij Avansa Brugge gevierd met het voorlezen van gedichten en de presentatie van de bloemlezing ‘Bossanova en taart’. Tussendoor liet jong Brugs talent Luka D’herde een accordeondeuntje horen.

“In 2012-2013 organiseerde ik bij Avansa twee korte poëziecursussen van telkens vier avonden. Daaruit is dan het Poëzieatelier Brugge gegroeid, waarbij we streven naar minstens tien en maximaal elf deelnemers, en daarin zijn we altijd geslaagd”, zegt meester-dichter Philip Hoorne, oprichter, bezieler en minzame begeleider van het Poëzieatelier Brugge.

Open geest

“We komen tienmaal per jaar samen, op de laatste donderdag van de maand. Enkele dagen voordien bundel ik de gedichten die de deelnemers gemaakt hebben op een document, en verspreid ik dat onder de leden, zodat ze op de bijeenkomst goed voorbereid feedback kunnen geven op elkaars werk. Elkaar beter maken, dat is wat we doen, en dat gebeurt open minded en zonder taboes, beleefd en respectvol.”

“De bezetting verandert elk jaar, maar sommigen zijn al van in het begin lid. Iedereen is welkom: er zijn er die willen publiceren, maar er zijn er ook die die ambitie niet hebben en die voor zichzelf schrijven.”

Onder de leden zijn er redelijk wat Bruggelingen, maar ook verzenschrijvers uit onder andere Merelbeke, Hasselt en Ieper, en zelfs drie Nederlanders.

“Het Poëzieatelier is ook een sociaal gebeuren, want het brengt mensen bijeen die elkaar anders nooit zouden ontmoet hebben”, luidt het nog.

Verbinding

“Onze deuren zullen altijd open blijven staan voor het Poëzieatelier, want wat het doet sluit aan bij waar wij voor staan: cultuurparticipatie, persoonlijke ontwikkeling, delen van cultureel erfgoed en verbinding”, zegt educatief medewerkster Griet Provoost van Avansa Brugge.

‘Bossanova en taart’ is een publicatie van Uitgeverij Partizaan, telt 80 bladzijden en kost 20 euro. De bloemlezing bevat bijdragen van alle dichters die de voorbije tien jaar deel uitmaakten van het atelier. Te koop bij Avansa Brugge en boekhandel De Reyghere. (CGRA)

The post Poëzieatelier Brugge viert tien jaar met bloemlezing is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »