Lucas Van Robays exposeert in Galerie Blomme

Stadsgenoot Lucas Van Robays woont en schildert in de Dordogne, maar komt tweejaarlijks toch graag eens terug naar Roeselare voor een expositie. “Dit keer draait alles rond rozen, hoogtepunt van schoonheid en eenvoud.”

Lucas Van Robays was in een vroeger leven architect, maar woont sinds enkele jaren in Frankrijk waar hij in zijn omgebouwde grange vooral de schoonheid en de natuurlijkheid op doek probeert te zetten. “Ik schilder zowel portretten als dieren, stillevens of zeegezichten. Wie schildert moet alles proberen te schilderen, vind ik. Niet het thema, maar hoe ik schilder is belangrijk”, aldus Lucas Van Robays.

“Ik ben steeds op zoek naar harmonie en schoonheid. Is dat niet heel erg belangrijk in deze hectische tijden? Ik merk trouwens dat veel mensen, in Frankrijk maar ook hier, opnieuw voor dit soort eerlijke schilderijen kiezen. We leven in een maatschappij die zowat aan het imploderen is en traditioneel gaan mensen in zo’n tijden weer kiezen voor waardevolle dingen die hen inspireren, die hen innerlijke rust kunnen brengen. Dan moet je niet met schreeuwerige abstracte werken afkomen. Het moet eenvoudig, herkenbaar zijn.”

“Deze tentoonstelling in galerie Blomme staat in het teken van de roos. Is er nu iets eenvoudigers maar o zo mooi als een roos? Een roos is moeiteloos zichzelf. Ik schilder ze, maar sinds kort ben ik ook aan het experimenteren met klei. Ik maak kleien roosjes en combineer die met kaders en andere attributen zoals muziekpapier en zaken die ik in de natuur vind. Dat alles komt samen in iets wat ik graag poëzie noem”, besluit Lucas Van Robays. (Bart Crabbe)

Schilderijen en fragiele rozen zijn te zien in Galerie Blomme in de Ooststraat 84 in Roeselare tot 29 oktober telkens van 10.30 tot 19 uur. Even voorproeven kan al op www.lucasvanrobays.eu.

The post Lucas Van Robays exposeert in Galerie Blomme is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Karen Damen zal allereerste keer ‘Sneeuwwitje’ spelen niet snel vergeten: “Gelukkig heb ik al mijn tanden nog”

“Spuit die fillers er maar in, ik ben de botoxkoningin”: Karen Damen (49) zette afgelopen weekend meteen de toon tijdens haar ‘Sneeuwwitje’-première. Getransformeerd tot ‘een duistere, boze koningin’ vergat het publiek twee uur lang dat ze ooit dat vrolijke K3’tje gehuld in kleurrijke regenboogjurken was. Van protagonist naar antagonist: de switch kon niet groter zijn, maar ze bevalt. “Ik heb

Lees meer »

KIJK – Na Gloria verlaat ook Guido het beroemde zeearendnest, buurt knutselt kuiken in elkaar: “We eren wijlen cafébazin Madeleine”

Na Gloria heeft nu ook Guido het beroemde zeearendnest van De Blankaart verlaten, net voor de babyborrel van zondag. De buurt zorgt ervoor dat meter Maaike Cafmeyer en peter Wim Willaert kunnen toosten bij Madeleine. “Dit geknutseld kuiken is een eerbetoon aan onze overleden cafébazin.”
The post KIJK – Na Gloria verlaat ook Guido het beroemde zeearendnest, buurt knutselt

Lees meer »

Eddy Snelders, vervolgd voor voyeurisme, dient een klacht in wegens schending van zijn privacy

Voormalig voetballer en voetbalcommentator Eddy Snelders (65) eist een schadevergoeding van 35.000 euro van DPG Media, dat schrijft ‘Dag Allemaal’. Enkele mediatitels van DPG, waaronder het weekblad, publiceerden beelden van z’n chalet in de Ardennen. Een schending van zijn privacy, vindt Snelders. Snelders zelf wordt momenteel vervolgd voor voyeurisme en exhibitionisme.

Lees meer »

Letterlijk | “De moed hebben om te veranderen opdat de toekomst opklaart”: het regeerakkoord van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap

De onderhandelaars van de MR en Les Engagés zijn klaar met hun regeerakkoord voor zowel het Waalse Gewest als voor de Franse Gemeenschap. De grote lijnen werden donderdagmiddag, op de Vlaamse feestdag, voorgesteld door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés. Hier vindt u de integrale teksten.

Lees meer »