VTI-leerlingen wurmen zich in oude wagen op Dag van de Jeugdbeweging

Als sardientjes in een blik stapelden leerlingen van het Ieperse VTI zich in een oude Renault Kangoo op de Dag van de Jeugdbeweging. De inzet: het record breken van de Chiro die zich vorig jaar met 33 (!) in het voertuig wisten te wurmen.

“Het reglement is als volgt: als je jeugdbeweging wordt afgeroepen probeer je met zoveel mogelijk leden in de auto te geraken.” Via de luidsprekers op de speelplaats van het Ieperse VTI werden vrijdagnamiddag de instructies verkondigd voor een schoolse klassieker op de Dag van de Jeugdbeweging.

“De autochallenge is een traditie, die er sinds kort terug is op vraag van de leerlingen”, aldus leerlingbegeleider Jens Alleweireldt. “Het is plezant om te zien en trekt heel veel volk op de speelplaats.”

Laadbak

Het geslachtofferde voertuig is een oude Renault Kangoo. “Hoe oud? Goh, wellicht al een twintigtal jaar. Hij hoeft niet meer gespaard te worden voor wegvervoer: de klusjesdienst van de school gebruikt hem enkel nog voor vervoer binnen ons uitgestrekte schooldomein. De laadbak van deze lichte vrachtwagen is ideaal voor zo’n challenge. Elk jaar sta ik er van versteld hoe de veringen samendrukken en de banden bijna plat geduwd worden wanneer de leerlingen er in zitten. Die auto kan het aan en herstelt zich altijd. Goede kwaliteit zeker?”

Record gebroken

Vorig jaar werd het record gebroken: 33 leerlingen vulden de Renault tot tegen het plafond. “Ik was erbij”, getuigt Dylan Deceuninck (15) van de Ieperse Jeugdbrandweer en Chiro Zillebeke. “Ik zat helemaal onderaan net als dit jaar. Het was weer geweldig, gewelddadig zelfs, maar het ging en het blijft fun. Met de Chiro raakten we dit keer tot 25.”

Een leerling van de Scouts zat moederziel alleen in de wagen, tot de andere jeugdbewegingen zich solidair toonden. “De stok van de pinkers zit in mijn kont”, roept Maxim Caulier (13) van KSA Hallebast. “Of ik pijn heb? Niet echt. Ik help mee met de poging van de Scouts nu, want er was maar één iemand om de wagen te vullen. We steunen hem door op hem te liggen.”

Alle portieren dicht

Belangrijk detail: de jeugdbewegingen krijgen één minuut bij elke poging en alle portieren van het voertuig moeten dicht kunnen. Als er nog ledematen uitsteken, telt de poging niet mee. “Het was een beetje krap, maar het ging wel. Ik hou er wellicht enkele blauwe plekken aan over”, aldus Cyriel Loonis (14) van KLJ Elverdinge. “Het record breken is ons niet gelukt. Volgend jaar beter!”

Straffe prestatie

“Met 33 in die Renault was een heel straffe prestatie en scherp record”, analyseert Jens. “Ze gebruikten veel jonge leden die weinig plaats innamen. Dit keer heeft de Chiro opnieuw gewonnen, maar nu met 25 leden. De wagen zat stampvol, er kon niemand meer bij. De slimmere wachten tot op het einde om bovenaan te gaan liggen. We laten ze niet te lang zitten zodat er geen slachtoffers kunnen vallen. Ook voor de deelnemers moet het plezant blijven.” (TP)

The post VTI-leerlingen wurmen zich in oude wagen op Dag van de Jeugdbeweging is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »