Slachthuis Verbist schuldig aan dierenmishandeling nadat camerabeelden toch werden aanvaard

Het vroegere slachthuis Verbist in Izegem is toch schuldig aan dierenmishandeling. De dierenrechtenorganisatie bracht schokkende undercoverbeelden van het slachthuis naar buiten, maar in eerste aanleg werden de beelden geweerd en het slachthuis vrijgesproken. Het hof in Gent is echter wel van oordeel dat de beelden mochten gebruikt worden, omdat volgens het hof in dit geval het dierenwelzijn boven het recht op privacy gaat.

In september 2017 bracht Animal Rights undercoverbeelden naar buiten over wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist in Izegem. Met een verborgen camera legde de dierenrechtenorganisatie vast hoe runderen stokslagen en elektrische schokken kregen en levend werden gekeeld. De gevolgen van de beelden voor het slachthuis waren groot. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) legde meteen een tijdelijke sluiting op van het slachthuis. Supermarktketen Delhaize liet weten om de samenwerking met het slachthuis met onmiddellijke ingang stop te zetten en ook Colruyt zette de bestellingen en leveringen van het slachthuis ‘on hold’. Kort nadien ging het slachthuis dicht en is het zes jaar later ook al gesloopt.

Met de beelden hoopte Animal Rights ook het slachthuis te kunnen laten veroordelen. Maar de rechter in eerste aanleg sprak het slachthuis en de uitbater vrij voor dierenmishandeling omdat volgens de eerste rechter de beelden onrechtmatig waren verkregen en ze het recht op privacy schonden. Het slachthuis en de uitbater werden uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 8.000 euro voor het slachthuis en 4.000 euro voor de uitbater voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne.

Animal Rights liet het hier niet bij en ging in beroep. Het parket berustte echter in het vonnis, waardoor de straf voor het slachthuis definitief is.

In beroep haalt Animal Rights wel hun slag thuis. Het hof geeft toe dat er inderdaad werd ingebroken om de camera te plaatsen en een tweede maal werd ingebroken om de camera terug mee te nemen. Maar daarnaast is het hof de mening toegedaan dat de beelden toch mochten gebruikt worden als bewijsmateriaal. “Het staat vast dat de videobeelden onrechtmatig werden bekomen en dat dit opzettelijk gebeurde”, oordeelt het hof eerst. Verder is het hof van oordeel dat het recht op privacy een grondrecht is en de werknemers niet mochten gefilmd worden tijdens hun werk. Maar de werknemers die in beeld komen zijn volstrekt onherkenbaar gemaakt door het blurren van hun hoofd. Daarom is het hof van oordeel dat het dierenwelzijn in dit geval het recht op privacy overstijgt.

“Het staat vast dat de videobeelden onrechtmatig werden bekomen en dat dit opzettelijk gebeurde”, schrijft het hof eerst.” Voor de vereniging werd zonder toestemming van bevoegde verantwoordelijken van het slachthuis toegang genomen tot het slachthuis. De camera’s werden zonder medeweten en zonder toestemming van het slachthuis opgehangen.” Het hof is verder van mening dat het recht op privacy een grondrecht is. “De werknemers van het slachthuis genieten op de werkvloer wel recht op privacy. Er zijn werknemers te zien op de beelden, doch enkel tijdens hun handelingen in het slachtproces en niet bij privémomenten. Bovendien zijn alle werknemers die in beeld komen volstrekt onherkenbaar gemaakt door het blurren van hun hoofd.” Daarom is het hof van oordeel dat het dierenwelzijn in dit geval het recht op privacy overstijgt. “In de concrete afweging van het recht op privacy van de rechtspersoon en diens werknemers en de onbestaande of beperkte schending van hun privacy tegenover het belang van het dierenwelzijn, zou het gezien de ernst en de brutaliteit van de inbreuken op dierenwelzijn en, het algemeen erkende belang van het dierenwelzijn, kennelijk onevenredig zijn de, weliswaar onregelmatig bekomen, beelden die de schendingen ervan onthullen te weren.” Bovendien hebben inspecteurs na het zien van de beelden, ook onregelmatigheden vast gesteld die ze in een proces-verbaal vermeldden. “De vaststellingen van de inspecteurs steunen echter niet op deze beelden maar betreffen eigen zintuiglijke vaststellingen van de inspecteurs. Deze vaststellingen hebben een bijzondere bewijswaarde tot bewijs van het tegendeel.”

Het slachthuis werd dus veroordeeld voor dierenmishandeling, maar omdat het parket niet in beroep is gegaan, kan het hof geen straf meer opleggen. Animal Rights krijgt de gevraagde symbolische schadevergoeding van één euro.

Bovendien hebben inspecteurs na het zien van de beelden, ook onregelmatigheden vastgesteld die ze in een proces-verbaal vermeldden. “De vaststellingen van de inspecteurs steunen echter niet op deze beelden maar betreffen eigen zintuiglijke vaststellingen van de inspecteurs”, aldus het hof. Het slachthuis werd dus veroordeeld voor dierenmishandeling, maar omdat het parket niet in beroep is gegaan, kon het hof geen straf meer opleggen. Animal Rights krijgt wel een schadevergoeding van één symbolische euro. (OSM)

The post Slachthuis Verbist schuldig aan dierenmishandeling nadat camerabeelden toch werden aanvaard is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Voortaan toegangsprijs voor wandeling naar de top van de Japanse Mount Fuji

Venetië lijkt een trendsetter met de invoering van een toegangsticket voor toeristen. Wie de Mount Fuji in Japan wil beklimmen via het populaire wandelpad Yoshida Trail, zal daar voortaan 11,5 euro voor over moeten hebben. Bovendien mogen er maximaal 4.000 klimmers per dag de berg op. Dat meldt CNN. Met deze maatregelen wil Japan de overbevolking op het Japanse icoon

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Marbella zal wildplassers in zee dan toch niet beboeten

Hoongelach en verbijstering alom toen Marbella eind mei een aantal maatregelen goedkeurde om de mondaine stranden van de Spaanse badplaats proper te houden. Er werden boetes aangekondigd voor wie zijn of haar behoefte zou doen “in de zee of op het strand”. De gemeenteraad ontkent nu dat het die boetes effectief zal toepassen.

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

“Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet

In de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde werd afscheid genomen van Gilbert Desmet. De voormalige profwielrenner overleed op 93-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende Belgische geletruiwinnaar van de Ronde van Frankrijk, maar overleed op zondag 30 juni.
The post “Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet appeared first on KW.be.

Lees meer »