Ondanks eerdere veroordeling blijft Oostendse zeventiger architect belasteren: tien maanden celstraf met uitstel

Een 76-jarige Oostendenaar heeft voor de Brugse rechtbank tien maanden celstraf met uitstel gekregen voor laster en eerroof aan het adres van een architect. Opmerkelijk: M.D. kreeg in 2020 voor gelijkaardige feiten precies dezelfde straf opgelegd.

“Hij heeft geen diploma en vervalst zijn facturen”. Dát is wat een 76-jarige Oostendenaar al jarenlang rondbazuint over een architect waarmee hij in onmin leeft. De problemen begonnen toen het slachtoffer een vijftiental jaar geleden plannen uittekende voor renovatiewerken aan een pand van M.D. Die laatste trok evenwel zijn staart in en weigerde te betalen voor de prestaties die de architect op dat moment al geleverd had.

D. stapte naar de burgerlijke rechtbank maar ving daar bot waarop hij boze brieven begon te schrijven naar het parket, het Oostendse stadsbestuur en de Orde van Architecten. Daarin beschuldigde hij de Oostendse architect van gesjoemel. Zo beweerde hij dat hij geen diploma heeft en facturen vervalst. De architect diende een klacht in wegens laster en eerroof en omdat D. hem maar niet met rust liet, volgde ook nog een klacht wegens belaging.

Waarschuwing

Het kwam tot een proces, waar D. zich zonder advocaat kwam verdedigen. “Het was mijn plicht om dat te doen. Ik moest de mensen waarschuwen zodat er geen nieuwe slachtoffers vallen”, stelde hij toen. In juni 2018 kreeg D. drie maanden celstraf met uitstel, maar in beroep kwamen daar begin 2020 nog eens zeven maanden celstraf met uitstel bij. Zijn beweringen bleken dan ook totaal uit de lucht gegrepen.

Toch blijft D. mensen benaderen die de architect onder de arm hebben genomen. “Overal waar hij mijn bordje ziet hangen, stapt hij naar binnen en begint hij mij zwart te maken”, zuchtte het slachtoffer tijdens de pleidooien halfweg september. D. kwam zich opnieuw zonder advocaat verdedigen. Van enig schuldinzicht bleek geen sprake. De man bracht tevergeefs een stapel documenten mee die zijn gelijk moesten bewijzen.

Het openbaar ministerie had deze keer zeven maanden effectief gevraagd voor D., maar de rechtbank hield het vrijdag op dezelfde straf als in het eerdere proces. Aan het slachtoffer en zijn vennootschap kende de rechtbank in totaal 1.500 euro morele schadevergoeding toe. Door de nieuwe veroordeling kan de eerder opgelegde celstraf van tien maanden wel effectief worden voor M.D. (AFr)

The post Ondanks eerdere veroordeling blijft Oostendse zeventiger architect belasteren: tien maanden celstraf met uitstel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde

Net voor de start van de zomervakantie lichtte burgemeester Marc Vanden Bussche op de gemeenteraad de jaarrekening 2023 toe, wat leidde tot stevig gebakkelei met N-VA-oppositieraadslid Sander Loones, die op zijn beurt weerwerk kreeg van raadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit).
The post Gebakkelei over jaarrekening en investeringen op gemeenteraad van Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg

Cercle Brugge en het Oostenrijkse Red Bull Salzburg hebben een overeenkomst bereikt voor de tijdelijke overgang van Lawrence Agyekum. De 20-jarige middenvelder wordt er tot eind dit seizoen geleend, met een aankoopoptie.
The post Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »