Streetart huldigt jarige Merho

De 75ste verjaardag van striptekenaar Rob Merhottein – de geestelijke vader van De Kiekeboes – zal ook in zijn favoriete badplaats niet onopgemerkt voorbijgaan: de Oostendse streetartkunstenaar Siegfried Vynck (43) vereeuwigt de sympathieke stripfiguurtjes momenteel in een levensgrote muurschildering aan het Wielingencentrum.

“De uitdaging zit hem er vooral in om zo dicht mogelijk bij Merho’s unieke tekenstijl te blijven. Hij is een meester in de perfect lijnvoering, elke pennentrek die hij zette was er boenk op. Anderzijds is dit voor mezelf ook een belangrijk prestigeproject: Merho is een begrip in de Belgische stripwereld”, aldus Siegfried, wiens werk ook al te zien was op het Oostends streetartfestival The Crystal Ship. In Wenduine verleende hij in 2017 zijn medewerking aan het kunstproject ‘Spioenkop Unlimited’, en daarmee is de cirkel rond: op diezelfde Spioenkop prijken vandaag tekeningen van De Kiekeboes.

Tweede thuis

De Haan vormde ook ooit het decor voor een Kiekeboeverhaal en in de Wielingen liep al verschillende keren een overzichtstentoonstelling van ’s mans werk. “Wenduine is Merho’s tweede thuis: hij heeft hier al jaren een appartementje op de Zeedijk. Nu hij met pensioen is, zal hij wellicht nog méér tijd in Wenduine doorbrengen”, aldus Siegfried. In de nieuwe mural aan het Wielingencentrum is daarom ook Merhottein zelf te zien, comfortabel in een strandstoel met cocktailtje. “Een knipoog naar zijn pensioen: als striptekenaar stond Merho heel zijn leven ten dienste van De Kiekeboes, en voor één keer werkt Marcel Kiekeboe nu dus als ober voor hém”, glimlacht Siegfried.

“Merho heeft trouwens zelf ook een dankbare kop om te tekenen – echt een karakterkop pur sang. Razend benieuwd naar wat hij er zelf van gaat vinden, maar het werk kreeg alleszins al veel bekijks. Veel mensen stoppen om een fotootje te nemen, terwijl het werk nog verre van af is”, klinkt het.

The post Streetart huldigt jarige Merho is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Novak Djokovic schendt dé gouden regel op Wimbledon… maar mag toch spelen

Technisch gezien illegaal. Novak Djokovic speelt op Wimbledon met een grijze kniebrace. Dat terwijl het reglement van het Londense grastoernooi zegt: “Deelnemers moeten gekleed zijn in bijna geheel witte outfit. Ook medische uitrustingen moeten indien mogelijk wit zijn.” De Serviër overtreedt dus de regels, maar krijgt tóch groen licht om te spelen.

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »

Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden

Henk Stevens (01/12/1967 – 28/06/2024) is op vrijdag 28 juni onverwacht op 56-jarige leeftijd overleden. Henk laat drie kinderen Nona, Lou en Roef en zijn partner Sofie achter.
The post Zanger en schilder Henk Stevens onverwacht overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Britse stemhokcultuur

Groot-Brittannië trekt naar het stemhokje, wellicht om er zich af te keren van Richi Sunaks beleid en om Labour een historische zege te schenken. Bijgevolg zijn de polling stations dé plek waar de kiezer welgekomen is.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Pitemse hondenschool moet na zestig jaar op zoek naar nieuwe uitvalsbasis: “Alle suggesties zijn welkom”

Hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem is op zoek naar een nieuw stekje. De school huurt sinds jaar en dag een flink stukje grond achter het containerpark in de Fonteinestraat, maar kreeg dit voorjaar te horen dat de eigenaar de grond wil verkopen aan een projectontwikkelaar. Een nieuw plekje vinden is echter niet evident, want de noden van de club zijn

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »