1 op 4 Kortrijkse jongeren zit in jeugdbeweging

Op vrijdag 20 oktober zet Stad Kortrijk haar jeugdbewegingen in de bloemetjes met de Dag van de Jeugdbeweging. Groot-Kortrijk telt zo’n 28 jeugd- en jongerenbewegingsgroepen, met 597 (bege)leiders en 3.618 leden. Zo’n 25 procent van de 16.575 jongeren (6 tot 24 jaar) in Kortrijk zitten zo in een jeugdbeweging.

Kortrijk kent een bruisend verenigingsleven, zeker op vlak van jeugdwerk. Lieselot Vanneste, deel van de afdeling Jeugdwerkondersteuning en -beleid van Stad Kortrijk, duidt dat met cijfers: “Er zijn 28 jeugd- en jongerenbewegingsgroepen in Kortrijk en haar deelgemeenten. Daarin zitten 597 (bege)leiders en 3.618 leden, volgens de laatste cijfers uit het werkjaar 2021-2022. De cijfers zullen voor het daaropvolgende werkjaar gelijklopend zijn. Een goede 5 procent van de Kortrijkse inwoners zit dus in een jeugd- en jongerenbewegingsgroep.”

Chiro ’t Stratje Bellegem en KSA Pius X kenden daarvan over de laatste jaren de sterkste groei. De Bellegemse jeugdbeweging had in het werkjaar 2009-2010 slechts 159 leden. Dit jaar zijn er al 233 Chirowieten ingeschreven. Bij KSA Pius X steeg het ledenaantal van 150 in 2011-2012 tot voorlopig 217 dit jaar.

Groeninge de grootste, Don Bosco de oudste

Scouts & Gidsen Groeninge is dan weer de grootste Kortrijkse jeugdvereniging. Secretaris Evelyne Amez geeft aan dat er dit jaar 545 leden zijn ingeschreven. “Toen ik groepsleiding was, begin jaren 2000, hadden we soms 700 inschrijvingen.” Scouts Groeninge heeft een leidingploeg van 94 personen.

De oudste Chiro van Vlaanderen en Brussel vind je overigens in Kortrijk met Chiro Don Bosco Kortrijk. Groepsleiding Elia Raes verklaart: “Onze jeugdbeweging werd opgericht op 1 april 1934. In 2024 bestaan wij 90 jaar. Daarmee zijn we de oudste Chiro van Vlaanderen!”

Het Kortrijkse verenigingsleven beperkt zich ten slotte niet enkel tot de klassieke jeugdbewegingen. Zo is er bijvoorbeeld ook de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM). Hoofdleidster Linde Tinel: “Wij zijn een fusie van twee andere jeugdbewegingen: de BJN en de Wielewaaljongeren. Nu hebben we een lokaal in de Cannaertstraat, maar vroeger verbleven we lange tijd in een lokaaltje bij de spoorweg in Heule. Daarna hadden we een tijdje geen lokaal en leerden we lokale natuurgebiedjes in Kortrijk kennen. Wij komen dus een beetje van overal.”

The post 1 op 4 Kortrijkse jongeren zit in jeugdbeweging is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Albert en Paola vieren huwelijksverjaardag gezellig samen in Frankrijk: “Ze zijn daar alleen met z’n tweeën”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Volgens royalty-expert Jo De Poorter vond het grote feest afgelopen weekend al plaats en vieren ze vanavond deze gebeurtenis gezellig samen met twee.

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”
The post Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »