Gemeenterapport Anzegem: Ambitieus meerjarenplan met vijf grote projecten

Het gemeentebestuur is op schema wat betreft de te realiseren projecten. De in 2021 gestarte restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en koor van de afgebrande Sint-Janskerk zijn ondertussen ten einde. Er werd een architect aangesteld voor de invulling van het schipdeel met een binnentuin. De belangrijkste realisatie is het nieuwe Gemeentepunt waarvan de metamorfose volop bezig is.

Wat gebeurde er na 14-10-2018?

Huidig burgemeester Gino Devogelaere nam de fakkel over van wijlen burgemeester Claude Van Marcke binnen partij Samen één. Die haalde 11 zetels en vormde een coalitie met INZET (5 zetels) en N-VA Anzegem (1 zetel). De nieuwe fractie CD&V-Eendracht werd met 6 zetels als enige partij naar de oppositie verwezen. Samen één leverde buiten de burgemeester ook drie schepenen. Toen Johan Delrue halverwege de legislatuur weigerde zijn schepenmandaat door te geven aan Louis Degroote werd hij afgezet. Uiteindelijk werd Louis Degroote schepen naast Christophe Vandererven en Anja Desmet. Zij gaf de fakkel op haar beurt door aan Pauline Van Marcke. INZET kreeg twee schepenmandaten: Yannick Ducatteeuw en Jeremie Vaneeckhout, die in 2019 zijn sjerp wisselde voor een zitje in het Vlaams Parlement en werd opgevolgd door Davy Demets. N-VA mocht met Koen Tack de gemeenteraadvoorzitter leveren.

Belangrijkste realisaties

Onder de noemer ‘Anzegem morgen’ stelde Anzegem een ambitieus meerjarenplan voor met innovatieve dienstverlening en centralisatie aan de hand van vijf grote projecten die verder reiken dan 2025. Samen met Deerlijk werden brandweerkazerne Den Belgiek en zwembad Aquandé gerealiseerd. De herstructurering van het onderwijs werd een schoolstrijd. Sinds 2020 kunnen leerlingen in Vichte enkel nog terecht in het katholiek onderwijs, voor gemeentelijk onderwijs moeten ze naar Ingooigem en de Engelhoek. De in 2021 gestarte restauratie en heropbouw van de toren, sacristie en koor van de afgebrande Sint-Janskerk zijn ondertussen ten einde. De aankoop van het Sint-Arnolduspark werd beklonken en de erfpacht voor de komende vijftig jaar is ondertekend met de uitbreiding en vernieuwing van de verouderde cafetaria en conferentieruimte. De belangrijkste realisatie is het nieuwe Gemeentepunt waarvan de metamorfose volop bezig is.

Grootste miskleunen

In de gemeente heerste ontevredenheid over de geplande extra gezins- en bedrijfsbelasting waarvan het eerste aanslagbiljet begin februari 2021 in de brievenbus viel, ook bij een aantal reeds overledenen. Deze forfaitaire taks was de aanleiding tot heel wat boze reacties op sociale media. Heel wat Anzegemnaren vonden deze ‘platte’ belasting respectloos in het licht van de aanslepende coronacrisis en vonden dat het gemeentebestuur boven zijn stand leefde. Mede onder aanhoudende druk van oppositiepartij CD&V-Eendracht werd de belasting definitief afgeschaft. Volgens het merendeel van deze partij blijft de oude textielfabriek Escolys een grote miskoop.

Het doven van de openbare verlichting zorgt eveneens, nu de energieprijzen stabiliseren, voor wat ongenoegen bij de inwoners. Binnen de meerderheid kon voorlopig echter nog geen akkoord worden bereikt over het opnieuw aanleggen ervan.

Geplande projecten

In Ingooigem zitten de klassen nu nog verspreid over drie locaties, maar in de komende jaren zal de locatie aan de Pastoor Verrieststraat uitgebreid worden met zes klassen, extra speelplaats en fietsenstallingen. Ook een nieuw lokaal voor de Chiro staat daar op stapel. De ontwikkeling van het nieuwe Gemeentepunt wordt voortgezet met in de loop van 2024 de afwerking van de theaterzaal en foyer, de polyvalente zaal en de leskeuken. De scouts van Tiegem krijgen een nieuw onderkomen in het vroegere gemeentehuis daar.

Het kapeldeel van de Anzegemse kerk en het schipdeel worden verder ingericht. Voor de site Ommersheim in Vichte wordt er, in overleg met de gebruikers, een masterplan opgemaakt met een toekomstvisie. De gemeente blijft investeren in het onderhoud en vernieuwing van de bestaande infrastructuur en patrimonium. De oppositie hoopt dat de belastingdruk licht daalt en dat de gemeentelijke opcentiemen opnieuw met 50 dalen tot 1.102.

Het rapport

Het gemeentebestuur is op schema wat betreft de te realiseren projecten. De oppositie maakt hierbij de kanttekening dat bescheidenheid op haar plaats is omdat bepaalde realisaties zoals zwembad, brandweerkazerne en beslissing aankoop Sint-Arnolduspark, dateren van de vorige legislatuur. Een positief punt is dat de rust is teruggekeerd in de gemeente en daar heeft schepen Louis Degroote met zijn sobere en correcte stijl, zeker een aandeel in. Een uitdaging ligt in het vinden van een balans tussen meerderheid en oppositie in het samen vorm geven aan de grote uitdagingen, zoals het project nieuw Gemeentepunt en het eindeloze vraagstuk van de ring om het zware verkeer structureel uit de Anzegemse dorpskern te weren. Een tandje bijsteken op grotere schaal en waakzaamheid zijn geboden zodat de druk zich niet verlegt naar andere dorpskernen.

Ons oordeel: Voldoende

Lees ook de rapporten van de andere 63 West-Vlaamse gemeenten en steden.

The post Gemeenterapport Anzegem: Ambitieus meerjarenplan met vijf grote projecten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: EBU stelt nieuwe actiepunten voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar

Net voor de oefenwedstrijd van de Belgian Cats in de Lange Munte ontving Pauline Bayart een aandenken als Belofte van het jaar. Als speelster van Waregem en Young Cat kreeg ze een erezitje op de match van de Cats tegen China, geflankeerd door haar trotse ouders.
The post Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar appeared first

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Man aangehouden na burenruzie in Kruisem die fataal afloopt

In Ouwegem, een deelgemeente van Kruisem, is een man aangehouden door de onderzoeksrechter, na een burenruzie die uit de hand liep. De man zou zijn buurman hebben aangereden. Het slachtoffer overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. De 2 hadden al jaren ruzie over de aanbouw van een nieuw huis, waardoor waterschade was ontstaan. Het parket onderzoekt de zaak

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

“Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet

In de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde werd afscheid genomen van Gilbert Desmet. De voormalige profwielrenner overleed op 93-jarige leeftijd. Hij was de oudste nog levende Belgische geletruiwinnaar van de Ronde van Frankrijk, maar overleed op zondag 30 juni.
The post “Gestorven tijdens zijn geliefde Ronde van Frankrijk”: Lichtervelde neemt afscheid van oud-geletruidrager Gilbert Desmet appeared first on KW.be.

Lees meer »