Afdeling Neonatale zorg uitgebreid voor opstart AZ Oostende

De fusie van de twee Oostendse ziekenhuizen onder AZ Oostende komt met rasse schreden dichterbij. De eerste dienst die samengevoegd wordt van bij de opstart van het nieuwe ziekenhuis op 1 november is de dienst Neonatale zorg, Materniteit, Verloskwartier en Pediatrie. Deze zijn vanaf 28 oktober al te vinden op campus Damiaan. De capaciteit werd daarom opgetrokken en ook het bevallingsbad verhuist zo snel mogelijk.

Centrallisatie

Het volledige aanbod rond ‘Moeder en kind’ van AZ Oostende is binnenkort op één plaats te vinden. Vanaf 28 oktober vinden alle bevallingen plaats op de eengemaakte dienst Materniteit in AZ Oostende – Damiaan. De afdelingen in het Serruysziekenhuis worden gesloten en samengevoegd met de diensten van AZ Damiaan. Om dat mogelijk te maken werd de capaciteit verhoogd.

In 2022 vonden er ruim 1.100 bevallingen plaats in de Oostendse ziekenhuizen. De dienst Materniteit zelf werd niet aangepast. “We hebben een capaciteit van 25 kamers, maar die zijn nooit allemaal bezet. Dat heeft vooral te maken met het aantal ligdagen die de voorbije jaren gedaald zijn van gemiddeld 4 à 5 dagen naar 3,2 dagen. Daardoor zijn er minder kamers nodig en hebben we al voldoende capaciteit om de extra bevallingen op te vangen.”

In AZ Oostende – Damiaan zullen er ook onderwaterbevallingen plaatsvinden. “De expertise die bestaat in het Serruysziekenhuis is een belangrijke troef voor de materniteit. Er zijn al baden in Damiaan, maar vanuit Serruys zal een meer gesofisticeerd bevallingsbad mee verhuizen. Het bevallingsbad wordt verhuisd tijdens de overgangsperiode van 1 tot en met 8 november. Wij zullen dus blijven inzetten op onderwaterbevallingen”, zegt dr. Sylvie Van Molhem, diensthoofd Pediatrie.

Uitbreiding dienst Neonatale zorg

De dienst Neonatale zorg werd de voorbije twee maanden fors uitgebreid. Dankzij de werken is er een volledig open ruimte ontstaan op de afdeling. In deze ruimte zijn er twee belangrijke zones: de zone voor kritieke patiënten met verhoogde opvolging en een minder kritieke zone. Bovendien is deze ruimte volledig ontdubbeld zodat de zorgverleners een tweeling of twee kritieke baby’s op hetzelfde moment kunnen stabiliseren. “De uitbreiding zorgt ervoor dat er ook meer plaats is voor de ouders zodat zij dicht bij hun kindje kunnen blijven tijdens hun verblijf hier”, lichten hoofdvroedvrouwen Caroline Brouckmeersch en Charlot Demeulemeester toe.

Nu heeft het ziekenhuis plaats voor vijftien patiëntjes, voor de verbouwingswerken was er ruimte voor elf baby’s. Het heeft ook het aantal coveuses kunnen optrekken van zes naar acht en de verwarmde bedjes van vijf naar zeven. In de nieuwe ruimte is er ook een isolatieruimte voorzien wanneer er sprake is van een besmetting. Op Pediatrie was er een kleinere nood aan aanpassingswerken. De nieuwe en grotere wachtzaal is klaar. In en rond deze wachtzaal is er één nieuwe consultatieruimte, een speelzone, een voedingszone, … De grotere ruimte verhoogt ook de toegankelijkheid met buggy’s. Daarnaast wordt de organisatie van het pediatrisch dagziekenhuis geoptimaliseerd.

Overgang

Ondertussen is de overgangsperiode richting de fusie ook al stilaan begonnen. “Het AZ Sint-Jan is al begonnen met het opvolgen van patiënten die vermoedelijk langer dan 29 oktober in het Serruysziekenhuis verblijven. Zij zullen naar een ander ziekenhuis moeten overgebracht worden. De afspraak is dat het ziekenhuis op 29 oktober om 17 uur leeg is. Vanaf 27 oktober zijn er geen nieuwe opnames meer. Enkel de dienst Spoedgevallen blijft tijdens de hele overgangsperiode operationeel om mensen in eerste instantie op te vangen. Het is wel aangeraden om tijdens die periode naar de spoeddienst van Damiaan te komen. Op zondagavond gaat het ziekenhuis dicht en vanaf 1 november beginnen wij met het aanschakelen bij AZ Oostende. We kunnen dit enkel doen zonder dat er patiënten in het ziekenhuis verblijven omdat we ten allen tijden de veiligheid van de patiënten willen garanderen. Quasi alle onderzoeken zijn tegenwoordig afhankelijk van ICT en we willen niet dat hier iets misloopt”, vertelt Inge Luts nog.

The post Afdeling Neonatale zorg uitgebreid voor opstart AZ Oostende is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe

Op 7 en 8 september wordt de Koning Ridderdijk van Westende, ter hoogte van surfclub De Kwinte, omgetoverd tot een waar gastronomisch paradijs tijdens Tastoe.
The post Focus op lokaal tijdens culinaire festival Tastoe appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Lore (22) getuigde net als ex-Red Flame Tine Schryvers over eetstoornis: “Het gaat nu beter, maar gemiddeld herstel duurt zeven jaar”

Vroegere Red Flame Tine Schryvers (31), afkomstig uit een echte Zoerselse voetbalfamilie, getuigde moedig op Instagram over haar eetstoornis. Twee jaar geleden volgden 1.600 mensen ook al de blog die Lore Van Brabant (22) uit Malle bijhield over haar eetstoornis. “Ik vind het enorm erg dat Tine dit moet meemaken”, reageert Lore. “Hopelijk vindt ze snel hulp, want ik heb

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en een declassering: de bewogen dag van Jasper Philipsen in beeld

Een declassering voor Jasper Philipsen. Nadat hij Wout van Aert hinderde in de spurt, werd zijn tweede plek door de wedstrijdjury afgenomen. In de openingsfase van de etappe reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon

Lees meer »

Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK in Turkije

Op de T3 kwalificatiewedstrijd in Willebroek is Avelgemnaar Jasper Devos (18) knap tweede algemeen, en eerste junior geworden. Wout Ghielens was amper amper seconden sneller. Daarmee is de toekomstige student bio-ingenieur rechtstreeks geplaatst voor het Europees kampioenschap in Turkije. “Dit is een resultaat dat mijn verwachtingen overstijgt”, glundert Jasper.
The post Triatleet Jasper Devos (18) plaatst zich voor EK

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »