Acht jongeren aan de slag bij Stad Kortrijk om te strijden voor gendergelijkheid tijdens YOUCA Action Day

Op donderdag 19 oktober zijn 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren een dag aan de slag bij een bedrijf, organisatie of overheid. In Kortrijk engageren ongeveer 350 leerlingen zich om mee te doen met YOUCA Action Day. Daarvan gaan er acht aan de slag bij Stad en OCMW Kortrijk, die dit jaar voor de negende keer deelnemen. Zo kunnen jongeren proeven van de grote diversiteit aan jobs bij Stad Kortrijk. Dienstverlening voor de burgers heeft veel facetten, YOUCA Action Day kadert deze facetten binnen een project over mondiale samenwerking en solidariteit.

Dit jaar worden acht jobs ingevuld: burgemeester voor één dag is Lander, Kyra is assistente HR-dienst, Elise wordt medewerker Nette Stad en Noor sociaal medewerker bij Wijkteam Zuid. Katrien bij team Net & Groen. Andere leerlingen schaven hun kennis bij in Kortrijkse bedrijven en organisaties, zoals AZ Groeninge, Hulpverleningszone Fluvia, Van Marcke, De Branding-De Waak en verschillende basisscholen. Arwen medewerker bij WZC De Weistern, Laura medewerker bij WZC De Zon en Giulia wordt leerkracht lager onderwijs Kooigem.

Seksuele intimidatie of agressie

In België wordt 60% van de vrouwen en 30% van transgender personen slachtoffer van seksuele intimidatie of agressie. En ook in Senegal is dit een groot probleem. Onze jongeren gaan dit jaar een dag aan de slag om een voetbalproject in Senegal te ondersteunen. “Het project brengt mensen van alle aard samen en maakt de problematiek via radio-uitzendingen bespreekbaar. Het zorgt voor meer bewustwording bij jongeren hier, en zorgt voor kordate actie in Senegal. Het project is dus voor beide landen goed. Het loon dat zij die dag verdienen (60 euro), gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Dit jaar gaat het om een samenwerking met Plan International om in Senegal te strijden voor gendergelijkheid”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid.

“Lander vergezelt mij op YOUCA Action Day. Dat betekent dat Kortrijk voor één dag twee burgemeesters heeft die afkomstig zijn uit Marke. Ik ben benieuwd naar zijn mening: wat is goed in onze stad en deelgemeenten, wat kan beter? Jongeren spelen sowieso altijd een belangrijke rol bij de beslissingen die we nemen”, aldus Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk.

Voetbalproject

In de regio Thiès, 70 km ten noorden van de hoofdstad Dakar, gebruikt Plan International voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan genderrechtvaardigheid. In radio-uitzendingen delen ze hun ideeën met het grote publiek. Ze leren zo hoe ze genderrechtvaardigheid kunnen aankaarten bij hun ouders of maatschappelijke leiders. Ze overtuigen hen om een open en veilige omgeving te creëren voor jongeren.

Het zijn de jongeren zelf die het project trekken en de richting ervan bepalen. Uiteindelijk brengen ze hun lokale gemeenschap samen om genderstereotypen de wereld uit te helpen. Ze leren de oudere generatie slachtoffers van seksueel geweld te helpen, in plaats van hen de schuld te geven van het geweld waar ze slachtoffer van werden. Ze leren jongens en mannen positieve mannelijkheid uit te dragen in plaats van machogedrag.

The post Acht jongeren aan de slag bij Stad Kortrijk om te strijden voor gendergelijkheid tijdens YOUCA Action Day is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

De parel ontleed waar Remco Evenepoel de tijdrit mee won: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Dankzij dit exemplaar triomfeerde Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne, meteen goed voor zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

Open Wijngaardfeesten énWijnfeesten in Heuvelland

Op 6 en 7 juli vinden de Open Wijngaardfeesten plaats in Heuvelland. Ontdek een veelheid aan Heuvellandse wijnen en neem een exclusieve kijk achter de schermen op tal van wijndomeinen. Op 15 augustus wordt er weer wijn geproefd in Heuvelland, want dan vinden de Wijnfeesten plaats in het Warandepark in Kemmel. Kuier tussen de verschillende
The post Open Wijngaardfeesten

Lees meer »

Info-Loppem stopt na 52 jaargangen

Het laatste nummer van Info-Loppem, de papieren band tussen verenigingen en inwoners van Loppem, is van de persen gerold. Na 52 jaargangen houdt het blad ermee op.
The post Info-Loppem stopt na 52 jaargangen appeared first on KW.be.

Lees meer »