Vorig jaar nog hersteld voor ruim 100.000 euro, maar bronzen klok van 3 ton dondert opnieuw naar beneden in Brugse kathedraal

Het is dezer dagen opnieuw stiller in en rond de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Vorige week kwam daar namelijk een bronzen klok van ruim drie ton naar beneden. Het gaat om dezelfde klok die eerder al naar beneden viel. “We bekijken nu wat er fout liep bij de herstelling”, zegt Bart Naeyaert, gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen.

Opnieuw klokkenmiserie in Brugge en meer bepaald in de Sint-Salvatorskathedraal. Begin 2022 liep het daar een eerste keer fout. De bronzen klok van meer dan drie ton was losgekomen en – gelukkig – op een stevige balk van de torenconstructie beland. Het was een onderhoudsploeg die de ontdekking deed toen één van de klokken – de tweede grootste – niet meer bleek te werken.

100.000 euro herstellingskosten

Uit veiligheidsoverweging werd de hele installatie stilgelegd en luidden de kerkklokken ruim een jaar niet meer. “Het was geen evidente opgave om een herstellingsdienst te vinden. Er zijn nu eenmaal zéér weinig bedrijven die dergelijke herstelling kunnen uitvoeren”, weet bevoegd gedeputeerde bij de provincie West-Vlaanderen Bart Naeyaert. “Uiteindelijk werd er toch iemand gevonden. De herstelling kostte ruim 100.000 euro.”

De firma die de klok herstelde, stond letterlijk en figuurlijk voor een zware klus. Een andere klok moest namelijk verplaatst worden om doorgang te verlenen aan de kapotte klok. De beschadigde klok, uit 1869, werd rechtgetrokken, opzij gehesen en is daarna 55 meter naar beneden getakeld in de toren. Er werden twee gaten geboord in de klokwand om de takel aan te bevestigen. De klok ging richting Nederland, waar ze hersteld werd. Uit nazicht bleek de ophanging van de klok afgescheurd te zijn.

Opnieuw losgekomen

Sinds een tweetal maanden was de bronzen klok terug volledig operatief, tot het vorige week weer fout liep. De bronzen klok van zo’n 3.300 kilogram kwam opnieuw los en kwam op een tussenverdieping terecht op een plankenvloer, ondersteund door zware balken. Daar ligt het nu nog steeds stabiel. Om geen extra trilling te veroorzaken, luiden de klokken van de kathedraal niet.

“Hoe dit kon gebeuren, weten we voorlopig niet”, zegt Bart Naeyaert. “Wellicht is er bij het lassen iets fout gelopen. Al zal het onderzoek door de experten dat moeten uitwijzen. Het is te vroeg om daar concrete uitspraken over te doen.” Hetzelfde bedrijf als vorige keer bekijkt nu hoe het de klok definitief kan herstellen. Hoelang het deze keer zal duren vooraleer de klok kan hersteld worden, is vooralsnog onduidelijk. (MM)

The post Vorig jaar nog hersteld voor ruim 100.000 euro, maar bronzen klok van 3 ton dondert opnieuw naar beneden in Brugse kathedraal is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

BEKIJK: Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

25.000 huisartsen hebben afgelopen week een brief van het Riziv gekregen waarin staat of ze te veel antibiotica voorschrijven. Wie blijft volharden, dreigt een boete te krijgen. “De cijfers zwart op wit zien, dwingt je om je eigen gedrag en dat van jouw collega’s in vraag te stellen.”

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

André en Liliane zijn een gouden paar

Op 14 juni waren André Verspaille en Liliane Verschueren 50 jaar gehuwd. Dit gouden huwelijksjubileum werd onlangs gevierd.
The post André en Liliane zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan”

Het speelbos, tussen Leie en Vlasstraat in Sint-Baafs-Vijve, beschikt dankzij de gemeente en de provincie over nieuwe speelelementen en zitbanken. Ook de bomen zijn intussen flink gegroeid. Hoog tijd dus om het geheel officieel te openen.
The post Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »