Grootste oppositiepartij STIP+ wil meerderheid breken en de burgemeester leveren: “Het is nodig dat het stuur van de stad in andere handen komt”

Het was al langer een publiek geheim dat er op de oppositiebanken gesprekken aan de gang waren om samen naar de kiezer te stappen. Uiteindelijk gingen enkel de Open VLD’ers overstag en gaan ze straks als onafhankelijk mee op de lijst van STIP+ staan. Die plus staat voor de verruimmers, want ook de partijloze bekende Izegemnaar Bruno Lambert verbindt zich aan de partij. En de ambitie is niet min: de grootste partij worden en in de persoon van lijsttrekker Kurt Grymonprez de burgemeester leveren.

Een kleur willen ze bij STIP+ niet aannemen. Dat was al zo toen de beweging in 2017 werd opgestart, in 2018 trokken ze voor het eerst naar de kiezer. “En toen haalden we tot ieders verrassing ook 16,3 procent van de stemmen”, zegt voorzitter Dominique Stove. “We willen geen verzuilde partij zijn, we zien ook dat het niet werkt op stedelijk gebied. In de vijf jaar in de oppositie hebben we al hard gewerkt, het zegt ook veel dat hier bijna alle mensen van het eerste uur ook aanwezig zijn. Bij ons draait het niet om postjes, onze leden werken zich gratis uit de naad. De vorige verkiezingen gaven ons vertrouwen, maar nu is het de ambitie om mee te besturen. We willen het stuur in handen krijgen, want het moet dringend de andere richting uit.”

Tandem Grymonprez-Staes

Maar de ambitie gaat nog verder. “We willen de grootste partij worden én dus ook de burgemeester leveren. Met Kurt Grymonprez (voormalig schepen van de stad, red.) hebben we iemand in huis die het klappen van de zweep kent. Hij gaat opnieuw samen met Nadia Staes, nog zo’n ervaren dame, in tandem naar de kiezer. Zoveel is zeker, dat maken we nu al bekend. Maar wie op welke plaats verderop de lijst staat, dat moet nog besproken worden.”

Maar zeker is dat er enkele mensen van Open VLD mee in het project stappen. “Wij komen dit project verruimen”, stipt Nigel Casier, voorzitter van Open VLD Izegem, aan. “We zullen ook als onhankelijke op de lijst staan.” Ook Matthias Leenknecht, zoon van huidig gemeenteraadslid Geert Leenknecht, komt mee aan boord. “Voor ons was het soms moeilijker om ons lokaal verhaal in de verf te zetten, met STIP+ hebben we onze partner voor de toekomst gevonden.”

Wie straks ook op de lijst staat is Bruno Lambert, beroepshalve communicator. “Ik ben al meer dan een halve eeuw Izegemnaar en ik was altijd al zeer geïnteresseerd in politiek. Maar ik wilde mezelf geen kleur aanmeten, maar meewerken aan kleurrijk beleid wil ik wel.”

“Het kan in Izegem op veel vlakken heel wat beter”

STIP+ ziet dat er veel werk op de plank ligt. “Het kan op veel vlakken veel beter”, zegt kandidaat-burgemeester Kurt Grymonprez. “Een betere communicatie, een propere stad, een veilige stad in het verkeer en in het algemeen, luisteren naar de handelaars,… Op het vlak van het ondernemerschap zijn we ook blij dat we onze verruimers mee aan boord hebben kunnen halen.”

Het nieuwe STIP-logo kreeg een ‘+’ bij en de ondertitel ‘Beslist Beter’.

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen is er geen kiesplicht meer en levert de grootste partij (die een coalitie kan maken) ook de burgemeester. “We zijn er ons van bewust dat we niet in ons eentje de meerderheid zullen kunnen breken, we zullen niet de helft van de zetels halen. Maar we praten met iedereen die een programma heeft waarin we ons kunnen vinden. We zijn een democratische partij, dus sluiten we niemand uit.”

Linda Langsweirt, een van de Open VLD’ers in de zaal bij de voorstelling, wilde weten of er echt met iedereen zou gepraat worden, doelend op het Vlaams Belang. “Zoals gezegd: met iedereen met wie we ons kunnen vinden in het programma”, stipte de STIP+-kopman nogmaals aan.

Kaarting en barbecue

Freddy Versavel, voormalig Open VLD-voorzitter, wilde wel eens weten hoe alles gefinancierd gaat raken. “Bij ons zetten heel wat mensen zich gratis in. We doen het ook op de old skool manier, we organiseren een kaarting , die vindt overigens op 27 en 28 oktober plaats. En straks misschien samen met Open VLD een barbecue”, konden de twee voorzitters elkaar vinden. Nigel Casier bevestigde ook dat Open VLD steun zou bieden bij het financieren van de verkiezingen.

Huidige zetelverdeling Izegem: N-VA 13, STIP 5, CD&V 3, Vlaams Belang 3, Vooruit 2, Groen 2 en Open VLD 1.

The post Grootste oppositiepartij STIP+ wil meerderheid breken en de burgemeester leveren: “Het is nodig dat het stuur van de stad in andere handen komt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse stemmen

Over ons onderwijs lijkt iedereen tegenwoordig een mening te hebben. Knack peilde het voorbije schooljaar in ‘De Leraarskamer’ naar wat leerkrachten zélf denken over het lerarentekort, de nieuwe minimumdoelen of centrale toetsen. Dat doet ons zusterblad straks opnieuw, maar nu gaat in élke provincie een panel leerkrachten met elkaar in gesprek.
The post De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddeling in conflict door Turkse president Erdogan – Moskou meldt terreinwinst in slag om strategisch Tsjasiv Jar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Moskou ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. Ondertussen gaat de slag om de strategisch gelegen plaats Tsjasiv Jar door: Rusland meldt terreinwinst, maar volgens het Oekraïense leger houden de

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond is er de clash tussen Frankrijk en België. De kapitein spreekt.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »

“Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Op de Guldensporenviering in Kortrijk op woensdag 10 juli zal ook Actiegroep Recht op Ondersteuning aanwezig zijn. “Horen de Vlaamse onderhandelaars ons brullen en krijgen de 20.000 wachtenden eindelijk waar ze recht op hebben? Het regeerakkoord zal het uitwijzen”, klinkt het bij Youri Devlaminck.
The post “Vlaamse leeuwen met handicap worden niet gelijk behandeld”: Actiegroep tekent present 10 juli

Lees meer »