Nieuwe files op ringweg dreigen straks door dorpskern te ‘sluipen’: “Dit is niet meer normaal”

Het verkeer op de gewestweg tussen Ieper en Diksmuide stropt tijdens de spits op het ‘ringgedeelte’ naast het dorp Boezinge nadat een kruispunt conflictvrij werd ingericht. Filerijders, buurtbewoners en de stad Ieper dringen aan op een snelle oplossing. “Na de dorpskernvernieuwing dreigt de bebouwde kom een gevaarlijke sluipweg te worden.”

“Nee, dat zijn we hier niet gewoon en het is niet meer normaal.” Tot een kilometer ver staan bestuurders dinsdagochtend in de file op de gewestweg bij de bebouwde kom van het Ieperse dorp Boezinge. Vincent Demyttenaere (55) neemt dagelijks de weg in het spitsuur. “De file kan oplopen tot een twintigtal minuten en reikt dan vanaf het kruispunt met de verkeerslichten langs het voetbalveld tot de afrit naar de dorpskern. Dan wordt het verleidelijk om de file letterlijk links te laten liggen en door de bebouwde kom te rijden.”

Dorpskernvernieuwing

Wat momenteel nog niet mogelijk is door de dorpskernvernieuwing. “Van zodra de werken voorbij zijn dreigen de bebouwde kom en schoolomgeving een sluipweg te worden, wat zorgt voor extra risico’s en gevaren voor zwakke weggebruikers. Voor de huidige werken was er trouwens al doorgaand sluipverkeer door het dorp omwille van filevorming op de ringweg en toen waren de files veel korter in vergelijking met nu.”

Conflictvrij

De oorzaak van het extra fileleed is een maatregel om de verkeersveiligheid te verhogen: het conflictvrij maken van kruispunten van gewestwegen, volgens een plan van bevoegd minister Lydia Peeters (Open VLD).

“En dat is een goede maatregel”, benadrukt Iepers oppositieraadslid Jan Laurens (CD&V). “Maar door die ingreep blijkt de invoegstrook vanuit Diksmuide richting de Ieperse industriezone en Langemark te kort. Die strook wordt vaak ingenomen door aanschuivend zwaar verkeer.”

Door oranje en rood licht

Zijn fractieleider Katrien Desomer oppert dat ook de nieuwe afstelling van de verkeerslichten de blokkering bij de invoegstrook in de hand werkt. “Deze ringweg kwam er net om doorgaand verkeer uit het dorp te weren”, zegt Desomer. Beide lokale politici wonen in Boezinge en vanuit zijn wijk heeft Laurens zicht op het problematische gedeelte van de gewestweg. “Die files zorgen ook voor gefrustreerde weggebruikers die dan nog vlug door het oranje en rood licht willen rijden.”

Ingrijpend

Laurens kaartte de kwestie aan op een eerdere zitting van de Ieperse gemeenteraad. Het stadsbestuur verklaarde dat het verlengen van de invoegstrook het aanschuiven zeker vlotter zou maken. “Maar het is best ingrijpend, zowel technisch als financieel, en kan dus niet op een drafje gerealiseerd worden.” De stad dringt aan op een snelle oplossing bij wegbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). (TP)

The post Nieuwe files op ringweg dreigen straks door dorpskern te ‘sluipen’: “Dit is niet meer normaal” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

IN BEELD – Bekende Vlamingen waren te gast op première ‘Sneeuwwitje’ in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne

Wil je Manu Van Acker zien schitteren als de lakei? Of ben je benieuwd of de prins én prinses elkaar zullen kussen? Misschien beoordeel je graag de acteerprestatie van Karen Damen of Ruth Beeckmans? Indien je daarop telkens met een ‘ja’ reageert, dan moet je zeker tickets bestellen voor de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ in Plopsaland De Panne.
The post IN

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »