Robert plant vredesbloemen naast Peace Bridge: “Een krachtige oproep voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid”

Robert Van Eygen, uitbater van Pacific Eiland en bedenker van de Peace Bridge, plant aan zijn restaurant sieruien in de vorm van een vredesteken. Hij doet dat in het kader van de actie ’50.000 bloemen voor Flanders Fields’, waarbij de heel wat plaatsen in de regio opgefleurd worden met de Allium, een plant met een paarse bloem. “De cirkel is rond: een vredesbloem voor de Peace Bridge van Pacific Eiland gelegen in de Vredestad Ieper.”

In het kader van het WO I themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields vindt in de Westhoek nog tot 11 november de actie ’50.000 bloemen voor Flanders Fields’ plaats. Daarbij organiseren Westtoer en de projectpartners een hele reeks pop-upacties en plantdagen. Op 31 sites worden bloembollen gepland die elk jaar in mei en juni in bloei zullen staan. Tijdens 19 plantdagen in de Westhoek steken meer dan 1.200 bewoners en bezoekers de handen uit de mouwen.

Voor het project ’50.000 bloemen voor Flanders Fields’ kiezen de LANDSCAPES-projecten samen voor een nieuwe bloem: de Allium. De Allium is een sierui die symbool staat voor bescherming en afwenden van gevaar. Ook wil de Allium een bloem zijn voor alle nationaliteiten, militairen en burgers, en niet zoals bijvoorbeeld de klaproos die zich richt op één bepaalde groep slachtoffers. “Het project legt de link tussen het verleden, het heden en de toekomst van het herdenkingslandschap van de Westhoek, alsook tussen bewoners en bezoekers”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “De samenwerking is uniek. Niet alleen alle Westhoek- en Westkustgemeenten, de Commonwealth War Graves Commission, de Franse ambassade en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge zette de schouders onder het project, ook verschillende publieke en private spelers doen dat.”

Herdenking

Een van hen is Robert Van Eygen, uitbater van restaurant Pacific Eiland en bedenker van de Peace Bridge in Ieper. “Peace Bridge is een harmonieuze combinatie van kunst, monument en brug. De balustrade in cortenstaal is artistiek verfraaid met het woord ‘PEACE’ vertaald in 86 talen, met behulp van lasergravure, omdat er 128 landen waren die hier vochten tijdens WO I en ze spraken in totaal 86 talen”, legt Robert uit.

“Ik vind het belangrijk dat iedereen zorg draagt voor het herdenkingslandschap. Ik wou mijn bloembollen aanvankelijk zelf planten, want ik heb groene vingers. Maar omdat het toch om een participatieve actie gaat waaraan zoveel mogelijk mensen moeten meewerken, zullen mijn 4 kinderen, die allen lid zijn van de scouts, de uibollen helpen in de grond te stoppen.”

“Ik probeer zoveel mogelijk leden van mijn scoutsgroep warm te maken om een handje te komen toesteken”, zegt dochter Elisa. “Ook kinderen van andere jeugdbewegingen zijn uiteraard welkom, want het gaat om een groots en verbindend vredesproject.”

Biodiversiteit

“Dit initiatief is niet alleen mooi voor de omgeving, het draagt ook bij tot de biodiversiteit, waardoor er toevluchtsoorden gecreëerd worden voor tal van insectensoorten midden in de stad”, vult Robert aan. “Het is de bedoeling dat we links van de Peace Brigde 125 uibollen planten in de vorm van een vredesteken. Met een krijtspuitbus teken ik het symbool uit daarop wordt dan door zoveel mogelijk deelnemers aangepland. Ik lichtte de groendienst van de stad Ieper in dat ze op die plek het gras niet meer mogen maaien in april. Dat is de periode dat de purperen bloemen hun kop zullen opsteken in teken van de vrede. Waar de bloemen staan wordt het een kleurrijke stilteplek.”

“Het project is een oproep voor een duurzame toekomst en een hoopvol statement voor vrede. Het leunt goed aan bij mijn insteek met de Peace Bridge die ik liet bouwen. De brug kwam er uit dankbaarheid dat ik hier 24 jaar mijn restaurantdroom mag waarmaken, midden in dit historische groene vestingslandschap. Ik spaarde tijd, budget noch moeite om een bijdrage te leveren aan het herdenkingslandschap. De Peace Bridge is een hotspot die het toerisme stimuleert. De cirkel is dan ook rond: een vredesbloem voor de Peace Bridge van Pacific Eiland gelegen in de Vredestad Ieper. Mochten de huidige wereldleiders hier maar iets van kunnen oppikken.”

Op andere plekken

Ook elders in onze regio werd de nieuwe bloem geplant. In Ieper stopten onder meer de vrienden van het IFFM samen met gezinnen en leden van de jeugdbeweging bollen in de grond aan de kanaalberm aan Essex Farm Cemetery. In Poperinge gingen schoolkinderen aan de slag aan onder andere het bezoekerscentrum Lijstenthoek Military Cemetery. Afgelopen zaterdag 14 oktober vond een plantdag plaats aan de Duitse militaire begraafplaats in Langemark. In totaal werden er bij het vredesmonument op de site 1.950 bloembollen geplant op een oppervlakte van 156m². In Zonnebeke hielpen 325 leerlingen van VBS De Biesweide, VBS De Wijzer en GBS De Regenboog samen 1.875 bloemen tussen de herdenkingstuinen in het kasteelpark van Zonnebeke.

In Vleteren worden op woensdag 18 oktober bloembollen geplant aan OC De Sceure. “De nabijgelegen Kortekeer vormde ruim 100 jaar geleden een belangrijk logistiek kruispunt, waar het een komen en gaan was van troepen en materiaal”, klinkt het in de gemeente. “Trams, legervoertuigen, ziekenwagens en paarden met karren zorgden voor een aanhoudend aan- en afvoeren van manschappen en bewapeningstuigen richting het front. Vluchtelingen trokken er in de eerste maanden van de oorlog gepakt en gezakt verder weg van het strijdgewoel. Samen dragen we met dit verbindend vredesproject zorg voor ons herdenkingslandschap. Een krachtige oproep voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid.”

The post Robert plant vredesbloemen naast Peace Bridge: “Een krachtige oproep voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

Zit Biden binnenkort zonder centen? Donoren houden vinger op de knip

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »