Lewis Dedrie uit Houthulst is Belgisch kampioen motorcross VJMO: “Het springen vind ik het leukste aan motorcross”

Lewis Dedrie (11) uit de Vrijbosstraat in Sint-Kristoffel is Belgisch kampioen motorcross VJMO bij de nieuwelingen 65 cc. Hij is lid van The MX Daltons.

Lewis is de zoon van Benny Dedrie en Ilse Simoens, en de grote broer van June. Hij gaat naar school in Sint-Kristoffel, maar is vooral een motorcrossliefhebber.

“Papa won 18 jaar geleden ook het Belgisch kampioenschap en heeft nog zijn motor van destijds. Zelf ben ik gestart toen ik vier jaar was”, vertelt Lewis. “Na corona ben ik gestart in competitie. In het begin van het seizoen ging het wat traag, maar daarna ging het almaar beter en naar het einde toe had ik enkele punten voorsprong.”

Op school is Lewis de enige die aan motorcross doet. “Mijn vrienden vinden dat wel cool en sommigen zijn ook al eens komen kijken. Ik voetbal ook nog tweemaal in de week. Op woensdagnamiddag ga ik trainen met papa. Soms maakt papa zich een beetje boos omdat ik niet altijd de eerste ronde van het parcours ga verkennen en er meteen wil invliegen. Die eerste ronde moet je normaal op het gemak doen om zo het parcours te leren kennen”, lacht Lewis.

Hechte vriendengroep

“De naam van ons team is MX Daltons. Momenteel telt ons team drie rijders. Volgend seizoen komt er nog iemand bij. We zijn een hechte vriendengroep en de sfeer binnen het team is opperbest. Een vriend van het team had zijn elleboog gebroken. Toch kwam hij iedere keer naar de cross kijken. Hij had trouwens meer zenuwen dan ik, want moest constant naar het toilet lopen (lacht). We komen goed overeen en steunen elkaar, we leren ook veel van elkaar.”

Lewis heeft intussen al heel wat bekers en medailles verzameld. “Ik ben al tweemaal West-Vlaams kampioen geworden, in 2021 en in 2023. Twee jaar geleden werd ik bij de B’s derde op het Belgisch kampioenschap en in totaal behaalde ik al 14 podiumplaatsen. Dit jaar won ik in de laatste acht reeksen zes wedstrijden op rij. Ik kon er nog eentje meer gewonnen hebben, maar ging over kop.”

Alles aan crossen vindt Lewis leuk. “Het allerleukste vind ik toch het springen. Terwijl papa zorgt dat technisch alles in orde is en mij de kneepjes van het vak aanleert op de trainingen zorgt mama er altijd voor dat er degelijk eten op tafel komt, dat mijn kleren gewassen zijn en dergelijke meer. Voor de cross maakt mama altijd eieren met spek klaar.”

Trainingsmogelijkheden

Volgens Lewis zijn er in de regio weinig mogelijkheden om te trainen. “Wij gaan in Duinkerke trainen als voorbereiding om in het zand te rijden. Op woensdag gaan we naar Komen om daar te trainen op het parcours. Dan rij ik samen met crossers die sneller rijden dan ik en dat is ideaal voor mij.”

Lewis is niet echt opgegroeid met motoren, want papa Benny was al gestopt met motorcrossen toen hij geboren werd. “Toen hij klein was, wou hij een loopbrommertje in plaats van een loopfietsje. Fysiek en mentaal is motorcross wel een lastige sport. Ik sleutel aan zijn motor en ben blij dat hij een goede techniek heeft en niet roekeloos is”, aldus Benny. “Als het is om te gaan crossen, is hij ‘s morgens veel vroeger wakker dan om naar school te gaan”, lacht mama Ilse. “Heel het gezin en ook de familie steunt hem. Zusje June is misschien wel de grootste supporter.”

Volgend jaar rijdt Lewis met een 85cc. Zijn eerste motor zullen zijn ouders bewaren als aandenken voor later als hij zelf kinderen heeft. “Toen ik het BK won, werd ik helemaal nat gespoten met champagne en met linten en confetti bestrooid”, besluit Benny.

De resultaten van Lewis volgen kan via de Facebookpagina van The MX Daltons.

(AC)

The post Lewis Dedrie uit Houthulst is Belgisch kampioen motorcross VJMO: “Het springen vind ik het leukste aan motorcross” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »

“Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven”

Het laatste weekend van juli staat op de Meulebeekse parochie ‘t Veld volledig in het teken van Tabakommegang, een jaarlijks groot volksfeest met de klemtoon op gratis aanbod. Het hoogtepunt blijft de vedettenparade op zondag met de Romeo’s, Yves Seghers, Luc Steeno en 2 Fabiola.
The post “Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven” appeared first

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Tractorbestuurder wijkt uit voor tegenligger en rijdt elektriciteitspaal omver in Handzame: “Jammer, ik wou wél plaats maken”

Een bestuurder van een tractor met aalkar reed dinsdagochtend een elektriciteitspaal omver in de Amersveldestraat in Handzame bij Kortemark. De paal knakte af en kwam over de volledige breedte van de weg te liggen met de kabels over de grond. “Ik moest uitwijken voor een personenauto die geen plaats wilde maken. Bij het achteruit rijden, reed ik de paal omver”,

Lees meer »

Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs

De Belgische turnbond (KBT) heeft Glen Cuyle voorgedragen bij het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voor het behaalde niet-nominatieve ticket voor de Olympische Spelen in Parijs. De 21-jarige Cuyle haalde tijdens de interne selectietesten (op 22 en 29 juni) de hoogste score aan de ringen.
The post Glen Cuyle van Gym Izegem vervolledigt olympische turnselectie voor Parijs appeared

Lees meer »

Oudere man gereanimeerd in Melle, maar even later toch overleden in ziekenhuis

Op het Gemeenteplein in Melle werd donderdagavond een oudere man levenloos aangetroffen en ter plaatse door de hulpdiensten lange tijd gereanimeerd. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht maar daar overleed hij kort na aankomst. De politie voert een onderzoek naar de omstandigheden of het om een fietsongeval of een medisch incident gaat.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen verschijnen binnenkort wel nog voor rechtbank

De Brugse raadkamer heeft eerder deze week besloten om K.S. voorwaardelijk vrij te laten in een onderzoek naar een moordpoging. De Oostendse twintiger werd onder elektronisch toezicht geplaatst, maar hoeft dus niet langer in de gevangenis te verblijven. Het dossier werd inmiddels ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
The post Laatste verdachte brutale steekpartij vrij met enkelband, maar kompanen

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »